|
Zamknięty przez: jimv8 Sro 28 Sty, 2015 17:32 |
[80 B4]Dziwny zapach |
| Autor |
Wiadomość |
|
|
Wysłany: Czw 24 Lut, 2011 19:32
|
|
|
| Sergio napisał/a: | | Cytat: | | Zapach benzyny czuć również przy pracy silnika na LPG? | Tak |
Przy pracy LPG pompka paliwa działa również, czy jest wyłączona? |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
Sergio

Model: B4
Silnik: 2,0 ABK
Zasilanie: benzyna+LPG
Nadwozie: Sedan
Zaproszone osoby: 9
Pomógł: 6 razy Wiek: 52 Dołączył: 12 Maj 2009 Wszystkie posty: 2789

Piwa: 105/75 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: Czw 24 Lut, 2011 19:51
|
|
|
| Cytat: | | Przy pracy LPG pompka paliwa działa również, czy jest wyłączona? | Wydaje mi się że działa, bo musi smarować układ, ale głowy nie dam.
| Pasiak napisał/a: | | sprawdź przewody idące od pompy paliwa do silnika, ale zrób to na kanale, niech , ktoś włącza zapłon a Ty obserwuj przewody, lub na odwrót. |
Będziecie sie śmiać, ale...w którym miejscu u mnie jest pompa? Rozumiem że od dołu ją widać? |
|
|
|
 |
Bono_audi

Model: A3
Silnik: 1.9 TDI
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: zajebiste

|
Wysłany: Czw 24 Lut, 2011 20:16
|
|
|
z tego co wiem to pompę paliwa masz w zbiorniku paliwa, aby się do niej dostać należny zdjąć wykładzinę bagażnika, przykręcona chyba na 4 wkręty.Nalezy ja odkrecic, wtedy widać górna cześć zbiornika i taka duza zakrętkę z wychodzacymi przewodami.Odkrec przewody, zakretke i wyjmij pozostala czesc, wtedy zobaczysz pompe, ktora znajduje sie w plastikowym koszu. usisz delikatnie odsunac plastikowe blokady pompki i pociagnac ja do gory. Pompka powinna wyjsc bez problemy |
_________________ Audi A3 <33 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 24 Lut, 2011 20:21
|
|
|
nie ma konieczności,abyś wyciagał pompę, tylko sprawdź przewody, czy nie ma nieszczelności. | Sergio napisał/a: | | Wydaje mi się że działa, bo musi smarować układ, ale głowy nie dam. | nie musi może byc wyłączona. |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
obecnie:
Audi A3 Cabrio Stronic
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 24 Lut, 2011 20:26
|
|
|
| Sergio napisał/a: | | Wydaje mi się że działa, bo musi smarować układ, ale głowy nie dam. |
Wręcz przeciwnie. Gdy pompa paliwa działa w trakcie pracy układu LPG, to skraca się przez to jej żywotność. To czy działa jest istotne przy lokalizacji usterki, ponieważ można wykluczyć niektóre przyczyny. Jeżeli pompka jest automatycznie wyłączana wówczas można zawęzić problemy do minimum tj nieszczelny zbiornik, uszkodzony przewód paliwowy.
Sądzę, że powinieneś zacząć od oględzin podwozia lub poszukać małej kałuży paliwa pod samochodem. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
|
 |
Bono_audi

Model: A3
Silnik: 1.9 TDI
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: zajebiste

|
Wysłany: Czw 24 Lut, 2011 20:26
|
|
|
u mnie kolega to samo miał, ze z nawiewu wydobywał sie dziwny zapach okazało się, że urwała mu się śruba od kolektora. Kolektor wypycha i wydostają się spaliny |
_________________ Audi A3 <33 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 24 Lut, 2011 21:05
|
|
|
| Adi202 napisał/a: | | Sądzę, że powinieneś zacząć od oględzin podwozia lub poszukać małej kałuży paliwa pod samochodem | ja bym proponował inna metodę, kiedy ja miałem uszkodzony przewód paliwowy, nie było widadć w garazu zadnej plamy, dopiero na kanale podczas włączania zapłonu, kiedy pompka się załącza było widać z kad leci. |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
obecnie:
Audi A3 Cabrio Stronic
 |
|
|
|
|
|
 |
Sergio

|
Wysłany: Czw 24 Lut, 2011 21:21
|
|
|
| Cytat: | | nie ma konieczności,abyś wyciagał pompę, tylko sprawdź przewody, czy nie ma nieszczelności. | Czyli rozumiem, że mam sprawdzić przewody biegnące od zbiornika paliwa do silnika- tak w pierwszej kolejności.
Zastanawia mnie tylko dlaczego cały czas nie czuc a tylko w momencie jak puszcze silniejszy nadmuch? Mysle że ten wyciek musi byc gdzies przy silniku, bo podczs nawet szykiej jazdy czuc benz.
| Cytat: | | Sądzę, że powinieneś zacząć od oględzin podwozia lub poszukać małej kałuży paliwa pod samochodem | tak zrobie.
| Bono_audi napisał/a: | | Kolektor wypycha i wydostają się spaliny | tylko, że u mnie nie czuc spalin tylko paliwo.
Dzieki wszystkim za rady, po weekendzie dam znac co wykryłem ( jesli cokolwiek wykryje ) |
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 24 Lut, 2011 21:25
|
|
|
| Pasiak napisał/a: | | Adi202 napisał/a: | | Sądzę, że powinieneś zacząć od oględzin podwozia lub poszukać małej kałuży paliwa pod samochodem | ja bym proponował inna metodę, kiedy ja miałem uszkodzony przewód paliwowy, nie było widadć w garazu zadnej plamy, dopiero na kanale podczas włączania zapłonu, kiedy pompka się załącza było widać z kad leci. |
Nic nie stoi na przeszkodzie odpalić silnik na parkingu i po 5 minutach zaglądnąć pod afto. |
|
|
|
|
|
 |
Sergio

