Pozostałe tematy » [ A6 1.9 TDI ] silnik nie równo pracuje na biegu
Odpowiedz do tematu
 [ A6 1.9 TDI ] silnik nie równo pracuje na biegu
Witam,
Mam problem z moim audi a6 1.9 tdi manual
mój problem to, gdy odpalę samochód to chodzi ładnie wcisnę pedał gazu na luzie (piękny głos) to wszystko chodzi ładnie równo, aż gdy nagle wrzucę jakiś bieg to już zaczyna chodzić nie równo strasznie szarpie autem a gdy wrzucę spowrotem na luz to chodzi nie równo ponownie, dopiero gdy zgaszę auto i odpalę ponownie to chodzi dobrze ale jak już wrzucę na bieg to chodzi nie równo i szarpie ! A jak samochód dostanie obciążenia to się zapala kontrolka ESP
Wymieniłem już
- x4 wtryski
- przeczyściłem wiązkę
- Przepływomierz powietrza
- Alternator sprawdzony działa poprawnie
- Akumulator dobry jest naładowany
- Wszystkie styczki przeczyszczone
Proszę o pomoc co to może być !

Postaw piwo autorowi tego posta
 Re: Audi A6 1.9 TDI silnik nie równo pracuje na biegu
frmaciek napisał/a:
Witam,
Mam problem z moim audi a6 1.9 tdi manual
mój problem to, gdy odpalę samochód to chodzi ładnie wcisnę pedał gazu na luzie (piękny głos) to wszystko chodzi ładnie równo, aż gdy nagle wrzucę jakiś bieg to już zaczyna chodzić nie równo strasznie szarpie autem a gdy wrzucę spowrotem na luz to chodzi nie równo ponownie, dopiero gdy zgaszę auto i odpalę ponownie to chodzi dobrze ale jak już wrzucę na bieg to chodzi nie równo i szarpie ! A jak samochód dostanie obciążenia to się zapala kontrolka ESP
Wymieniłem już
- x4 wtryski
- przeczyściłem wiązkę
- Przepływomierz powietrza
- Alternator sprawdzony działa poprawnie
- Akumulator dobry jest naładowany
- Wszystkie styczki przeczyszczone
Proszę o pomoc co to może być !
odczytywałeś błędy w sterowniku? czy wymieniałes te wszystkie elemety tak po prostu?

Tak odczytywałem te błędy VAG'iem, i co chwile jakiś nowy błąd się pokazywał, więc zacząłem wymieniać te części po kolei ! I za każdym razem to nie było to !

frmaciek napisał/a:
Tak odczytywałem te błędy VAG'iem, i co chwile jakiś nowy błąd się pokazywał, więc zacząłem wymieniać te części po kolei ! I za każdym razem to nie było to !
masz te błedy? zapodaj je ;) czy robiłeś logi?

To tak
18027- (P 1619) - świeca żarowa/ przekaźnik lub obwód podgrzewania otwarty/zwarty do masy
18076- Valve for Pump-Jet: Cylinder 3 (N242): Electrical Malfunction
18265- Load Signal: Error Message from ECU

Sorry ze 2 błędy na dole so po angielsku ale miałem zapisane tylko kody tych błędów opis wziełem z neta!

frmaciek napisał/a:
To tak
18027- (P 1619) - świeca żarowa/ przekaźnik lub obwód podgrzewania otwarty/zwarty do masy
18076- Valve for Pump-Jet: Cylinder 3 (N242): Electrical Malfunction
18265- Load Signal: Error Message from ECU

Sorry ze 2 błędy na dole so po angielsku ale miałem zapisane tylko kody tych błędów opis wziełem z neta!
sp mnie to nie przeszkadza ;-) więc tak sprawdź czy przekaźnik swiec żarowych jest ok, natomiast co do wariowania obrotów, przeglądnij dokładnie połaczenie elektryczne pomiędzy trzecim cylindrem a pompą,

Tak ok ,zapomniałem napisać przekaźnik świec żarowych wymieniłem a pro po pompy to w tym modelu nie ma !Chyba ze jest taka o której nie wiem !

Pasiakowi chodziło o pompowtryskiwacz. Sprawdź wiązkę przewodów pompowtryskiwaczy pod deklem rozrządu i ewentualnie ją wymień.

:)
To tak pompo wtryskiwacze wymieniłem wszystkie 4x, a wiązkę przeczyściłem ale, raczej kupie nową jeszcze !

Re: :)
frmaciek napisał/a:
pompo wtryskiwacze wymieniłem wszystkie 4x

Oczywiście były to nówki za 8000zł których jesteś na 123% pewien.

Pompo wtryskiwacze
nówki to one nie były, wysłałem je do generacji , więc nowe to one nie były !Ale wcześniej jeszcze kupiłem używane i też to nie było to !

Re: Pompo wtryskiwacze
frmaciek napisał/a:
nówki to one nie były, wysłałem je do generacji , więc nowe to one nie były !Ale wcześniej jeszcze kupiłem używane i też to nie było to !

Do regeneracji. Wiec nie możesz być pewien czy są OK. Oszustów robi się z dnia na dzień więcej. Jezeli masz vaga, to możesz je sprawdzić.

VAG
Tak mam VAG'a sprawdzałem vagiem i wyszły te same błędy ponownie! Błąd wtryskiwacza 3'go !

Sprawdź status w wartościach mierzonych grupa 018.

ok
Ok sprawdzę jeszcze VAG'em ale w razie problemów to napisze THX

Odpowiedz do tematu