Pozostałe tematy » [A3 1,9 tdi] problem z układem chłodzenia
Odpowiedz do tematu
 [A3 1,9 tdi] problem z układem chłodzenia
posiadam Audi a3 19 Tdi 110 km i mam problem
Ucieka mi płyn chłodniczy na zewnątrz u układzie panuje strasznie wysokie cisnienie wymieniłem korek na nowy ale nic nie pomogło. Równiez zauwazyłem ze podczas jazdy na 4 biegu gdy osiagne 100 km/h jest jakby odciecie i nie chce dalej isc i z nawiewów zaczyna leciec zimne powietrze gdzie przed momentem leciało gorące. Co to może byc bo jestem całkiem zielony

dzieki za pomoc

Postaw piwo autorowi tego posta

Robiłeś coś przy układzie chłodzenia? Wymieniałeś płyn lub któryś z elementów układu? Sądzę, że powinieneś spróbować odpowietrzyć układ i sprawdzić termostat.

kupiłem go 2 tyg temu. dolewałem tylko koncentratu i nic innego. każdy sugeruje mi ze to uszczelka pod głowicą. a możesz mi powiedzieć jak odpowietrzyć układ ?

Tak kolego jest to wada uszczelki pod głowicą musisz to szybko naprawić poniewarz możesz calkiem uszkodzić silnik a to nie będzie miłe dla Ciebie i Twojego portfela ;( jeżeli kupilś go nie dawno spradź książkę serwisową jeżeli posiadasz i chistorię napraw wtedy możesz się dowiedzieć czy było coś majsterkowane przy układzie chłodzenia i możesz wykluczyć inne wady. Jednak proponuję sprawdzenie usczelki odkręć korek zbiorniczka wyrównawczego jeżeli przy odpalonym silniku będziesz słyszał dziwny odgłos przedmuchu wzrostu ciśnienia w tym zbiorniczku będziesz mial pewność że to uszczelka. 8-)

na sam początek sprawdź ciśnienie w cylindrach jeżeli jest za niskie to może być uszczelka aczkolwiek nie wykluczone że to coś innego powoduje wzrost ciśnienia w układzie chłodzenia

jacek_pel napisał/a:
a możesz mi powiedzieć jak odpowietrzyć układ ?
odpal auto, włacz nadmuch goracego powietrza i poczekaj az auto sie zagrzeje, czyli jak włączy sie wentylator.

Odpowiedz do tematu