Zawieszenie » [A3 8P] Metaliczne zgrzyty podczas jazdy
Odpowiedz do tematu
 [A3 8P] Metaliczne zgrzyty podczas jazdy
Witajcie Koleżanki i Koledzy, mam taką małą, trochę dziwną sprawę.
Wiem, że diagnostyka auta na odległość to ciężka sprawa, poytrzebuję jednak pomocy. Zacznę od tego, że początkiem lipca została wymieniona w czarnuchu jednostka sterująca ESP (całość). Po tym fakcie przejechałam około 1000 km i wszystko było pięknie, do zeszłego tygodnia...
Coraz częściej przy hamowaniu wydobywa się z podwozia metaliczny zgrzyt, sugerujący, że albo coś się ledwo trzyma albo coś się mieli. Patrzyłam po tarczach, nie ma tam nic i moim skromnym zdaniem zaciski również puszczają właściwie. Muszę wybrać się do ...serwisu...., jednak chciałabym wcześniej usłyszać Wasze sugestie, ponieważ:
- auto narazie stoi
- nie chcę dostać wylewu jak ostatnim razem :-P

Pzdr.

Postaw piwo autorowi tego posta

szynszylek napisał/a:
Coraz częściej przy hamowaniu wydobywa się z podwozia metaliczny zgrzyt

mi to pasuje na kończące się klocki hamulcowe, bo chyba nie bardzo ma co się tam mielić

tez tak mysle,e cos nie tak z klockami,moze scierniwo sie z ktoregos odkleilo?

tak jak pisza nic innego jak klocki w gre nie wchodza

Jako, że znów jestem na chodzie, poszłam dla pewności obczaić wszystkie klocki. Wyglądają mniej więcej tak:

Słabo się orientuję w tego typu sprawach, więc ponownie czekam na sugestie. Tak logicznie rozumując, gdyby klocki sie kończyły lub na którymś kole już się skończyły, to byłoby to widoczne na tarczach (?).
Ciężko mi oszacować grubość okładziny, a zmierzyć niestety nie mam jak.

To jest część zewnętrzna która się juz i tak kończy. Nadal nie mamy pewności co do wewnętrznego klocka. Klocki powinny się ścierać równomiernie, ale jak to w życiu wewnętrzny może być w gorszym stanie.

Przyczyny tych zgrzytów jeszcze nie znam, ale zobaczymy, jak sytuacja sie rozwinie. Bardzo miły pan z serwisu doszedł do wniosku, że między tarczami a klockami albo czymś tam (tak przynajmniej to zrozumiałam), mogą zaplątać się różne rzeczy, w szczególności kamyki. W sobotę chciałam zostawić auto w środku pola, bo nawet tocząć się na luzie, coś się mieliło. Dzisiaj nic, ani małe mru mru :roll:
Co o tym sądzicie?

P.S. klocki podobno jeszcze na 10TKM.

A amortyzatory są w dobrym stanie?

Podobno nawet bardzo dobrym. Tak się zastanawiam, bo wytłumaczenie takie trochę dziwne. Aczkolwiek rozmawiałam dzisiaj z laską, która oddawała A4 i też podchwyciła temat. Usłyszała to samo.
Oni by chcieli, żebym przyjechała, jak ten odgłos będzie występował, ale pojawia się nieregularnie, więc cóż ...
Żadnych usterek mechanicznych nie wykryto, cały spód w porządku, tarcze, hamulce i co. też w porządu, zawieszenie ok, poduszki ok. Mam parustronnicowy protokół, bo wyszłam z założenia złośliwego, że po wymianie jednostki ESP coś spieprzyli :-P

a czy przy hamowaniu oczywiście w towarzystwie tego odgłosu zapala się na chwilę kontrolka ESP? :mrgreen:

Udalo mi sie nagrac to cholerstwo, jutro z samego rana wracam do nich ....
Jak myslicie, co to jest????

Nic sie nie zapala, aczkolwiek te halasy coraz czesciej wystepuja po skrecaniu.

Po 58 odsłuchaniu kojarzy mi się to tylko z pracą ESP. Częstotliwość tych stuków nie jest równomierna szczególnie pod koniec.

Adi sprecyzuj mi mi proszę, bo jutro będą trupy latać. Dobrze, że udało mi się to w końcu nagrać, ponieważ ostatnio jak u nich byłam, jeździliśmy ponad pół godziny i nie zadzwoniło ani raz. Podczas jazdy zaczyna się bardzo cicho, przybiera na intensywności i wkońcu jest tak głośne, że ludzie z ulicy do mnie machają. Nie pojawia się regularnie, ale jak już raz zacznie, tak kaplica. Auto w tym czasie prowadzi się normalnie, żadnej choinki, problemów z jazdą ani hamulcami. Szlaq mnie trafi normalnie :-/

Taki efekt robi się w trakcie wykrycia przez ESP poślizgu i hamowane są koła po przeciwnej stronie. Bynajmniej ten odgłos dobiega bardziej od strony schowka "na rękawiczki" Za grodzią w tym miejscu znajduje się agregat ABS. Miałem ostatnio też podobny problem z ESP ale bardziej drastyczny. Na zakręcie w prawą stronę zrzucało samochód na przeciwny pas. Ufffff ale mi sie gorąco zrobiło jak wyjechał zza zakretu Passat. :shock:
Dlatego pytałem o stan zawieszenia, bo w tamtym było wszystko sprawne po stronie elektronicznej - ktoś po prosu wymienił zawieszenie na komfort i ESP głupawki dostawało.
Jest jeszcze jedna możliwość - mechaniczna. Ktoś mógł demontować McPherson i nie dokręcić go lub po prostu masz coś nie teges na zaciskach.
Jak będziesz na wizycie, to poproś pana diagnostę aby powiedział Ci jakie jest "obecne kodowanie" ABS czyli ABS Codierung oraz jakie MK posiadasz MK60 czy MK70.
Najlepiej jak podadzą wszystko kompletnie razem z nr ETKA i softem.

Adi202 napisał/a:
Jak będziesz na wizycie, to poproś pana diagnostę aby powiedział Ci jakie jest "obecne kodowanie" ABS czyli ABS Codierung oraz jakie MK posiadasz MK60 czy MK70.

A jakie powinnam mieć? To są te sterowniki do ABS/ESP?
Z poprzednio zrobionego protokołu wynika, że mam MK60.

ABS/ESP MK60
ESP Front MK60
Codierung 21121
Betriebsnummer 06314
1K0907379AC
H11
0101
1 Fehler
01435 012
Geber 1 fuer Bremsdrueck - G201

Po wymianie ESP błędu tego już nie pokazało. Po serwisie protokół też jest czyściutki, a ten był w zeszły czwartek. Nie chcę za długo z tym zwlekać, ponieważ auto jest mi potrzebne na co dzień, a coś straciłam zaufanie ciężko przez panów z serwisu odzyskane.
:/

Odpowiedz do tematu