|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 21:03
|
|
|
| Cytat: | | Nic nie stoi na przeszkodzie odpalić silnik na parkingu i po 5 minutach zaglądnąć pod afto. | Wydaje mi sie tylko, że benz. cieknie nie bezpośrednio na ziemie a na elementy silnika i opary nawet podczas jazdy na gazie ( mimo iż pompa nie pracuje) czuć w kabinie.
[ Dodano: Pon 28 Lut, 2011 13:05 ]
Po wczorajszych poszukiwaniach problem rozwiązany . Okazało sie że jeden z przewodów paliwa ( a właściwie kawałek wstawiony przez poprzedniego właściciela) był spękany od dołu i benz. kapała centralnie na silnik. Dorywczo wstawiony został nowy przewód (kawałek ok. 20cm) a jak bedzie troche czasu i kasy wymienić trzeba bedzie przewody paliwa. Najważniejsze, że już nie śmierdzi benz.. |
|
|
|
 |
kamila666
Kamila666

Model: b4
Silnik: abk
Zasilanie: benzyna+lpg
Nadwozie: avant
Pomogła: 2 razy Wiek: 41 Dołączyła: 30 Gru 2010 Wszystkie posty: 425

Piwa: 15/22 Skąd: Racibórz, Rybnik
|
Wysłany: Wto 07 Lut, 2012 20:54
|
|
|
Witam, mam ten sam problem. Z nawiewu czuć palony olej, lekko dymi się z silnika (przy akumulatorze). Czy moge jeszcze pojeździc z tą usterka i jaki będzie koszt takiej naprawy?Czyli poszła uszczelka pod pokrywą zaworów i simeringi na wałach... |
| Ostatnio zmieniony przez kamila666 Wto 07 Lut, 2012 21:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 07 Lut, 2012 21:02
|
|
|
| kamila666 napisał/a: | | Witam, mam ten sam proplem. Z nawiewu czuć palony olej, lekko dymi się z silnika (przy akumulatorze). Czy moge jeszcze pojeździc z tą usterka i jaki będzie koszt takiej naprawy? |
czyżby jakis wyciek oleju? nie widać pod autem plamy po postoju?
co do pytania czy można pojezdzić - zależy od wycieku. Jeżeli sie dymi to pewnie kapie na wydech a to grozi zapaleniem się. Trzeba by było jak najszybciej to sprawdzić ze wzgledu bezpieczeństwa.
Też ważne jest co wycieka - by móct na czas uzupełnić braki.
Zestaw uszczelek pokrywy elringa max 90 zł |
_________________ https://www.facebook.com/groups/616140151788166/
Niech będzie pochwalony napęd Quattro !!
Jest
-A6 C6 4,2 Quattro
-Hyundai elantra combi
Było-
-80 b3 1.8 (+- 135km)
-V8 4,2 AEC 280km
-V8 3,6 PT 250km
-A6 c4 2.8 AAH Avant quattro
-A6 c4 2,6 avant automat
-Coupe GT 1981 - 2,1 |
|
|
|
|
|
 |
Sergio

|
Wysłany: Wto 07 Lut, 2012 21:20
|
|
|
| kamila666 napisał/a: | Witam, mam ten sam proplem. Z nawiewu czuć palony olej, lekko dymi się z silnika (przy akumulatorze). Czy moge jeszcze pojeździc z tą usterka i jaki będzie koszt takiej naprawy?Czyli poszła szczelka pod pokrywą zaworów i simeringi na wałach... |
Musisz niestety dokładnie sprawdzić skąd cieknie i jak mocno. Jesli to mały wyciek z jakiegoś simeringu to pojedyncze krople się nie zapalą. Ale jak piszesz, że sie dymi to może być coś większego. U mnie obecnie mam do wymiany simering przy skrzyni i tez kapie i czasem zaleci olejem. Sprawdź sobie w miarę mozliwości gdzie jest mokro od oleju. |
|
|
|
 |
kamila666
Kamila666

Model: b4
Silnik: abk
Zasilanie: benzyna+lpg
Nadwozie: avant
Pomogła: 2 razy Wiek: 41 Dołączyła: 30 Gru 2010 Wszystkie posty: 425

Piwa: 15/22 Skąd: Racibórz, Rybnik
|
Wysłany: Wto 07 Lut, 2012 21:25
|
|
|
Wycieku pod autem nie ma, olej w aucie też jest, dziś sprwadzałam. No i faktycznie jest mokro na górze silnika po tej stronie gdzie jest aku i z tamtąd pewnie sie dymi. |
|
|
|
 |
Sergio

|
Wysłany: Sro 08 Lut, 2012 07:53
|
|
|
| kamila666 napisał/a: | | Wycieku pod autem nie ma, olej w aucie też jest, dziś sprwadzałam. No i faktycznie jest mokro na górze silnika po tej stronie gdzie jest aku i z tamtąd pewnie sie dymi. |
Jeśli mokro jest na górze to obstawiałbym uszczelkę pod pokrywą zaworów. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Pozostałe tematy |
|
[ Twoje IP to: 216.73.217.85, używasz: Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |