| gbh napisał/a: |
| Super Adi202 jesteś Kong! Skrzynia to 6HP19 jutro posprawdzam ale z ABS em też nie mam połączenia no i ten parking brake malfunction? |
To że 6HP to już wiem. Chodziło mi bardziej o kod skrzyni. Na wlepce w bagaju masz pełny opis.
Ok sorry trochę dziś zakręcony jestem. Dojadę do domu sprawdzę. Dodam że pokazuje też uwalone czujniki cofania. Za tak wspaniale okazane pomoc już masz u mnie na dobrego whiskeya😉 ale to na priwa rozmowa. Szacunek
[ Dodano: Wto 12 Cze, 2018 20:54 ]

A więc skrzynia to JMP w schematach elektrycznych oznaczona jako 09L.
Na dole masz schemat zasilania skrzyni.

Ok super. Dziękuję. Lecz jako laik w tych sprawach mam parę pytań. Więc przez bezpiecznik 10 A idzie stałe napięcie do sterownika skrzyni tak? (Tak mniemam) Co oznacza podwójny hasztag oraz 5,0 ro;6,0 ro; D50 w kółku;1ro;1,0 sw/ws; 1,0 gr/go itd?
| gbh napisał/a: |
| Ok super. Dziękuję. Lecz jako laik w tych sprawach mam parę pytań. Więc przez bezpiecznik 10 A idzie stałe napięcie do sterownika skrzyni tak? (Tak mniemam) Co oznacza podwójny hasztag oraz 5,0 ro;6,0 ro; D50 w kółku;1ro;1,0 sw/ws; 1,0 gr/go itd? |
Te znaczki typu gwiazdki kwadraciki itp oznaczają kolorystykę przewodów dla konkretnych typów silnika. Silnik BPP dotyczy koloru czerwonego z fioletowym indexem. 6,0 oznacza przekrój przewodu w mm. D50 łączenie przewodów. W tym miejscu dołączone są dodatkowe przewody które zasilają inne sterowniki np ABS. ## oznacza połączenie śrubowe w lewym eboxie. oznaczenia ro, sw/ws itd to nic innego jak opis kolorów - skróty w języku niemieckim. Ro oznacza rot czyli czerwony, sw/ws to schwarz/weiss czarno biały.
Więc jeżeli na bezpieczniku 10 nie ma napięcia, to musisz się cofać z pomiarem w kierunku akumulatora (bezpiecznika nr133 110A). Jezeli na punkcie oznaczonym ## będzie napięcie, to przerwę masz na (D50). Po nitce do kłębka.
Naprawdę człowieku jesteś niezastąpiony! Chciałbym mieć Ciebie teraz tutaj do pomocy😊 może wpadniesz na mały urlop do Bergen przelot w tą i z powrotem gratis + wikt i opierunek😆i wynagrodzenie oczywiście. Pozdrawiam
[ Dodano: Sro 13 Cze, 2018 22:13 ]
Zamykam temat. Adela ożyła,problem rozwiązany. Wszystko dzięki wspaniałemu forumowiczowi Adi202. Gdyby nie jego cudowna pomoc i cierpliwość co do moich poniekąd głupawych pytań (laik) nie dał bym rady. Wielkie podziękowania dla tego człowieka. Ps. Problemem był urwany i przegniły przewód łączący się ze stałym plusem i przewodem od przekaźnika 614.