Elektryka i elektronika » A200 awaria podświetlania licznika
Odpowiedz do tematu
 A200 awaria podświetlania licznika
Witam serdecznie,jak w temacie posiadam audi 200 i mam problem z licznikiem dokładniej pisząc znikło podświetlanie zegarów zupełnie bo przez chwilę było w 3/4,zegarek się nie wyświetla oraz żarzą się kontrolki kierunkowskazów i światła drogowego.
Poniekąd sam stałem się sprawcą tej usterki gdyż pękła płyta w okolicach czarnego gniazda.Rozebrałem licznik zawiozłem do znajomego elektronika,on polutował przerwane ścieżki,złożyłem licznik podłączyłem w samochodzie i dalej jest to samo czyli brak podświetlenia obrotomierza i szybkościomierza nawet już całkowicie.Sprawdziłem kostkę wtyczki -czarną czy jaki kabelek nie wysunięty ale to wygląda jakby było niedawno złożone w fabryce.
Znalazłem jakieś schematy licznika ale tych "fabrycznych nie umiem rozgryźć"a z rosyjskiej strony tez nie wiem jak ugryźć .

Jeżeli mógłbym prosić o w miarę polski opis instalacji albo jakąś wskazówkę to z góry dziękuję.
Mógłbym szukać używki ale może być jeszcze gorsza,a nie dysponuję specjalistycznym sprzętem powiększającym obraz odpowiednią lutownicą .
Pozdrawiam krzysiek

Link

Uwagi obslugi forum:
Zedytowałam link, gdyż nie działał.
szynszylek

Postaw piwo autorowi tego posta

Audi 200 produkowana była od 1980 do 1991r i w między czasie przeszła lift :-/
P.S.
Co poeta miał na myśli?

Przepraszam moje niedopatrzenie A200 2.2T 20V 89r.

Czyli już model poliftowy z szerokimi zegarami. Teoretycznie wszystko można naprawić, ale zależne jest to od uszkodzeń i od umiejętności elektronika. Nie wiem w jakim stopniu pęknięta jest płyta główna i czy faktycznie jest to dobrze "połatane". W najgorszym przypadku można poszukać drugiej szafy (pasuje od Audi 100C3 polift) i przełożyć całą płytę główną. Jeżeli masz w zegarach AC BC, to takich zegarów trzeba szukać. Ja na początku próbowałbym zreanimować oryginał.

Dokładnie polift,pęknięcie wokół czarnego gniazda .Kolega wlutował w ścieżki odcinki kabelków niestety nie wychodzą mi zdjęcia żeby to pokazać.
Znalazłem kilka wątków odnośnie naprawy zegarów,postaram się jeszcze raz wszystko sprawdzić w aucie i w płytce.
Dzięki za dotychczasowe podpowiedzi.

[ Dodano: Sro 25 Mar, 2015 10:06 ]
Witam ponownie,przelutowałem płytkę głowną i stan rzeczy jest taki ,że kontrolki kierunków i świateł drogowych już nie żarzą tylko działają poprawnie.Powróciło podświetlanie tarczy szybkościomierza.w dalszym ciągu brak podświetlania obrotomierza i wskaźnika temp.silnika,nie działa zegar oraz komputerek pokładowy(od komunikatów).
Pytanie czy jeszcze walczyć z czym? czy lepiej szukać innego licznika bo jestem zdany na siebie w tym momencie.Powiedzmy nie boję się pracy naprawczej tylko nie wiem gdzie co uderzyć a elektronik słaby.
Dziękuję z góry za ewentualne podpowiedzi

[ Dodano: Sro 25 Mar, 2015 12:58 ]
Po ponownym przejrzeniu i złożeniu podświetlania działają ,kontrolki też muszę się jeszcze uporać a żeby uruchomić AC i Zegar godzinowy.

