Witam zakupi³em niedawno audi A4 2.0 benzyna 130 KM auto z 2003r.Mam taki problem:przy odpalaniu auta jak jest zimne przez oko³o 1 sekunde do 2 sekund odg³os silnika brzmi jak diesla potem silnik chodzi cichutko.Wymieni³êm pasek rozr¿±du wraz z pomp± wody ,rolk± napinaj±c± ,wymieni³êm olej na taki jaki podaje producent czyli 5W30 a problem wystêpuje nadal.Niby trwa to dos³ownie chwilke ,teraz jest lato nie wiem jak to bêdzie wygl±da³o w zimie.Czy kto¶ siê spotka³ ju¿ z takimi objawiami.Co mo¿e byæ tego przyczyn±?
Bêde wdziêczny za wszelkie sugestie.
Dodam ¿e przebieg auta to 192tkm 100% udokumentowany
Odpowiedz do tematu
Odpowiedz do tematu
Odg³os zimnego jak diesel 2.0 130 km
nie wiem czy jest prawdziwy przebieg, ale mi wszystko wygl±da na prawdopodobnie uszkodzone popychacze zaworów
Re: Odg³os zimnego jak diesel 2.0 130 km
Masz silnik ALT, kolo przebiegu 180000 zaczyna sie odzywac napinacz/nastawnik lancuszka laczacy walki rozrzadu, powoduje to wlasnie taki klekot, sam przechodzilem to u siebie i moim zdaniem nie warto tego naprawiac (koszty okolo 1500 zl, brak zamiennikow). Z tymm terkotem przelatalem 45 tys. i nic sie nie dzialo zlego. Ten Typ Tak Ma. Martw sie zuzyciem oleju o ktorym niebawem sie przekonasz. Potrafi siegac 1 litra na 1000km. I z tym nic tez nie zrobisz. Nie pomagaja zadne remonty. Dolewaj oleju i jezdzij. Na terkot i zuzycie oleju doraznie pomaga jego wymiana na 5w50 lub 10w60. Temat przerabialem wiec wiem co pisze
Je¿eli chodzi o koszt jaki poda³e¶ wymiany tego ³añcuszka to nie wiem dlaczego a¿ 1500z³.skoro ja znalaz³em za komplet z napinaczem 300z³.
Dróga rzecz moim zdaniem przebieg jaki poda³e¶ 180000 zaczyna braæ 1l oleju na 1000km to albo masz auto które ma cofniêty licznik z 300000 na 150000 i siê cieszysz ¿e auto kupi³e¶ z ma³ym przebiegiem ,albo poprzedni w³a¶cicielstrasznie je katowa³.Bez urazy ale nie wierze w to ¿e przy takim przebiegu auto mo¿e braæ tyle oleju
Nie masz bladego pojecia o czym piszesz. Poczytaj na forum Klub Audi A4 jest 50 stronicowy watek o braniu oleju w silniku ALT i dopiero udzielaj mi porad. A w skrocie jakby ci sie nie chcialo czytac tych 50 stron to ci podpowiem ze winowajca tego balaganu jest uzywanie castrola 5w30 w systemie long life. Pozniej dosc czesto zalewano te silniki mobilem 5w50 i one nieco mniej biora ale biora bo i tak dostawaly wczesniej castrola. Mi od poczatku lano wlasnie takiego castrola.
Tutaj sobie poczytaj - http://a4-klub.pl/audi-a4...98/index46.html
tylko je¶li auto jest od znajomego albo masz je od nowo¶ci to mo¿esz byæ pewien co do przebiegu, dla dobrego magika to ¿aden problem cofn±æ przebieg. I nie bêdzie po tym znaku
Kolego do wymiany msz czesc o numerze 06B103741C zmienionym na 06B103741G - kosztuje 1170 zl i jest do kupienia tylko w ASO. Dodatkowo trzeba wymienic lancuszek ktory tez troche kosztuje, uszczelki pod pokrywe zaworow. Pokaz mi gdzie ty masz taka czesc nowa za 300 zl. Za 300 zl kupilbym z 10 sztuk od razu. Myli ci sie chyba z napinaczem rozrzadu.
