Kontrolka AirBag zaświeca się po około 15 minutach
Witam,
mam problem z kontrolką AirBag, która zapala się po około 15 minutach jazdy. Wiem że jest to związane z komunikacją licznika. Licznik ma zły VIN a dokładnie ostatnie 5 cyfr. Po zgraniu wsadu z licznika i dopisaniu nr VIN licznik przestaje działać prawidłowo tzn. nie pokazuje paliwa, wskazówka od prędkości "kręci się" w odwrotną stronę. Może coś źle dopisuję. Dodam że używam VAG EEPROM Programmer i uzupełniam plik bin programem Notepad++ z uzwględnieniem kodów ASCII
Poniżej wrzucam screen zegarów odczytany VAG COM
W tych zegarach wsadów się nie klonuje. Wystarczy w oryginalnym wsadzie wyedytować nr VIN.
Przepraszam że odkopuje temat, ale nie miałem czasu zajrzeć do auta. Może zacznę od tego jak dokonuje odczytania i wgrania wsadu z licznika abyśmy dobrze zrozumieli się
W Vagu widzę że brakuje VIN
Odczytuję VIN przy użyciu VAG EEPROM Programmer i robię to w taki sposób
Po odczytaniu wsadu dostaję taki plik
Sprawdzam co i jak w nim jest i tutaj zauważyłem 2 rzeczy
1 część dotyczy VIN prawdopodobnie, więc edytuję wartość w ten sposób dopisując wartości
Jednak co mnie zastanawia, to że na odczycie z VAG nie mam początku VIN a tutaj mam wartość w środku i w związku z tym coś mi tutaj nie pasuje
A sposób wgrania robię w ten sposób
Czy wykonując te powyższe czynności robię coś źle?
Ostatnio zmieniony przez XanderUserAudi Nie 14 Maj, 2023 00:58, w całości zmieniany 2 razy
Nie widać załączonych obrazków.
UPDATE:
Obrazki poprawione
Cała linia 0F# jest do poprawki. Zerwany początek VINu oraz dane przed. Dodatkowo VIN zawiera na początku 3x Z a nie 2.
Jak dobrze zrozumiałem samo dopisanie VIN w moim przypadku nie wchodzi w grę? Jeśli tak to na czym mógłbym się wzorować jest może do tego jakaś dokumentacja?
Co do VIN tak mam tutaj błąd z literami "Z" jedynie co to chciałem przedstawić moje czynności.
| XanderUserAudi napisał/a: |
Jak dobrze zrozumiałem samo dopisanie VIN w moim przypadku nie wchodzi w grę? Jeśli tak to na czym mógłbym się wzorować jest może do tego jakaś dokumentacja?
Co do VIN tak mam tutaj błąd z literami "Z" jedynie co to chciałem przedstawić moje czynności. |
Porównaj z innym wsadem.
| Adi202 napisał/a: |
| XanderUserAudi napisał/a: | Jak dobrze zrozumiałem samo dopisanie VIN w moim przypadku nie wchodzi w grę? Jeśli tak to na czym mógłbym się wzorować jest może do tego jakaś dokumentacja?
Co do VIN tak mam tutaj błąd z literami "Z" jedynie co to chciałem przedstawić moje czynności. |
Porównaj z innym wsadem. |
Ok problem w tym że nie mam za bardzo jak porównać z poprawnym wsadem. Pytanie skąd mógłbym dostać taki wsad? Czy w związku z tym mógłbym poprosić Ciebie o edycję wsadu lub o przesłanie poprawnego wsadu, który mógłbym porównać? Oczywiście numer VIN i inne dane wrażliwe mogą być w pewien sposób jakoś zmienione np litera V dotyczyłaby VIN.
Wpisz ten string adres 0F0 do 0FF
80 01 FF FF FF 19 79 57 41 55 5A 5A 5A 38 45 37
Wpisz ten string adres 0F0 do 0FF
80 01 FF FF FF 19 79 57 41 55 5A 5A 5A 38 45 37 |
Dzięki pomogło
Zastanawiam się co oznacza ta cyfra 1 w liczniku (przepraszam za jakość robiłem pod słońce i nie zuważyłem)
Nie wpadłbym na to, że mam VIN do połowy wpisany a następnie jakiś ciąg znaków zakodowany a potem kolejna część VINu
Wielkie dzięki za pomoc
A tak z ciekawości co oznacza ten ciąg znaków wewnątrz?
Zastanawiam się co oznacza ta cyfra 1 w liczniku |
1 dotyczy Bord Computer tzw FIS. Obecnie masz 2 płaszczyzny tego komputera pokładowego. Jeżeli nie posiadasz manetki wycieraczek z przyciskami dla FIS możesz to wyłączyć. W adaptacji kanał 19 2 i 3 cyfrę zmienić. Obecnie masz 31011 zmieniasz na 30111.
W wewnętrznym ciągu znaków zawarta jest informacja o numerze Immo, danych synchronizacji oraz PIN dla Immo. Większa część tego zapisu jest w Crypto czyli zakodowane algorytmem.
Zastanawiam się co oznacza ta cyfra 1 w liczniku |
1 dotyczy Bord Computer tzw FIS. Obecnie masz 2 płaszczyzny tego komputera pokładowego. Jeżeli nie posiadasz manetki wycieraczek z przyciskami dla FIS możesz to wyłączyć. W adaptacji kanał 19 2 i 3 cyfrę zmienić. Obecnie masz 31011 zmieniasz na 30111.
W wewnętrznym ciągu znaków zawarta jest informacja o numerze Immo, danych synchronizacji oraz PIN dla Immo. Większa część tego zapisu jest w Crypto czyli zakodowane algorytmem. |
Ok popatrzę, bo akurat mam manetki z przyciskami FIS. W kwestii kodowania / dekodowania softu to mam jakieś doświadczenie, więc może w przyszłości sam to dekoduje
Kwestia tylko czego tam użyli czy AES czy może inny algorytm. Musiałbym to bardziej przeanalizować. Dzięki jeszcze raz za pomoc