Elektryka i elektronika » audi a4 b5 1999. Oświetlenie wnętrza lub centralny zamek
Odpowiedz do tematu
 audi a4 b5 1999. Oświetlenie wnętrza lub centralny zamek
Audi A4 B5 1999r, automat

Centralny zamek jest bez pilota, otwieram kluczykiem.

Po wsadzeniu kluczyka do stacyjki, przekręceniu na zapłon i odpaleniu lampka powinna przygasać. U mnie przygasa na pół sekundy i rozjaśnia jakby coś było otwarte. Dodam że w tym momencie słychać taki dźwięk jakby centralny zamek coś otwierał lub zamykał. Próbowałam zamykać auto, żeby na nowo odpalić ale w 90 % jest tak samo jak pisałam wyżej.
Oczywiście to nie jest codziennie, mniej więcej kilka razy w tygodniu. Lampka ustawiona jest na środek - żeby zapalała się przy otwartych drzwiach.

Nie ma znaczenia czy jest lato czy zima, ciepło, sucho, deszczowo.

Może to będzie ważne dla Was. Mając otwarte auto, jak chce otworzyć bagażnik kluczykiem to auto zamyka się automatycznie. Bagażnik mogę otworzyć tylko kluczykiem

Przy wyłączonej lampce podświetlenie na nogi działa

Mam nadzieje że opisałam to zrozumiale

Postaw piwo autorowi tego posta

Oświetlenie sterowane jest przez pompkę centralnego zamka i od pompki należałoby zacząć. Zdemontować, rozebrać i sprawdzić czy nie ma w niej wilgoci.

Dzięki za wskazówkę. Rozmawiałam z elektrykiem i powiedział że w tych autach w każdych drzwiach jest jakaś pompka i wężyk i musiał by sprawdzić każdy wężyk czy to jest to - koszt ok 600 zł, ja się na tym nie znam więc może mi wcisnąć każdą ciemnote a ja w to uwierze :(

Adi202 napisał/a:
Oświetlenie sterowane jest przez pompkę centralnego zamka i od pompki należałoby zacząć. Zdemontować, rozebrać i sprawdzić czy nie ma w niej wilgoci.

Proste do sprawdzenia za free. Zamykasz auto i przysłuchujesz się czy pompka chodzi przez chwilę czy dłużej. Pompka po przekręceniu zamka lub naciśnięciu klawisza na pilocie powinna pracować ok 2 do3 sekund. Jeżeli pracuje dłużej np 10 oznacza nieszczelność lub uszkodzenie pompki. Nieszczelność można namierzyć akustycznie nasłuchując przy każdym zamku charakterystyczny "ssssyk" ;)

U mnie chodzi 2-3 sekundy. Za ok 2 tyg mam umówionego elektryka, mam nadzieję że coś znajdzie

Adi202 napisał/a:
Proste do sprawdzenia za free. Zamykasz auto i przysłuchujesz się czy pompka chodzi przez chwilę czy dłużej. Pompka po przekręceniu zamka lub naciśnięciu klawisza na pilocie powinna pracować ok 2 do3 sekund. Jeżeli pracuje dłużej np 10 oznacza nieszczelność lub uszkodzenie pompki. Nieszczelność można namierzyć akustycznie nasłuchując przy każdym zamku charakterystyczny "ssssyk" ;)

Odpowiedz do tematu