Skrzynie automatyczne » Audi A4 z tiptronic zagrzana szarpie - a co by³o zrobione
Odpowiedz do tematu
 Audi A4 z tiptronic zagrzana szarpie - a co by³o zrobione
Witam
Mam Audi A4 rok 2006 2.0TFSI quattro
I k³opoty z tiptronic

Address 01: Engine Labels: 06F-907-115-AXX.LBL
Part No SW: 8E0 910 115 M HW: 8E0 907 115 D
Component: 2.0l R4/4V TFSI 0070
Coding: 010C010A190F0120
Shop #: WSC 08167

-------------------------------------------------------------------------------
Address 02: Auto Trans Labels: None
Part No SW: 8E1 910 156 C HW: 09L 927 156 B
Component: AG6 09L 2.0TFSI USA 0040
Coding: 0000002
Shop #: WSC 06325

Od razu nadmieniê, ¿e ju¿ by³em z autem w Sservis SOPA i chyba szef siê podda³ bo ostatecznie po wszystkich próbach stwierdzi³, ¿e trzeba wymieniæ sterownik mechatroniki (koszt bana³ ponad 9000z³).
Jak to wygl±da³o.
Z autkiem nie by³o ¼le jak je kupi³em od pierwszego w³a¶ciciela z polski, choæ potem wysz³o, ¿e gostek nic przy aucie nie zrobi³ jak je sprowadzi³ z USA i wcale nie je¼dzi³.
Nie by³o ¼le ze skrzyni±, jedyne co mnie zaniepokoi³o to tamtego lata podczas d³ugiej jazdy w upa³ach zdarzy³o siê, ¿e przy redukcji z 5->4
odczuwalne by³ takie szarpniêcie ( twarda redukcja). Ale te¿ nie zbyt czêsto wiêc jeszcze siê nie martwi³em.
W drodze powrotnej z urlopu pojawi³ siê CHECK ENGINE sprawdzi³em i okaza³o siê, ¿e od kolektora dolotowego. No i ca³a moja uwaga skierowana zosta³a na ten kolektor bo nie dawa³o mi to spokoju, ¿e w aucie z przebiegiem 60.000km pad³ kolektor.
Dopiero zim± gdy temperatury spad³y zaczê³y siê problemy ze skrzyni±. Z samego rana po ruszeniu przy zmianie z 2-> 3 by³o czuæ takie przeci±gniêcie i szarpniêcie na koniec. po przejechaniu 2-3km wszytko by³o OK.
Uda³em siê wiêc do warsztatu SOPA. Pierwsze co szef uzna³ to wypad³a skrzynia z adaptacji. Nowa adaptacja raczej nie pomog³a, bo rano drugiego dnia by³o tak samo jak przed adaptacj±. Po 5-ciu dniach po adaptacji mia³em przypadek, ¿e auto mi zgas³o gdy doje¿d¿a³em do ¶wiate³. Przypomnia³o mi siê w tedy, ¿e we wrze¶niu mai³em te¿ podobnie, auto zgas³o jak chcia³em wjechaæ na parking.
Przedtem my¶la³em, ¿e wina jest po stronie kolektora ss±cego (dolotowego), który ca³y czas sprawdza³em. Pan SOPA te¿ uzna³, ¿e to jedynie mog³o byæ od kolektora, jednak za drugim razem ju¿ nie by³ pewny, ¿e od kolektora. Oczywi¶cie po takim zgaszeniu auta skrzynia straci³a adaptacjê. Wymienili¶my kolektor usunêli¶my drobn± nieszczelno¶æ uk³adzie turbosprê¿arki. To by³a kolejna teoria, ¿e silnik s³aby jest na niskich obrotach turbo dopiero dawa³o radê po 2200 obrotów. Ale jak piszê wszystko zosta³o poprawione silnik chodzi jak ¿yleta. Ale gorzej ze skrzyni±. SOPA wgra³ nowy program europejski do silnika i skrzyni, bo mia³em USA. To te¿ nie pomog³o. NA temat wymiany oleju zaprzeczy³ upiera siê, ¿e w tej skrzyni nie wymienia siê oleju, no có¿ jak bior±c to pod uwagê i to, ¿e auto ma obecnie 70.000km przejechanych to te¿ nie my¶la³em o wymianie. Jednak jak pamiêtam na pocz±tku SOPA mówi³, ¿e jak by³o by uszkodzenie w skrzyni to by nie by³o pozytywnej adaptacji. A tu za ka¿dym razem by³o OK. Ja rozumuj±c tak dalej powiedzia³ bym to dlaczego mia³ by byæ uszkodzenie w sterowniku mechatroniki skoro adaptacje s± OK. Mechatronika reguluje ci¶nienie oleju i prze³±cza odpowiednio wiêc skoro nie umie zredukowaæ p³ynnie tego wysokiego ci¶nienia i szarpie (twarda zmiana) to ju¿ podczas adaptacji powinny pojawiæ siê problemy i adaptacja zakoñczona NIEPOWODZENIEM a ty zawsze OK.

