|
1.9 TDI PD gaśnie po przejechaniu 2 km |
Autor |
Wiadomość |
sansai

Model: A3
Silnik: BKC
Zasilanie: ON
Nadwozie: Sportback

Postawił 1 piw(a) Skąd: dolnyśląsk
|
Wysłany: Sob 22 Lis, 2014 18:50 1.9 TDI PD gaśnie po przejechaniu 2 km
|
|
|
Witam!
Walczę z Seatem na pompowtryskach. Objawy są następujące:
- zapala jak złoto, od dotknięcia kluczyka
- zaczyna delikatnie szarpać po przejechaniu 1-2 km, po czym gaśnie i nie można go odpalić
- kręcąc bardzo długo (rzuca całym silnikiem aż telepie się cała buda) po paru minutach odpala
- jak już zapali to później może nawet godzinę chodzić na luzie, a w trasie zgaśnie
- każde zapalenie po zgaszeniu pięknie zapala
- każde zapalenie po samoczynnym zgaśnięciu, jest strasznie trudne
- przygazówka na postoju nie sprawia problemu- silnik chodzi równo
- raz zostały zamienione przewody na filtrze paliwa- przyjście z powrotem- w efekcie przejechał jakieś 5km, potem to samo
Wymienione:
-filtr paliwa
-vacum pompa- paliwo leci zarówno od baku, jak i ciągnie je pompa vacum
Nie wiem czego można się czepić teraz. W komputerze brak błędów. Raz wyskoczył błąd: czujnik położenia wału - sygnał niezrozumiały, po skasowaniu nie powrócił już nigdy.
Proszę o pomoc i sugestie |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 23 Lis, 2014 10:50
|
|
|
Zatankuj paliwo do pełna. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
 |
sansai

|
Wysłany: Nie 23 Lis, 2014 14:32
|
|
|
a możesz przybliżyć jaki to ma wpływ, pytam bo chciałbym zrozumieć w czym problem
a mało raczej nie jest, bo o ile pamiętam rezerwa nie świeciła, a w filtrze po zgaśnięciu paliwo było... |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 23 Lis, 2014 14:41
|
|
|
Problem w tym, że ten temat ma z Audi mało wspólnego, ale odpowiadając na problem miałem na myśli brak paliwa. Jeżeli w trakcie postoju auto normalnie pracuje, a w ruchu wychodzą problemy, to zacząłbym od zbiornika oraz pompy paliwa. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
 |
sansai

|
Wysłany: Nie 23 Lis, 2014 14:58
|
|
|
oki, dzięki. To prawda że nie Audi, ale 1.9 TDI na pompkach montowano w całej grupie VW Audi, dlatego tu zadałem pytanie, bo w sumie to najbardziej przyjazne i "normalne" forum. No nic szukam dalej, bo jak pisałem pompa paliwo podaje, vacum zaciąga... myślałem jeszcze o oringach na pompkach, ale to raczej nie to...
Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam
arek |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 23 Lis, 2014 15:09
|
|
|
sansai napisał/a: | bo jak pisałem pompa paliwo podaje, vacum zaciąga... myślałem jeszcze o oringach na pompkach, ale to raczej nie to...
|
Trochę błędnie to rozumujesz. Pompa tandemowa (wysokiego ciśnienia) paliwo zasysa z filtra paliwa, ale jest jeszcze pompa wspomagająca w zbiorniku (niskiego ciśnienia) która podaje paliwo do filtra oraz ułatwia rozruch gdy układ się zapowietrzy. Po drodze możesz mieć również chłodniczkę paliwa - nie mam pojęcia o jaki model Seata chodzi. Jeżeli po przejechaniu tych kilku km układ jest zapowietrzony, to szukaj problemu w zbiorniku - dlatego napisałem zatankuj do pełna.
pzdr |
|
|
|
|
 |
sansai

|
Wysłany: Nie 23 Lis, 2014 15:51
|
|
|
Dziękuję raz jeszcze, czyli pompa przy baku do sprawdzenia. Zasugerowałem się tym że odłączając przewód paliwowy przed filtrem, paliwo leci, więc myślałem że sprawna.
Co do Seata to Cordoba III (03r) 1.9 TDI 100KM |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 23 Lis, 2014 17:02
|
|
|
sansai napisał/a: | Dziękuję raz jeszcze, czyli pompa przy baku do sprawdzenia. Zasugerowałem się tym że odłączając przewód paliwowy przed filtrem, paliwo leci, więc myślałem że sprawna.
Co do Seata to Cordoba III (03r) 1.9 TDI 100KM |
Na postoju leci, w trakcie jazdy może już nie lecieć.
Jak silnik zgaśnie przysłuchaj się czy słychać pompkę i czy podaje paliwo do filtra. |
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
sansai

|
Wysłany: Czw 04 Gru, 2014 23:30
|
|
|
Oki temat zakończony. Pompa paliwa była sprawna- problem był w elektryce, posprawdzane kable złączki i przekaźnik od pompy... no i pojechało
Dziękuję wszystkim za sugestie
Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
eleszet
..................

Model: A8 D3
Silnik: 4.2 BFM
Zasilanie: PB & LPG
Nadwozie: Limousine
Pomógł: 31 razy Dołączył: 31 Paź 2012 Wszystkie posty: 1655

Piwa: 79/18 Skąd: Dolny Śląśk
|
Wysłany: Pią 05 Gru, 2014 08:43
|
|
|
Cytat: | posprawdzane kable złączki i przekaźnik od pompy... |
Ale co było? Coś nie łączyło czy uwalony był przekaźnik czy jak? Napisz to będzie dla potomnych. |
_________________ Nie musisz dziękować - wystarczy kliknąć: "piwo" oraz "pomógł"
wszystko się da to tylko kwestia uporu...
|
|
|
|
|
 |
sansai

|
Wysłany: Sob 06 Gru, 2014 17:45
|
|
|
Wszystko było zrobione za jednym razem, tzn sprawdzenie kabli, połączeń i ich czyszczenie (kontakt) + do tego wymiana przekaźnika. Niestety kolega u którego było robione nie chce już ruszać jak działa więc w 100% nie powiem czy przekaźnik czy kable. Jedno jest pewne problem w elektryce (dla potomnych) trzeba wziąć pod uwagę |
|
|
|
|
 |
eleszet
..................

Model: A8 D3
Silnik: 4.2 BFM
Zasilanie: PB & LPG
Nadwozie: Limousine
Pomógł: 31 razy Dołączył: 31 Paź 2012 Wszystkie posty: 1655

Piwa: 79/18 Skąd: Dolny Śląśk
|
Wysłany: Sob 06 Gru, 2014 18:00
|
|
|
Jak do Ciebie przyjadę z %% to sobie przypomnisz
Sprawdź PW |
_________________ Nie musisz dziękować - wystarczy kliknąć: "piwo" oraz "pomógł"
wszystko się da to tylko kwestia uporu...
|
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Elementy silnika |
|
[ Twoje IP to: 18.97.14.88, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |