Pytajnik, czyli zielono mi ;) » problem z odpaleniem 2.8 AAH
Odpowiedz do tematu
 problem z odpaleniem 2.8 AAH
Witam. Wymieniałem dwa dni temu olej w silniku i wszystkie filtry, po zalanu go świeżym odpaliłem i okoł 5-10 min sobie tak pracował.
I jakies 2 godziny pózniej chciałem jechac a on nie chce zapali. Kręci i nic. Dopatrzyłem sie ze nie ma iskry na świecach więc chciałem podpiąc komputer żeby zobaczyć czemu tej iskry nie ma
a tu następna niespodzianka, komputer nie połancza sie z samochodem. może ktoś miał już taki problem. Prosze o pomoc. Z góry dzieki.

Postaw piwo autorowi tego posta
 Re: problem z odpaleniem 2.8 AAH
bialy napisał/a:
Witam. Wymieniałem dwa dni temu olej w silniku i wszystkie filtry, po zalanu go świeżym odpaliłem i okoł 5-10 min sobie tak pracował.
I jakies 2 godziny pózniej chciałem jechac a on nie chce zapali. Kręci i nic. Dopatrzyłem sie ze nie ma iskry na świecach więc chciałem podpiąc komputer żeby zobaczyć czemu tej iskry nie ma
a tu następna niespodzianka, komputer nie połancza sie z samochodem. może ktoś miał już taki problem. Prosze o pomoc. Z góry dzieki.
proponowałbym na poczatek sprawdzić bezpieczniki, a potem analogicznie cewki.

Jeszcze można by też sprawdzić czujnik halla

pawcio napisał/a:
Jeszcze można by też sprawdzić czujnik halla
dokładnie, pisząc o sprawdzeniu cewek mialem na myśli to czy dochodzi do nich prąd, jeśli tak to czujnik będzie ok

Jeżeli wcześniej łączył się bez problemu a teraz nie, to sterownikowi brakuje zasilania. Zakładając, że czujniki są w porządku a Ty nie masz iskry to na początek sprawdź bezpiecznik F4/S115/20A znajdujący się w skrzynce pod nogami pasażera (obok sterownika silnika). Ten bezpiecznik zasila po zapłonie (15): cewki, przepływomierz oraz sterownik silnika (pin D8).
Możesz sprawdzić też pin B20 w sterowniku, tam ma być stałe zasilanie. Masa (31) ma być na: D1,D2,D3,D16.

Włanie mam problem bo nie mam czujnika halla na podmianke. Acz kolwiek kiedyś mi padł ten czujnik ale komputerem dało sie podpiąc i pokazałow
błedach ze jest uszkodzony wiec wymieniłem i było jakies dobre poł roku spokój.
sprawdzałem wszystkie możliwe bezpieczniki i tam obok sterownika tez i miały przpustowość. jeszcze raz pójde sprawdzic ale wątpie ze to jest wina bezpieczników.
patrzyłem tez czy jest jakieś zasilanie własnie przed cewka na takim brązowym module i też nie było. brakuje mi już pomysłow. A na elektronice tak nie bardzo sie orientuje
wiec jak sobie do jutra nie dam rady to bede zmuszony zaprowadzić do warsztatu. Mimo wszystko dziekuje za podpowiedzi.

Odpowiedz do tematu