[A6 c4 2.8] Akumulator
Witam moi Kochani
Wpisałem w szukajke fraze "akumulator" ale jakos nic nie wyskoczylo mi wiec pytam szanowne grono jaki akumulator pasowałby do mojego autka czyli : A6 C4 Avant 2.8 w automacie. Obecny akumulator juz chyba konczy żywot bo jak poszedłem na parking dzis wieczorkiem to jedynie raz zakrecil rozrusznik a potem zaczelo sie miganie swiatełek i puk puk rozrusznika
Bede wdzieczny za kazda odpowiedx.
A i jeszcze jedno: w poprzednim moim autku ( też OOOO oczywiscie) kupilem sobie akumulator Centry i powiem szczerze, ze nie mogłem narzekac.... Tylko, ze jak samochód trzyma sie pod chmurka przez cały rok to najlepszy akumulator za długo nie pociagnie.....
pozdrawiam wszystkich
| wojtas255 napisał/a: |
| jak samochód trzyma sie pod chmurka przez cały rok to najlepszy akumulator za długo nie pociagnie..... |
Skąd ten wniosek
, Jak ładowanie jest oki ,nie powinno się nic dziać , wierz mi , mam dwa lata oku i jest ok , do tego silnika , ok 75 Ah ( taki mi polecono ) mam Bosha silvera . Co kupić , w zależności ile masz kasy , ale Centra Futura ( bezobsługowe) sa naprawdę dobre . Jak piszę, ja mam Bosha Silvera 75 Ah ............śmiga jak ta lala , szczerze polecam , koszt ok 300 zł.
| to jedynie raz zakrecil rozrusznik a potem zaczelo sie miganie swiatełek i puk puk rozrusznika |
Sprawdx , jeszcze , klemy , może są zasiarczone , oczyść podłącz na nowo , , sprawdź przewody.........aku nie umiera z dnia na dzień
Re: [A6 c4 2.8] Akumulator
Witam moi Kochani
Wpisałem w szukajke fraze "akumulator" ale jakos nic nie wyskoczylo mi wiec pytam szanowne grono jaki akumulator pasowałby do mojego autka czyli : A6 C4 Avant 2.8 w automacie. Obecny akumulator juz chyba konczy żywot bo jak poszedłem na parking dzis wieczorkiem to jedynie raz zakrecil rozrusznik a potem zaczelo sie miganie swiatełek i puk puk rozrusznika
Bede wdzieczny za kazda odpowiedx.
A i jeszcze jedno: w poprzednim moim autku ( też OOOO oczywiscie) kupilem sobie akumulator Centry i powiem szczerze, ze nie mogłem narzekac.... Tylko, ze jak samochód trzyma sie pod chmurka przez cały rok to najlepszy akumulator za długo nie pociagnie.....
pozdrawiam wszystkich |
Ja zmieniłem akku na Kager - nic innego jak Bosch w innej obudowie. Jest to juz mój drugi Kager - gdzie tam trzeci Kager i słowa złego nie powiem.
Co do parametrów, to wszystko zależy od mocy alternatora i Twojej jazdy. Jeżeli robisz dużo kilometrów, to proponuję duży akumulator 75-92Ah. Jeżeli robisz dziennie małe odcinki, to duzy nie zdąży sie naładować i będzie wiecznie pusty. W takim razie 63Ah wystarczy w zupełności.
pzdr
| roger110 napisał/a: |
| wojtas255 napisał/a: | | to jedynie raz zakrecil rozrusznik a potem zaczelo sie miganie swiatełek i puk puk rozrusznika | Sprawdx , jeszcze , klemy , może są zasiarczone , oczyść podłącz na nowo , , sprawdź przewody.........aku nie umiera z dnia na dzień |
ALe to nie stało sie dzisiaj
Od jakis dwóch -trzech tygodni przy rozruchu słychac było że cięzko mu ruszuc rozrusznik....
A co do chmurki to wydaje mi sie, ze samochód bedacy na świeżym powietrzu jest narażony w okresie jesienno-zimowym na wszelkiego rodzaju wilgocie, przymrozki , natomiast autko trzymamne w garazu nie jest narażone na wpływ az tylu czynników atmosferycznych....
Panowie a pamiętacie ile mój grał na zlocie...
