Elektryka i elektronika » NAWIGACJA RNS-E W AUDI A4 B6 2001r PODŁĄCZENIE
Odpowiedz do tematu
 NAWIGACJA RNS-E W AUDI A4 B6 2001r PODŁĄCZENIE
Witam

Posiadam Audi A4 B6 z 2001 r jako typowy amator postanowiłem dołożyć nawigację RNSE z Audi S4 2004r.

Opiszę najpierw co zrobiłem i jak.

W mojej audi radio oraz klimatronik było na 1 DIN z rzeczy ktore kupiłem to NAVI RNSE, STELAŻ 2 DIN oraz Klimatronik z grzanymi siedzeniami 2 DIN reszta czyli TUNEL ( po lekkim docięciu pasuje), POPILENICZKA weszło wszystko jak złoto.

W aucie oryginalnie wychodzą 3 przewody - ANTENA FM , 1x KOSTA ISO z 8 głośnikami, 1x kostka iso ZASILANIE ( + - oraz podswietlenie ) czyli w sumie są 3 kable.

Zaopatrzyłem się rownież w ory kostkę ISO do RNSE.

PODŁĄCZENIE:

Z pinu 9, 10 z radia gniazdo D ( CAN H, CAN L) trzeba pociągnąć dwa kabelki do liczników ( Piny 19, 20 niebieska kostka) - po pdłaczeniu tych dwóch kabli radio włącza i wyłącza się z kluczyka, działa tez podswietlenie.

Z pinu 5 radia gniazdo B - pociagnąć jeden kabelek do liczników kostka zielona pin 23 - po podlaczeniu tego kabelka bedzie mozna łaczyć sie vagiem z navi.

I tak oto podłączyłem swoje RNSE oczywiście nie pozostająć bez problemów :D

1. Tylne głosniki nie graja, wiem ze RNSE ma tylko wyjscia na przednie głosniki więc w takim razie gdzie mam podpiąć tylne ? Muszę kupic wzmacniacz czy jak to rozwiązać aby grały wszystkie??

2. Gdy włączam Navi przyciskiem POWER na navi moj fis staję się pełnym fisem ( góny segment fisu zacvzyna działać, gdy odpalam navi z kluczyka fis jest normalny wyswietla tylko zasięg oraz temp. zewnętrzną.

3. Czy do prawidłowego działania fisu potrzebuję manetkę z mozliwoscia przełączania opcji np : spalanie średnie, chwilowe itp??

4. Czy moje podłączenie NAVI jest prawidłowe ? czy cos jeszcze powinienem zrobić??

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc.

Postaw piwo autorowi tego posta

Dla tylnych głośników potrzebujesz dodatkowy wzmacniacz. Odnośnie współpracy FIS-RNS powinieneś jeszcze zmienić adaptację kanału 62 w zegarach.

A tunera TMC mu nie potrzeba :-P no chyba ze sie myle :kwasny:

Dziś właśnie zmieniłem kodowanie i mam już pełny FIS wyswietla wszystko ładnie pięknie.

Z tego co się orientuję TMC jest potrzebny do omijania korków, wypadków utrudnien na drogach itp.

Jescze mam pytanie czy kabel GALA musi byc podłączony także pod licznik ? aby GPS wiedział jak dokładnie zmieniać położenie auta?

Kod opon już wklepałem w Vaga.

Jaki ten wzmaczniacz muszę zakupić ? Poprosiłbym o przykład link tego wzmachola.

Pozdrawiam

Łukasz83 zlw napisał/a:
A tunera TMC mu nie potrzeba :-P no chyba ze sie myle :kwasny:

RNS-E ma go już w środku.

piechu12 napisał/a:

Jescze mam pytanie czy kabel GALA musi byc podłączony także pod licznik ? aby GPS wiedział jak dokładnie zmieniać położenie auta?

Kod opon już wklepałem w Vaga.

Jaki ten wzmaczniacz muszę zakupić ? Poprosiłbym o przykład link tego wzmachola.

Pozdrawiam

GALA przekazywana jest magistralą CAN i nie ma możliwości podpięcia jej do RNSa tradycjonalnie. Co do wzmacniacza, to ja zawsze stawiam na oryginał. Zainstalowałbym oryginalny Subwoofer i podpiął do nawigacji. Jeżeli wystarczą Tobie tylko głośniki w drzwiach, to poszukaj jakiegoś wzmacniacza 2x50W i zamontuj go pod konsolą.

No ja też stawiam zawsze na oryginały , dziś bedę wiercił otwór w dachu i montował ori płetwę, zobaczymy jak po podłączeniu zadziała antena z rnsem.

Czy taki wzmacniacz będzie dobry ?

http://allegro.pl/audi-a4...5464021640.html

Jest to wzmachol z kombi , ja mam sedana czy nie będzie problemu ?

Znacie może jakies sklepy które oferują okablowanie,wiązki elekt. plug&play do takich wzmacniaczy i navi?

Taki byłby najlepszy, ale musiałbyś zmienić głosniki na Bose. Szukaj zestawu pod standardowe nagłośnienie.

Odpowiedz do tematu