Kilka dni temu zmieniłem rozrząd. Wszystko jak bozia przykazała - blokady YATO, śrubki dynamometrycznym, przeczyszczone gniazdo pompy, składane w/g instrukcji w/g kolejności.
Napinacz dociągnięty 25Nm +45" tak jak trzeba. Strzałka napinacza idealnie znaczniku.
Po odpaleniu (od strzała ruszył) sprawdzony kąt synchronizacji - dokładnie 0,0 jak chodzi na wolnych i -0,6 jak hamuję silnikiem i schodzi z wysokich obrotów.
Sprawdzone napięcie paska po jeździe testowej - bez zmian.
Problem jest z hałasem jaki wydobywa się z okolic pompy wody.
Dla pewności poluźniłem napinacz o jakieś 5mm - nie ustąpiło.
Nagrałem film pokazujący o jaki dźwięk chodzi :
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
Czy to może świadczyć o uszkodzeniu pompy płynu chłodzącego ? Czy jest inna przyczyna takich dźwięków ?
Zaznaczę, że nie jest to mój pierwszy rozrząd w życiu i wiedziałem co robię.
Odpowiedz do tematu
Odpowiedz do tematu
[A6 C5 AVF] Czy to uszkodzona pompa ?
ewidetnie slychac tarcie ja bym jeszcze sciagnol pasek wieloklinowy zeby wyeliminowac reszte pomp i alternator ale tez bym obstawial pompe wody
podzielam uwagi przedmówcy...
Temat dla potomnych !
Wiele osób walczy z tym "huczeniem" rozrządu i raczej kończy się na TTTM. Mi to nie odpowiada... drążę temat aż do skutku - AUDI to AUDI i nie ma mowy o TTTM.
Panowie - pompa sprawna ale... no właśnie ale...
Pompa jaką otrzymałem z kompletem ORI rozrządu nie pasowała do zębów paska.
Reklamowałem - sprzedawca podesłał nową pompę wzmacnianą, stosowaną w nowych 2.0TDI na CR. Zdjęcia mówią same za siebie. Aha... pasek z końcówką "P" - ponoć to nowsze wydanie.
Efektem niespasowania zębów z paskiem było "podrzucanie" paska i wprowadzanie go w wibracje pomiędzy kołem wałka rozrządu a pompą cieczy. Napięcie prawidłowe, synchronizacja na 0,0. Pasek wibrował - dotknięcie palcem go uciszało.
Widać to tutaj : https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

Wiele osób walczy z tym "huczeniem" rozrządu i raczej kończy się na TTTM. Mi to nie odpowiada... drążę temat aż do skutku - AUDI to AUDI i nie ma mowy o TTTM.
Panowie - pompa sprawna ale... no właśnie ale...
Pompa jaką otrzymałem z kompletem ORI rozrządu nie pasowała do zębów paska.
Reklamowałem - sprzedawca podesłał nową pompę wzmacnianą, stosowaną w nowych 2.0TDI na CR. Zdjęcia mówią same za siebie. Aha... pasek z końcówką "P" - ponoć to nowsze wydanie.
Efektem niespasowania zębów z paskiem było "podrzucanie" paska i wprowadzanie go w wibracje pomiędzy kołem wałka rozrządu a pompą cieczy. Napięcie prawidłowe, synchronizacja na 0,0. Pasek wibrował - dotknięcie palcem go uciszało.
Widać to tutaj : https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

czyli juz po problemie
Na to wychodzi
Proponuję każdemu by przed montażem jakiejkolwiek pompy cieczy obłożył ją paskiem i sprawdził jak układa się na zębach.
Być może była to jakaś tania podróbka z Chin. Kupowane w ASO Skody po VIN nadwozia i takie kwiatki.
Szkoda tylko, że trzeba było dwa razy rozrząd rozpinać. No ale... praktyka czyni mistrza - demontaż zderzaka i pas w pozycję serwisową w A6 robię w mniej niż pół godzinki
Proponuję każdemu by przed montażem jakiejkolwiek pompy cieczy obłożył ją paskiem i sprawdził jak układa się na zębach.
Być może była to jakaś tania podróbka z Chin. Kupowane w ASO Skody po VIN nadwozia i takie kwiatki.
Szkoda tylko, że trzeba było dwa razy rozrząd rozpinać. No ale... praktyka czyni mistrza - demontaż zderzaka i pas w pozycję serwisową w A6 robię w mniej niż pół godzinki
Odpowiedz do tematu