Ktoś pomoże Koledze?
Poniżej najnowszy stan rzeczy:

kkk u napisał/a:

Witam ponownie,przelutowałem płytkę głowną i stan rzeczy jest taki ,że kontrolki kierunków i świateł drogowych już nie żarzą tylko działają poprawnie.Powróciło podświetlanie tarczy szybkościomierza.w dalszym ciągu brak podświetlania obrotomierza i wskaźnika temp.silnika,nie działa zegar oraz komputerek pokładowy(od komunikatów).
Pytanie czy jeszcze walczyć z czym? czy lepiej szukać innego licznika bo jestem zdany na siebie w tym momencie.Powiedzmy nie boję się pracy naprawczej tylko nie wiem gdzie co uderzyć a elektronik słaby.
Dziękuję z góry za ewentualne podpowiedzi
.

PS. Nie ma za co ;)

Wystawiono 1 piw(a):
Adi202

Dzięki szynszylek ruch w temacie. ;-)
Brak podświetlenia zegarów i problem z kontrolkami to brak masy spowodowanej prawdopodobnie zimnymi lutami lub mikropęknięciami. Odnośnie AC/BC sprawa będzie podobna. Rozebrać, przelutować i złożyć.

Dzięki za odzew,temat podświetlania ogarnięty,po drodze jeszcze żaróweczki odmówiły współpracy ale teraz już działa.
Temat AC/BC według wskazań(lutowania się nie boję tylko takim specjalistycznym sprzętem drugi raz, a i szkło powiększające nie najlepsze ale podejmę wyzwanie)
Dzięki serdeczne za pomoc.

kkk u napisał/a:
Dzięki za odzew,temat podświetlania ogarnięty,po drodze jeszcze żaróweczki odmówiły współpracy ale teraz już działa.
Temat AC/BC według wskazań(lutowania się nie boję tylko takim specjalistycznym sprzętem drugi raz, a i szkło powiększające nie najlepsze ale podejmę wyzwanie)
Dzięki serdeczne za pomoc.

Do przelutowania AC/BC szkło nie jest potrzebne tylko dobra cyna i odpowiedni grot w lutownicy. ;-)

Adi202 napisał/a:
Dzięki szynszylek ruch w temacie.

Edycja złośliwą potrafi być ;)

szynszylek napisał/a:

Edycja złośliwą potrafi być ;)

Dokładnie tak jak piszesz. ;)

Witam ,przelutowałem AC/BC (znalazłem jeszcze do tego fotkę) poskładałem i dalej cisza.
zależy mi na AC bo działało (BC nie działał bo jest silnik wolnossący aktualnie).Zegarek też nie ruszył ale wykryłem ,że ścieżka przerwana pod wlepką z kodem kreskowym więc usterkę usunę.Udało mi się to znaleźć bo zasilanie zegarka to dwa piny +i - to wykrycie przerwy było w miarę.
Nie wiem gdzie bolączka AC może jakąś mała podpowieź doatanę :cry:

[ Dodano: Czw 26 Mar, 2015 16:27 ]
Wszystko zaczęło działać nawet BC zaczął wyświetlać fakt, że same zera bo silnik jest wolnossący(tak już kupiłem całe auto)ale działa.

Z wielkim uznaniem chciałem podziękować tutaj za podane mi wskazówki i cierpliwość .

Przelutowanie wszystkiego pomogło. ;audi;

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.
Krzysiek

Samodzielna praca jest jedna bezcenna. Gratulacje.
Odnośnie BC to czy jest wolnossący czy doładowany BC powinien wskazywać swoje opcje.

Dziękuję ale bez pomocy bym nie zrobił ;-) .

Przedtem BC nic nie pokazywało,tera wyświetlają się zera na poszczególnych opcjach,a nawet odliczanie czasu od uruchomienia działa :-> .

Jak pojadę teraz do pracy to jeszcze wszystko oblukam.
Serdecznie dzięki.

Odpowiedz do tematu