Odpowiedz do tematu
No to się w takim razie DOKŁADNIE dowiedz co wymieniali, bo jeżeli chodzi o numery ETKA tych dwóch części, to według mnie one do siebie nie pasują.
ABS składa się z dwóch części mechanicznej (agregatu) i elektronicznej (sterownika)
Jeżeli problem był z czujnikiem ciśnienia, to powinni wymienić tylko część mechaniczną bez sterownika. Dla pewności zrób scan wlepki kodów wyposażenia.
Odpowiedz do tematu
Z opisu błędu wnioskuję, że w ASO wymienili nie sterownik, a agregat ABS. Masz jego nr ETKA?
| szynszylek napisał/a: | ||
Jeżeli nie znajduje się na poprzedniej stronie, to nie mam - spisałam wszystko tak, jak stoi na protokole.
A mi mówiono, że jednostkę sterującą ESP Na rachunku mam jeszcze 1K0 698 517 B, ale nie wiem, czy to numer z ich systemu. |
No to się w takim razie DOKŁADNIE dowiedz co wymieniali, bo jeżeli chodzi o numery ETKA tych dwóch części, to według mnie one do siebie nie pasują.
ABS składa się z dwóch części mechanicznej (agregatu) i elektronicznej (sterownika)
Jeżeli problem był z czujnikiem ciśnienia, to powinni wymienić tylko część mechaniczną bez sterownika. Dla pewności zrób scan wlepki kodów wyposażenia.
Przeanalizowałem problem i mogę wywnioskować z tego, że sterownika nie wymieniali, ponieważ nr ETKA tego co posiadasz został wycofany ze sprzedaży i zastąpiony nr 1K0907375AC. Pasujący agregat ABS powinien posiadać nr 1K0614517AE lub AF, T lub AA. W kodzie wyposażenia dodatkowego powinnaś mieć UG0 czyli bez asystenta parkowania. Sądzę, że to jest błąd w sztuce. Typów agregatów jak i sterowników jest kilkanaście i nie wszystkie ze sobą pasują tzn pasują mechanicznie ale nie elektrycznie. Jest możliwe, że nie w tym problem, ale możesz się dowiedzieć dlaczego i kto podjął taką decyzję aby zamontować właśnie ten. Jest możliwe również, że będą ze sobą działać, ale jest to tylko czyta teoria ponieważ dane serwisowe mówią zupełnie inaczej.
Ten numer stoi na rachunku 1K0 698 517 B. Dobrze rozumiem, że to jest ten sterownik?
Też jestem w takim razie bardzo ciekawa, dlaczego jest to najdroższa pozycja na rachunku, skoro jest wycofany z produkcji. Jadę tam jutro rano, zobaczymy co Panowie powiedzą. Bo na kamień między tarczami to mi to nie brzmi.
PS. Zaszał mi kursor, jeden z moich postów zniknął. Nie co by kto myślał, że Adi spamuje
Też jestem w takim razie bardzo ciekawa, dlaczego jest to najdroższa pozycja na rachunku, skoro jest wycofany z produkcji. Jadę tam jutro rano, zobaczymy co Panowie powiedzą. Bo na kamień między tarczami to mi to nie brzmi.
PS. Zaszał mi kursor, jeden z moich postów zniknął. Nie co by kto myślał, że Adi spamuje
To na rachunku to nie sterownik a agregat. Sterownik jest przykręcany do agregatu i wygląda jak jedna całość. Nr etka który wyszedł na odczycie ABS to nr sterownika którego nie mogli wymienić, ponieważ takiego już nie sprzedają. Nr z rachunku czyli agregatu nie pasuje do wyposażenia twojego auta.
pzdr
pzdr
Właśnie wróciłam do domu. Jednego jestem pewna - serwis w Weimarze mnie już na 100% nie zobaczy. Byłam u zaufanego mechanika mojego kumpla, wyciągnął z prawego koła kamień. Oczywiście po ściągnięciu klocków i dobraniu się do tarcz. Kamień nie znajdował się między tarczami, a pomiędzy zaciskiem a kawałkiem blachy. Jest wielkości kciuka. Pojeżdżę parę dni intensywnie i zobaczymy, czy dźwięk się powtórzy. Wychodzę z założenia, że nie. Adi, dziękuję Ci za wszystkie posty, ponieważ dużo mi pomogły. I otworzyły szeroko oczy na niektóre sprawy, ale o tym kiedy indziej.
No to GUCIO.
Odpowiedz do tematu