Odpowiedz do tematu
Odpowiedz do tematu
Audi A4 1,9 diesel - problem z odpalaniem
a skąd wiesz,że przepływka jest uszkodzona? VAGowałeś auto?
moim zdaniem powinieneś zczytać błędy ze sterownika silnika.
Witam! Przeczytałem już sporo tematów szukając odpowiedzi na mój problem i wydawało sie juz że znalazłem ale jednak nie. Problem polega na tym, że po przekręceniu kluczyka w stacyjce kontrolka od świec pali się jakieś 2 sekundy i gaśnie(świece nie nagrzewają się), nawet jak jest temperatura na dworze bliska zeru. Wymienione zostały świece i nic, szukałem na forach i znalazłem, że winny może być przekaźnik albo czujnik temperatury cieczy chłodzącej (chyba G62). Wymienione dzisiaj. Po podpięciu nowego czujnika świece zaczęły grzać dobrze więc wszystko poskładaliśmy. Po ok 2 godzinach jak temperatura na dworze spadła prawie do zera odpalamy a tu znowu to samo. Odpięliśmy czujnik, świece grzeją i auto odpala bez problemu. Od jakiegoś czasu pali mi się inspekcja serwisowa na komputerze. Miałoby to wpływ na reszte? Byłbym wdzięczny za pomoc.
Inspekcja wyświetlana w zegarach nie ma wpływu na usterkę. Jest to tylko przypomnienie.
Proponuję zacząć od sprawdzenia temperatury VAGiem i porównanie ją z temperaturą w zegarach. Możliwe, że nowy czujnik ma również wadę.
Proponuję zacząć od sprawdzenia temperatury VAGiem i porównanie ją z temperaturą w zegarach. Możliwe, że nowy czujnik ma również wadę.
Witam kolegów aby nie zakładać nowego postu dopiszę tu. Mam problem z odpaleniem auta jak tylko dłużej postoi to długo muszę kręcić aż załapie , nie pomaga 2,3 krotne podgrzewanie świec. Świece nowe(beru) filtr ropy nowy. Zapala tak jak by paliwa nie dostawał na początku,chciałbym zamontować zaworek zwrotny przy filtrze ropy.Czy ktoś mi podpowie w którą stronę ma być zamontowany i na którym przewodzie
dzięki i pozdrawiam 

Witam. Niedawno kupiłem Audi A4 1.9 TDI, wiem, że mam w niej zepsuty przepływomierz powietrza i auto ciężko odpala na zimym jak i na ciepłym silniku. Czasami trzeba męczyć długo, a czasami odpala po krótkim czasie, rzadko zdarzy sie na strzała. I tu pytanie do was, czy przepływomierz jest przyczyną ciężkiego odpalania silnika, czy mam szukać usterki w czymś innym ? W nim jest jeszcze jakaś wtyczka. Moim zdaniem możę to być jakiś komputerek, który też może działać niepoprawnie, co może mieć wpływ na właśnie na takie odpalanie silnika ? Czekam na Wasze porady. Dzięki i pozdrawiam.
| szczepan091 napisał/a: |
| Witam. Niedawno kupiłem Audi A4 1.9 TDI, wiem, że mam w niej zepsuty przepływomierz powietrza i auto ciężko odpala na zimym jak i na ciepłym silniku. Czasami trzeba męczyć długo, a czasami odpala po krótkim czasie, rzadko zdarzy sie na strzała. I tu pytanie do was, czy przepływomierz jest przyczyną ciężkiego odpalania silnika, czy mam szukać usterki w czymś innym ? W nim jest jeszcze jakaś wtyczka. Moim zdaniem możę to być jakiś komputerek, który też może działać niepoprawnie, co może mieć wpływ na właśnie na takie odpalanie silnika ? Czekam na Wasze porady. Dzięki i pozdrawiam. |
Nie podłączałem jeszcze auta pod kompa. A że przepływka to wydaje mi się, że dlatego, poniewaz samochód jeżdzi jakby turbo nie chodziło, po prostu nie ma kopa, na trasie nawet nie ma czym wyprzedzać, a gdy odłączę tą wtyczkę z przepływki to idzie, to wtedy chodzi jak 110km silnik. Moim zdaniem przepływomierz do wymiany.
| szczepan091 napisał/a: |
| Nie podłączałem jeszcze auta pod kompa. A że przepływka to wydaje mi się, że dlatego, poniewaz samochód jeżdzi jakby turbo nie chodziło, po prostu nie ma kopa, na trasie nawet nie ma czym wyprzedzać, a gdy odłączę tą wtyczkę z przepływki to idzie, to wtedy chodzi jak 110km silnik. Moim zdaniem przepływomierz do wymiany. |
Myślisz, że to może być przyczyną tego odpalania ?
Jeżeli po odpięciu przepływki jest poprawa, to jest to możliwe.
Odpowiedz do tematu