Skrzynie manualne » Jak podłączyć światła wsteczne
Odpowiedz do tematu

szczerze mowiac nie wiem . na bank automat z multitronikiem ale instalacji nie ma w ogóle :/

Postaw piwo autorowi tego posta

Sprawa dość prosta. Wystarczy podpiąć się dwoma przewodami czujnika między bezpiecznikiem wstecznych a żarówkami. Będziesz musiał odkręcić E-Box na podszybiu - tam gdzie siedzi sterownik silnika i sprawdzić czy jest przekaźnik rozrusznika i wstecznych. Jeżeli będzie to wystarczy z tego przekaźnika pociągnąć jeden przewód do czujnika a drugi pin czujnika podłaczyć do masy.

oczywiscie ze sprawa prosta :) dla kogos kto wie co i jak :) gdybym jutro zrobił dokładna fotke boxa dasz rade zobaczyc czy to bedize faktycznie takie proste ?

oczywiscie ze sprawa prosta :) dla kogos kto wie co i jak :) gdybym jutro zrobił dokładna fotke boxa dasz rade zobaczyc czy to bedize faktycznie takie proste ?

kubajvc napisał/a:

Jak będę widział fotkę, to nawet napiszę co do czego podłączyć.

Witam.Jestem nowy i dlugo szukalem konkretnego forum no i wreszcie znalazlem.
Naprawiam i mam audi.
Mam pytanie do kolegi Adi202. Przeczytalem twoje porady i widze ze wiesz co piszesz.
Czy pomogl bys mi.
Przerobilem kilka anglikow i kilka automatow na manual roznych.
Utknalem z A4 2006r silnik ALT byla skrzynia automat BXDAETL- taki kod jest na wyjetej skrzyni. W audi jest teraz manual osobne wejscie do wstecznego i osobne do predkosci jazdy. Zrobilem mostek na pinach w kostce od aytomatu i pali. Nie potrafie podlaczyc swiatel cofania i predkosci i stop swieci sie ciagle. Mozesz mimpomoc. Dzieki :shock:

rafii napisał/a:
Nie potrafie podlaczyc swiatel cofania i predkosci i stop swieci sie ciagle.

Jeżeli stop świeci się po wyłaczeniu zapłonu uszkodzony masz włącznik.

Dzieki Adi202.
Dalem rady ze stopem. Nowy czujnik byl uszkodzony zalozylem ze skoro nowy to 100% dobry a tu zasadzka.Wsteczny zrobilem na przekazniku dorobilem kawalek instalacji i sterowanie oczywiscie ze skrzyni , znalazlem przewod ktory biegnie do swiatel tyl pod deska rozdzielcza . Zostalo przeprogramowac komputer silnika na manuala. Dzieki. ;-)

Zabrałem sie za wsteczne i u siebie . Opisze co i jak bo nie do konca mi to wyszło .
dostałem sie do kostek pod ECU Brązowa kostka 10 pin wchodzi do niej czarno niebieski przewód oraz czerwona kostka 17 pin wchodzi do niej niebiesko czerwony przewód . obciałem te przewody i w ich miejsce wpiąłem sie z nowymi przewodami ktore podłączyłem do czujnika wstecznych . swiatło wsteczne działa oraz czujnik parkowania ALE

nie działa mi układ komfortu oraz vag pokazuje brak masy na przepływomierzu .
17552 - Mass Air Flow Sensor (G70): Open or Short to Ground P1144 - 35-00 - -

jak wpiałem spowrotem te przewody jak były wszystko chodzi jak powinno lecz nie działa wsteczny rzecz jasna .

moje pytanie brzmi . czy powinienem obcinac te przewody czy tylko sie w nie wpiąc ? wynika z tego ze powinienem sie wpiąc ale czy takie rozwiązanie bedzie dobre ?

Czarny z niebieskim to zasilanie również dla przepływomierza. Nie odcinaj ich tylko się wepnij wiązką czujnika.

jestes wielki . Podpiąłem dokładnie tak jak napisałes i wszystko chodzi . zastanawiam sie tylko czy dobrze zrobiłem odcinając ten niebiesko czerwony . co prawda teraz wszystko chodzi ale moze ten niebiesko czerwony tez powinien być podpięty a do nich tylko wpięty czujnik wstecznych .
jeszcze nie jezdziłem autem bo wypiłem piwko przy robocie ale jutro sprawdze jak jezdzi . jedyne co zauwazyłem to to ze nie działa mi opuszczanie i podnoszenie szyb z kluczyka :/

pozdrawiam serdecznie i dziekuje za pomoc .

[ Dodano: Czw 22 Maj, 2014 20:24 ]
ale jakbys mógł napisz do czego był ten niebiesko czerowny ?

Niebiesko czerwony to jest przewód wstecznych świateł.

Wystawiono 1 piw(a):
kubajvc

Odpowiedz do tematu