Może taki "cudowny" jak mój...
Tylko musiałbym sprawdzić jaki to bo przywiozłem autko z nim i już dwa latka go "mocno eksploatuje"(sami widzieliście i słyszeliście) i ani razu mnie nie zawiódł
[ Dodano: Wto 08 Gru, 2009 20:54 ]
I dodam ,że autko pod chmurką non stop
Ostatnio zmieniony przez GORYL Wto 08 Gru, 2009 20:55, w całości zmieniany 1 raz
| A co do chmurki to wydaje mi sie, ze samochód bedacy na świeżym powietrzu jest narażony w okresie jesienno-zimowym na wszelkiego rodzaju wilgocie, przymrozki , natomiast autko trzymamne w garazu nie jest narażone na wpływ az tylu czynników atmosferycznych.... |
Niby , tak , ale zaden samochód , nie jest projektowany , do ocieplanego garażu , aku ,masz w środku pod siedzeniem ,więć pogoda ma znikomy wpływ . Jak masz możliwość , obadaj instalację , coś nie jestem przekonany ,że to aku , ale może i tak , jak ma swoje lata , może faktycznie już zdycha.
| GORYL napisał/a: |
| I dodam ,że autko pod chmurką non stop |
No dokłatnie , chmurka nie rzutuje , nie powinna na aku , na instalację ,może zaszkodzić , ale nie na aku.
Wojtas sprawdż może najpierw poziom elektrolitu
następnie prostownik, a jak nie pomoże...
-to trzeba kupić nowy
To może rzeczywiście najpierw zerkne na istalacje - głównie pewnie sprawdzić połączenia i przewody
Aku jeszcze zdąże wymienic
Jak dojdie do wymiany to bede miał pytanie w kwestii techniczne ( praktycznej) : mianowicie czy odłaczenie aku od instalacji nie spowoduje utraty jakis waznych ustawień dla autka? Pytam bo w poczciwej poprzedniej Niuni * B3 80) wyjmowałem aku na pare dni i nic sie nie działo ....
To może rzeczywiście najpierw zerkne na istalacje - głównie pewnie sprawdzić połączenia i przewody
Jak dojdie do wymiany to bede miał pytanie w kwestii techniczne ( praktycznej) : mianowicie czy odłaczenie aku od instalacji nie spowoduje utraty jakis waznych ustawień dla autka? Pytam bo w poczciwej poprzedniej Niuni * B3 80) wyjmowałem aku na pare dni i nic sie nie działo .... |
Przede wszystkim klemy nic się nie stanie poza zatrzymaniem się zegarka i ...........jak masz fabryczne radio ,musisz wprowadzić kod i tyle
| roger110 napisał/a: |
| wojtas255 napisał/a: | To może rzeczywiście najpierw zerkne na istalacje - głównie pewnie sprawdzić połączenia i przewody
Jak dojdie do wymiany to bede miał pytanie w kwestii techniczne ( praktycznej) : mianowicie czy odłaczenie aku od instalacji nie spowoduje utraty jakis waznych ustawień dla autka? Pytam bo w poczciwej poprzedniej Niuni * B3 80) wyjmowałem aku na pare dni i nic sie nie działo .... |
Przede wszystkim klemy nic się nie stanie poza zatrzymaniem się zegarka i ...........jak masz fabryczne radio ,musisz wprowadzić kod i tyle |
Tak zrobie - oczyszcze klemy i zobaczymy co z tego wyniknie
A co do odłaczania: to dobrze że tylko zegarek i radyjko
[ Dodano: Wto 08 Gru, 2009 21:55 ]
Roger a tak zapytam: masz podobny motorek co ja? Bo teraz widze że i C4 i 174 km...i avancik...
Ostatnio zmieniony przez roger110 Wto 08 Gru, 2009 22:02, w całości zmieniany 1 raz
sprawdź też połączenie silnika do karoserii, u mnie też kiedyś miałem podobnie i nie było połączenia masy, i też kiedyś mi nie odpalił.
Można też sprawdzić stan rozrusznika - czy nie ma zwarcia, alternatora- czy ładuje i ogólnie zmierzyć pobór prądu na wyłączonym zapłonie. Wymiana elektrolitu tez jest mile widziana - pod warunkiem że jest w co lać.