| jupik napisa³/a: |
| Dodam ¿e przebieg auta to 192tkm 100% udokumentowany |
nie wiem czy jest prawdziwy przebieg, ale mi wszystko wygl±da na prawdopodobnie uszkodzone popychacze zaworów
Przebieg jest autentyczny osobi¶cie go sam sprowadza³êm od pierwszego w³a¶ciciela z Holandii,by³ serwisowany do kñca mam ksi±¿ke serwisow± i maj± tam co¶ takiego jakby paszport na auto w którym jest udokumentowany ca³y przebieg auta.
Orientujesz siê mo¿e je¿eli to tak jak mówisz uszkodzone popychacze ile taka naprawa mo¿e kosztowaæ i czy jest przy tym du¿o roboty?
Orientujesz siê mo¿e je¿eli to tak jak mówisz uszkodzone popychacze ile taka naprawa mo¿e kosztowaæ i czy jest przy tym du¿o roboty?
| Witam zakupi³em niedawno audi A4 2.0 benzyna 130 KM auto z 2003r.Mam taki problem:przy odpalaniu auta jak jest zimne przez oko³o 1 sekunde do 2 sekund odg³os silnika brzmi jak diesla potem silnik chodzi cichutko.Wymieni³êm pasek rozr¿±du wraz z pomp± wody ,rolk± napinaj±c± ,wymieni³êm olej na taki jaki podaje producent czyli 5W30 a problem wystêpuje nadal.Niby trwa to dos³ownie chwilke ,teraz jest lato nie wiem jak to bêdzie wygl±da³o w zimie.Czy kto¶ siê spotka³ ju¿ z takimi objawiami.Co mo¿e byæ tego przyczyn±?
Bêde wdziêczny za wszelkie sugestie. Dodam ¿e przebieg auta to 192tkm 100% udokumentowany |
Masz silnik ALT, kolo przebiegu 180000 zaczyna sie odzywac napinacz/nastawnik lancuszka laczacy walki rozrzadu, powoduje to wlasnie taki klekot, sam przechodzilem to u siebie i moim zdaniem nie warto tego naprawiac (koszty okolo 1500 zl, brak zamiennikow). Z tymm terkotem przelatalem 45 tys. i nic sie nie dzialo zlego. Ten Typ Tak Ma. Martw sie zuzyciem oleju o ktorym niebawem sie przekonasz. Potrafi siegac 1 litra na 1000km. I z tym nic tez nie zrobisz. Nie pomagaja zadne remonty. Dolewaj oleju i jezdzij. Na terkot i zuzycie oleju doraznie pomaga jego wymiana na 5w50 lub 10w60. Temat przerabialem wiec wiem co pisze
| itor napisa³/a: |
|
Masz silnik ALT, kolo przebiegu 180000 zaczyna sie odzywac napinacz/nastawnik lancuszka laczacy walki rozrzadu, powoduje to wlasnie taki klekot, sam przechodzilem to u siebie i moim zdaniem nie warto tego naprawiac (koszty okolo 1500 zl, brak zamiennikow). Z tymm terkotem przelatalem 45 tys. i nic sie nie dzialo zlego. Ten Typ Tak Ma. Martw sie zuzyciem oleju o ktorym niebawem sie przekonasz. Potrafi siegac 1 litra na 1000km. I z tym nic tez nie zrobisz. Nie pomagaja zadne remonty. Dolewaj oleju i jezdzij. Na terkot i zuzycie oleju doraznie pomaga jego wymiana na 5w50 lub 10w60. Temat przerabialem wiec wiem co pisze |
Je¿eli chodzi o koszt jaki poda³e¶ wymiany tego ³añcuszka to nie wiem dlaczego a¿ 1500z³.skoro ja znalaz³em za komplet z napinaczem 300z³.
