Elektryka i elektronika » A6 C5 - lampka podsufitki - tył - nie działa
Odpowiedz do tematu
 A6 C5 - lampka podsufitki - tył - nie działa
Panowie, oświećcie mnie co mogłem wcisnąć, że wyłaczyłem tylną lampę podsufitki. Normalnie wcześniej działało pięknie, ale chciałem zrobić tak: że po otwarciu tylnych drzwi nie zapala się lampka w podsufitce. No i nie zapala się. (coś przełaczyłem) Ale nie zapala się nawet gdy otworzę przednie drzwi (wtedy zapala się tylko przednia), gdy otworzę tylne drzwi - nie zapala się zadna. Gdy włączę przyciskiem w podsufitce przedniej lampy światło - zapalają się wszystkie: tył i przód, gdy włączę w tylnej, nie zapala się żadna. Za to wciskając lampki (do czytania) działają wszystkie te, które włączam.
Raczej to nie krańcówka (chyba, że padły w obu drzwiach tylnych), miałem podobny przypadek w A3 3-drzwiowym, coś poklikałem przełącznikami i zaczęło działać, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć co klikałem.

Postaw piwo autorowi tego posta

Przelutuj tą lampkę. Możliwe że ma zimne luty.

Jest to jakiś pomysł, ale...
dzisiaj znowu klikałem tymi guziakmi przy lampce (jeden i drugiej), teraz jak otwieram tylne drzwi to zapala się przednia lampa, tylna ciagle nie.
W wolnej chwili wyjmę i przelutuję, chociaż głos wewnętrzny mówi: to nie to :-D

To sprawdz krancówki w zamkach tylnich :)

lubi też być nie kontakt między płytką a blaszkami do żarówek

tylne lampki w C5 maja swoje fochy i nic się z tym nie zrobi, można próbować przelutować lub załozyć drugą, przerabiałem to niemalże w każdej A6 która wpadła mi w ręce, w A6 nie ma krańcówek jest tylko mikrostycznik w zamkach i jeśli on padnie to na FISie nie bedzie widoczne otwarcie drzwi, ale to bardzo rzadko się zdarza w drzwiach tylnych.

No właśnie, o tym nie pomyślałem. A najprostsze rozwiązania są najlepsze :)
Sprawdziłem, lewe tylne drzwi jak otworzę to na fisie jest informacja, natomiast jak otworzę prawe tylne, to nie ma informacji o otwartych drzwiach - czyli mikrostyk. Zauwazyłem także, że po otwarciu tylnej klapy nie zapala się lampka w bagażniku (ta w suficie, bo ta w drzwiach owszem, pali się), raz się zapaliła, ale potem każda próba otawarcia klapy już nic nie dała.
Mikrostyk w zamku raczej działa, bo na fisie pokazuje otwartą tylną klapę (tak przy okazji: zamek tylny pasuje od A3 8l, trzeba tylko obrócić dzwignie, wiem bo w A3 montowałem zamek od A6 :) ).

Odpowiedz do tematu