Układ hamulcowy » [S4 C4] - Pedał hamulca po naciśnięciu drży i opada na dół
Odpowiedz do tematu
 [S4 C4] - Pedał hamulca po naciśnięciu drży i opada na dół
Pedał hamulca po naciśnięciu drży i opada na dół , auto hamuje ale z opóźnieniem. przy szybki naciśnięciu bardzo twardy i słabo hamuje, przy spokojnym hamuje ok ale pedał drżąc opada w dół.
po poszukaniu na necie wychodzi, że mogę wymienić pół układu hamulcowego a i tak nie ma pewności że to to. Od czego zacząć może ktoś miał podobny ból.
pozdro

Postaw piwo autorowi tego posta

czy, w ostatnim czasie robiłes cos z hamulcami tzn. wymieniałeś płyn lub cos w ten deseń? Wg. mnie pompa kwalifikuje sie do wymiany.

Re: [S4 C4] - Pedał hamulca po naciśnięciu drży i opada na d
kontestator napisał/a:
Pedał hamulca po naciśnięciu drży i opada na dół , auto hamuje ale z opóźnieniem. przy szybki naciśnięciu bardzo twardy i słabo hamuje, przy spokojnym hamuje ok ale pedał drżąc opada w dół.
po poszukaniu na necie wychodzi, że mogę wymienić pół układu hamulcowego a i tak nie ma pewności że to to. Od czego zacząć może ktoś miał podobny ból.
pozdro

Zacząłbym od dokładnego przeglądu całego układu hamulcowego, aby stwierdzić czy aby nie
ma żadnych wycieków, i tak jak kolega wyżej pisał czy było coś przy układzie naprawiane, jeśli nie to to też stawiał bym na pompę.

P..S. Czy auto ma ABS ?

Dobra, już znalazłem, masz ABS,drgania pedału hamulca może również oznaczać awarię pompy abs-u.

W najgorszym układzie będzie do wymiany wzmacniacz hydrauliczny. Wymień na początek płyn hamulcowy i sprawdź ciśnienie na wzmacniaczu.
pzdr

dzięki za wszelkie uwagi.
problem wynikł podczas jednego ostrego hamowania. układ sprawdzałem i jest szczelny objaw opisany w pierwszym poście pojawia się tylko przy włączonym silniku w moim aucie jest hydrauliczne wspomaganie hamulców.

dowiedziałem się oprócz tego co pisał Adi202 czyli wzmacniacz hydrauliczny może być walnięta grucha.
wiec czas na wymianę i zmienię jeszcze płyn hamulcowy

CDN :)

kontestator napisał/a:
może być walnięta grucha.
wiec czas na wymianę i zmienię jeszcze płyn hamulcowy

CDN :)

Gruszka o której piszesz, to akumulator ciśnienia. Zadaniem akumulatora ciśnienia jest oddanie ciśnienia w momencie zaniku z głównego źródła jakim jest pompa wspomagania. Objawem uszkodzenia akumulatora ciśnienia jest brak hamulców zaraz po wyłączeniu silnika oraz zaraz po uruchomieniu silnika.
W internecie tyle ile jest problemów z hamulcami zawsze jest jedna diagnoza - gruszka i nie zawsze pomaga.
Wymienić ją możesz bo tym nie pogorszysz niczego, ale czy to pomoże? Nie mam co do tego żadnej pewności.

kontestator,
Od wczoraj mam ten sam problem w swojej 90-tce B3 :/ . Czy już sobie z tym poradziłeś i jesli tak toco to bylo?

Odpowiedz do tematu