Dróga rzecz moim zdaniem przebieg jaki poda³e¶ 180000 zaczyna braæ 1l oleju na 1000km to albo masz auto które ma cofniêty licznik z 300000 na 150000 i siê cieszysz ¿e auto kupi³e¶ z ma³ym przebiegiem ,albo poprzedni w³a¶cicielstrasznie je katowa³.Bez urazy ale nie wierze w to ¿e przy takim przebiegu auto mo¿e braæ tyle oleju
| jupik napisa³/a: | ||
Je¿eli chodzi o koszt jaki poda³e¶ wymiany tego ³añcuszka to nie wiem dlaczego a¿ 1500z³.skoro ja znalaz³em za komplet z napinaczem 300z³. Dróga rzecz moim zdaniem przebieg jaki poda³e¶ 180000 zaczyna braæ 1l oleju na 1000km to albo masz auto które ma cofniêty licznik z 300000 na 150000 i siê cieszysz ¿e auto kupi³e¶ z ma³ym przebiegiem ,albo poprzedni w³a¶cicielstrasznie je katowa³.Bez urazy ale nie wierze w to ¿e przy takim przebiegu auto mo¿e braæ tyle oleju |
Nie masz bladego pojecia o czym piszesz. Poczytaj na forum Klub Audi A4 jest 50 stronicowy watek o braniu oleju w silniku ALT i dopiero udzielaj mi porad. A w skrocie jakby ci sie nie chcialo czytac tych 50 stron to ci podpowiem ze winowajca tego balaganu jest uzywanie castrola 5w30 w systemie long life. Pozniej dosc czesto zalewano te silniki mobilem 5w50 i one nieco mniej biora ale biora bo i tak dostawaly wczesniej castrola. Mi od poczatku lano wlasnie takiego castrola.
Tutaj sobie poczytaj - http://a4-klub.pl/audi-a4...98/index46.html
| Przebieg jest autentyczny osobi¶cie go sam sprowadza³êm od pierwszego w³a¶ciciela z Holandii,by³ serwisowany do kñca mam ksi±¿ke serwisow± i maj± tam co¶ takiego jakby paszport na auto w którym jest udokumentowany ca³y przebieg auta. |
tylko je¶li auto jest od znajomego albo masz je od nowo¶ci to mo¿esz byæ pewien co do przebiegu, dla dobrego magika to ¿aden problem cofn±æ przebieg. I nie bêdzie po tym znaku
No ja siê chyba zdecyduje na wymiane tego ³añcuszka wraz z napinaczem znalaz³em zamienniki w cenie oko³o 300 z³ plus oczywi¶cie jakie¶ uszczelki.
Powiedzcie mi czy przy wimianie tego ³añcuszka jest du¿o roboty?
Powiedzcie mi czy przy wimianie tego ³añcuszka jest du¿o roboty?
| No ja siê chyba zdecyduje na wymiane tego ³añcuszka wraz z napinaczem znalaz³em zamienniki w cenie oko³o 300 z³ plus oczywi¶cie jakie¶ uszczelki.
Powiedzcie mi czy przy wimianie tego ³añcuszka jest du¿o roboty? |
Kolego do wymiany msz czesc o numerze 06B103741C zmienionym na 06B103741G - kosztuje 1170 zl i jest do kupienia tylko w ASO. Dodatkowo trzeba wymienic lancuszek ktory tez troche kosztuje, uszczelki pod pokrywe zaworow. Pokaz mi gdzie ty masz taka czesc nowa za 300 zl. Za 300 zl kupilbym z 10 sztuk od razu. Myli ci sie chyba z napinaczem rozrzadu.
http://www.motocentrum.pl...7,pr#numery-oem
W takim razie co to za czê¶æ?
[ Dodano: Nie 15 Lip, 2012 21:13 ]
ok widze raczej ¿e to nie ta czê¶ znalaz³em u¿ywki i wygl±daj± inaczej w takim razie czy to jest mo¿e napinacz ³añcuszka do pompy olejowej?
W takim razie co to za czê¶æ?
[ Dodano: Nie 15 Lip, 2012 21:13 ]
ok widze raczej ¿e to nie ta czê¶ znalaz³em u¿ywki i wygl±daj± inaczej w takim razie czy to jest mo¿e napinacz ³añcuszka do pompy olejowej?
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów