Skrzynie automatyczne » [A6 C4]Wymiana oleju w skrzyni automatycznej.
Odpowiedz do tematu

Czyszczenie jednak nic nie dało... została chyba tylko wymiana skrzyni.

Muszę kupić skrzynię o tych samych oznaczeniach, czy wystarczy ze będzie to skrzynia z takiego samego silnika?

Postaw piwo autorowi tego posta

wystarczy z takiego samego silnika.

Wystawiono 1 piw(a):
Frodoss

Chociaż jedna dobra informacja :)

Dzięki za wszystko

[ Dodano: Czw 22 Wrz, 2016 18:31 ]
Ostatnie pytanie.
Ciężko znaleźć skrzynie która jest jeszcze na aucie i można by było ją sprawdzić, ale znalazłem taką z 2.6 czy ona też będzie pasować do 2.8? Te silniki są bardzo podobne.

wymiana oleju ASB
Witajcie!!! Mam pytanie: jaki zalać olej na zmianę do automatycznej skrzyni biegów do mojej A6C4 moja skrzynia to 4HP18 na korpusie blaszka z nabitym oznaczeniem CRD a na boku miski olejowej naklejka FLE rocznik auta 97,dziś odkręciłem korek płyn/olej jest ciemnobrązowy za cholerę nie wiem co wlać do skrzyni- oliwa pewnie od nowości że taka spracowana w odpowiedziach na forach przewija się dexron II i dexron III myślałem o mobilu atf220 lub atf320 znalazłem ze oba są czerwone ale czy poprzednik był czerwony? jak to jest z mieszaniem kolorów chyba nie bardzo

Możesz wszystko od Dexron II w górę. III ma w sobie właściwości poprzedniego. Jeżeli robisz statyczną wymianę, to proponuję zalać II.

Wystawiono 1 piw(a):
plusoko

...i po bólu, wczoraj wymieniłem olej, był problem z demontażem tych uchwytów miski olejowej...ale jak już ją zdjąłem wiedziałem dlaczego, data na filtrze styczeń 1997 czyli wymieniłem filtr i olej pierwszy raz od...przed wymianą skrzynia przeciągała biegi i bardzo często między 3 i 4 biegiem następował strzał (jak się pilnowałem to zmieniałem biegi gładko operując pedałem gazu) teraz zmiana biegów płynnie i szarpnięcia z 3 na 4 sporadycznie. Olej był brązowy,ciemny żadnych opiłków, kawałków metalu nie wyłapałem, było trochę szlamu, zalałem mobil ATF220, za kolejny 1000km kolejna wymiana. Skrzynia nie ma lekko, często ciągam przyczepę, przebieg wg zegarów 417tys kilometrów, jestem pod wrażeniem :mrgreen:
dzięki za poradę :ok:

Cześć,

A6 C4 1997r. z ZF 4 HP-18 (CYS), brak bagnetu. Jak to jest z poziomem oleju w tej skrzyni?
Na ile dobrze znalazłem to przy temp. oleju 40C (30-50C) powinien być równo z wlewem/przelewem w misce. Ostatnio jak sprawdzałem, to wylewał się... na tym przerwałem sprawdzanie...
Olej dynamicznie zmieniałem z 3 lata temu, tyle że niedawno wymieniałem chłodnicę oleju skrzyni i warsztat dolał.

Pozdr, Doman.

Przy temperaturze pomiędzy 35 a 40°C ATF powinien się delikatnie sączyć przez przelew. Oczywiście silnik załączony, skrzynia w pozycji P, klimatyzacja wyłączona.

Adi202 napisał/a:
Przy temperaturze pomiędzy 35 a 40°C ATF powinien się delikatnie sączyć przez przelew. Oczywiście silnik załączony, skrzynia w pozycji P, klimatyzacja wyłączona.

Super, dzięki za informację. Chyba przy okazji zmienię sobie olej statycznie, bo już kilka lat minęło...

Czy powinienem wcześniej rozgrzać silnik do 90C i pojeździć, a potem poczekać aż się ostudzi? Czy po prostu odpalić i poczekać do tych 35-40C?
Bo z tego co gdzieś wyczytałem to tam podobno jeszcze jakiś zawór jest co się otwiera dopiero przy 75C.

Odpalić silnik, skrzynia w pozycji P. Rozgrzać ATF do 35°C, spuścić nadmiar do momentu sączenia się przez przelew. Do statycznej wymiany spuścić płyn z miski, odmierzyć ilość płynu i tyle samo zalać nowym. Później jeszcze raz kontrola stanu.

Jak na złość nie mogę połączyć się ze sterownikiem skrzyni... ech...

Jakiś patent na spr. temp. ATF? W sumie mogę wrzucić do miski czujnik temp (?).

pirometrem zobaczyc jaka temp ma miska olejowa :)

Łukasz83 zlw napisał/a:
pirometrem zobaczyc jaka temp ma miska olejowa :)

A nie będzie za zimna? (musi minąć czas nim się nagrzeje, a wtedy olej będzie już cieplejszy (?)) :-)

roznica na pewno bedzie ale to pewnie max 5 stopni :) olej zmieniasz w temp 35/40 stopni

Odpowiedz do tematu