Dodam tyko tyle, ¿e wymienili mi kolektor ss±cy a teraz jak piszê tê wiadomo¶æ to ponownie zapali³ mi siê CHECK ENGINE z takimi b³êdami :

001602 - Sensor Reference Voltage A: Circuit: Low
P0642 - 002 - Lower Limit Exceeded - Intermittent - MIL ON
Freeze Frame:
Fault Status: 10100010
Fault Priority: 0
Fault Frequency: 3
Mileage: 70507 km
Time Indication: 0

Freeze Frame:
RPM: 0 /min
Load: 0.0 %
Speed: 0.0 km/h
Temperature: -40.0°C
Temperature: -40.0°C
Absolute Pres.: 0.0 mbar
Voltage: 0.000 V

012691 - Intake Manifold Runner Control: Open Stop outside of Valid Range
P3193 - 002 - Lower Limit Exceeded - Intermittent
Freeze Frame:
Fault Status: 00100010
Fault Frequency: 1
Mileage: 70617 km

Freeze Frame:
Temperature: 70.0°C
Temperature: 68.0°C
Absolute Pres.: 990.0 mbar
Voltage: 12.192 V

008196 - Intake Manifold Flap; Bank 1: Stuck Open
P2004 - 008 - Implausible Signal - MIL ON
Freeze Frame:
Fault Status: 11101000
Fault Frequency: 1
Mileage: 70619 km

Freeze Frame:
Temperature: 86.0°C
Temperature: 48.0°C
Absolute Pres.: 1000.0 mbar
Voltage: 12.954 V

Readiness: 0000 0000
---------------------

Co my¶licie o tym. Bo obecnie jak jest ciep³o i jak olej siê zagrzeje to nie da rady je¼dziæ. Przed tymi wszystkimi naprawami by³o lepiej

:( pomocy

Postaw piwo autorowi tego posta

Obawiam siê, ¿e ten cz³owiek z serwisu mo¿e mieæ racjê ale tylko je¿eli chodzi o wymianê mechatroniki. Co do wymiany oleju ju¿ nie. Pierwsz± wymianê oleju robi siê w tych skrzyniach przy 100Tkm a pó¼niej co 50Tkm. Objawy które opisa³e¶ zgadzaj± siê z t± tez±, ale wystêpuj± w autach przy przebiegu powy¿ej 200Tkm. Problem w tym, ¿e je¿eli uszkodzi siê który¶ z zaworów mechatroniki, to nie kupi siê pojedynczej sztuki, a ca³y komplet który kosztuje faktycznie "tylko" 9000z³. Wszystko oka¿e siê po zdemontowaniu tej kasety. Je¿eli bêdzie wygl±daæ jak wyjêta ¶wie¿o z piaskowania, to masz pewne, ¿e kto¶ majstrowa³ przy przebiegu. Zegary mo¿na oszukaæ (przeprogramowaæ) tak jak sterownik silnika czy inne sterowniki, ale nie oszuka siê czê¶ci mechanicznych tym bardziej, ¿e robione s± z gów...ch materia³ów. A przebieg robi swoje.

Postaw piwo autorowi tego posta

Odpowiedz do tematu

Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum

Dodaj temat do Ulubionych

Skocz do:  

Losowe tematy » Skrzynie automatyczne 

[ IP: 216.73.217.85 ]
[ Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ]