licznik do c4 - podświetlenie i tarcze
Witam klubowiczów. Wreszcie miałem czas żeby zajrzeć do licznika i w sumie nie oczekiwałem niczego specjalnego - podejrzewałem że był grzebany. Lampka ABS zmostkowana z lampką od aku

i znaczy że będę musiał na abs popatrzeć.
Moje zapytanie jest jakiej mocy żarówki tam idą bo każda jest inna i żadnej logiki nie było w ich zamontowaniu, czy mogę założyć żarówki diodowe i czy da mi to zauważalny i fajny efekt?
Moje drugie pytanie dotyczy zmiany tarcz na białe. Nie bawiłem się w to wcześniej i chciałem zapytać na co zwrócić uwagę przy zmianie? Czego nie robić a co zrobić? Z moich oryginalnych zaczęła farba schodzić - myślę że z wieku. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Pozdrawiam Grzesiek
jeśli chodzi o zmianę tarczy, to musisz uwazac przy ściąganiu wskazówek , gdyż jesli zrobisz to nieumiejętnie to zniszczysz zegar.
| Pasiak napisał/a: |
| jeśli chodzi o zmianę tarczy, to musisz uwazac przy ściąganiu wskazówek , gdyż jesli zrobisz to nieumiejętnie to zniszczysz zegar. |
Właśnie jak to zrobić umiejętnie?
Czy one są po prostu wciśnięte? Czy wystarczy je tylko podważyć? A potem wcisnąć? Spotkałem się na forum że potem sa problemy z wykalibrowaniem.
| suchy1704 napisał/a: |
| http://www.audi-tech-team.eu/b4-80jak-zdjac-wskazowki-zegarow-vt827.htm?highlight=licznik+zegary |
Super. Dzięki za podpowiedź z linkiem. Jeszcze tylko z tym podświetleniem ktoś podrzucił mi radę to by było fajnie. Może Adi202 coś by mi podpowiedział?
Byłbym wdzięczny
Szukałbym na Twoim miejscu zegarów od S4 - (białe tarcze). Oryginał jest bezkonkurencyjny.
Przy LEDach podświetlenie będzie w kolorze czerwonym, ale efekt jest ciekawy. Ja zmieniałem podświetlenie w C3 i bezproblemowo działa już 6 lat.
| Adi202 napisał/a: |
Szukałbym na Twoim miejscu zegarów od S4 - (białe tarcze). Oryginał jest bezkonkurencyjny.
Przy LEDach podświetlenie będzie w kolorze czerwonym, ale efekt jest ciekawy. Ja zmieniałem podświetlenie w C3 i bezproblemowo działa już 6 lat. |
O dzięki że się odezwałeś. Ja nie chce zmieniać koloru - czerwony mi się podoba - raczej chciałem ożywić trochę zegary. Czy mógłbyś mi jeszcze wyjaśnić z kontrolkami? - tak jak napisałem założone było co poprzednikom w rękę wpadło a chciałbym to ogarnąć w sposób właściwy. Czy tam idzie jedna moc czy różna? A i jeszcze jak byś mi podpowiedział czy wskazówkę obrotomierza zdjąć tak samo jak prędkościomierza? (ogladałem filmik i czytałem cały temat więc resztę chyba wiem
) pozdrawiam
| grze-mar napisał/a: |
| Adi202 napisał/a: | Szukałbym na Twoim miejscu zegarów od S4 - (białe tarcze). Oryginał jest bezkonkurencyjny.
Przy LEDach podświetlenie będzie w kolorze czerwonym, ale efekt jest ciekawy. Ja zmieniałem podświetlenie w C3 i bezproblemowo działa już 6 lat. |
O dzięki że się odezwałeś. Ja nie chce zmieniać koloru - czerwony mi się podoba - raczej chciałem ożywić trochę zegary. Czy mógłbyś mi jeszcze wyjaśnić z kontrolkami? - tak jak napisałem założone było co poprzednikom w rękę wpadło a chciałbym to ogarnąć w sposób właściwy. Czy tam idzie jedna moc czy różna? A i jeszcze jak byś mi podpowiedział czy wskazówkę obrotomierza zdjąć tak samo jak prędkościomierza? (ogladałem filmik i czytałem cały temat więc resztę chyba wiem ) pozdrawiam |
Wskazówka obrotomierza jest montowana identycznie jak prędkościomierza. Wyjątkiem są tylko małe wskaźniki - paliwo, temperatura itd itd.
Podświetlenie w oryginale jest 12V 1,1W. Żarówki kontrolek mają moc do 2W.
Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Części już zamówione, czekam tylko aż dotrą do mnie i je zamontuje. Jak mi się uda to spróbuje fotki po wykonaniu załączyć. Pozdrawiam wszystkich, Grzesiek
| grze-mar napisał/a: |
Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Części już zamówione, czekam tylko aż dotrą do mnie i je zamontuje. Jak mi się uda to spróbuje fotki po wykonaniu załączyć. Pozdrawiam wszystkich, Grzesiek
|
Wspólnie z Daniello85 zrobiłem już jakiś czas film jak zdemontować wskazówkę. http://www.audi-tech-team...ierza-vt192.htm Łapiesz wskazówkę i obracasz ją w przeciwnym ruchu wskazówek zegara i lekko ciągniesz do góry. Może się udać za pierwszym razem, ale można tez podchodzić do tego z 2 lub 3 razy. Jeżeli nie zejdzie za pierwszym razem, to wracasz wskazówką w drugą stronę aż do punktu końcowego i ponownie zaczynasz ją ciągnąć do góry.
pzdr