Witajcie,
podejrzewam, że czeka mnie wymiana sprzęgła, czy z dwumasa czy nie to się pewnie okaże po rozebraniu. Chciałbym oszczędzić sobie problemów z zamawianiem, odsyłaniem części i prosiłbym Was o pomoc w doborze zestawu. Silnik w mojej A6 to 1.8T AUM, natomiast co do skrzyni to nie mam bladego pojęcia kto co wsadził. Szukałem części po modelu auta na Iparts i do każdego audi z motorkiem 1.8t w manualu jest sto tysięcy różnych zestawów - czy się różnią czymś poza numerem katalogowym? Czym się kierować, ktoś ma pomysł?
Pozdrawiam.
Odpowiedz do tematu
Odpowiedz do tematu
Jakie sprzęgło ?
Nie wiem czy pamiętasz że ktoś zmienił nie tylko silnik ale i skrzynie z automatu na manual.
- jasna sprawa
Silnik mam AUM 150 KM, co do skrzyni to nie mam pojecia, gdzie można odczytać jakiś numer ze skrzyni ?
Silnik prawdopodobnie pochodzi z A3 - ten model montowany był również w TT. Skrzynia będzie z A6, bo A3 ma ułożenie silnika poprzecznie. Numer skrzyni wybity jest na obudowie skrzyni biegów.
Powinieneś szukać zestawu jak dla silnika AWT, bo taki miałeś oryginalnie.
Mi wychodzą takie oto zestawy 2290 601 015 - SACHS oraz 600 0083 00 - LuK
Mi wychodzą takie oto zestawy 2290 601 015 - SACHS oraz 600 0083 00 - LuK
| Adi202 napisał/a: |
| Powinieneś szukać zestawu jak dla silnika AWT, bo taki miałeś oryginalnie.
Mi wychodzą takie oto zestawy 2290 601 015 - SACHS oraz 600 0083 00 - LuK |
Nie wiem czy pamiętasz że ktoś zmienił nie tylko silnik ale i skrzynie z automatu na manual.
Takich rzeczy ja pamietać nie będę - po to jest profil. Musisz wiedzieć z jakiego modelu masz założone graty najlepiej jest znać numery seryjne silnika i skrzyni wówczas można coś więcej na ten temat powiedzieć.
| Adi202 napisał/a: |
| Takich rzeczy ja pamietać nie będę . |
Silnik mam AUM 150 KM, co do skrzyni to nie mam pojecia, gdzie można odczytać jakiś numer ze skrzyni ?
| weider napisał/a: | ||
Silnik mam AUM 150 KM, co do skrzyni to nie mam pojecia, gdzie można odczytać jakiś numer ze skrzyni ? |
Silnik prawdopodobnie pochodzi z A3 - ten model montowany był również w TT. Skrzynia będzie z A6, bo A3 ma ułożenie silnika poprzecznie. Numer skrzyni wybity jest na obudowie skrzyni biegów.
Odpowiedz do tematu