Pozostałe tematy » [WEBASTO]
Odpowiedz do tematu

pawcio napisał/a:
też nad tym się zastanawiałem, ale nie mam pojęcia jak to sprawdzić.

[ Dodano: Nie 20 Cze, 2010 22:01 ]
ale też dziwne jest to że zaraz po wyłączeniu można piec od razu uruchomić, i działa

Po samoistnym wyłączeniu piec się resetuje, więc to nie stanowi, że można - to normalne.
W 100ce mam Webasto które do dnia dzisiejszego nie "lata" z powodu uszkodzonej pompki paliwa. Po załączeniu grzania piec chodzi również 60s i się wyłącza (nie dostaje benzyny).
W przypadku kiedy paliwa będzie za dużo objaw powinien być taki sam. Nad tym czuwa czujnik płomienia który daje sygnał elektronice pieca która z kolei przełącza się w etap studzenia i na końcu wyłącza.
Pompkę paliwa oczywiście masz oryginalną?

Postaw piwo autorowi tego posta

niestety nie jest ori, mam coś takiego
http://moto.allegro.pl/it...basto_nowa.html

pawcio napisał/a:
niestety nie jest ori, mam coś takiego
http://moto.allegro.pl/it...basto_nowa.html

A nie pisze gdzieś tam z boku Made in China? :mrgreen: Załóż za pompką jakiś dławik który zmniejszy przepływ paliwa.
pzdr

Adi202 napisał/a:
Załóż za pompką jakiś dławik który zmniejszy przepływ paliwa

dobrze mistrzu :mrgreen:

Panowie a możne wy macie jakieś konstruktywne rozwiązanie, mianowicie walczę z dogrzewaczem termo top c. Problem polega na tym ze jest sterowany cyfrowo (w-bus) tak więc zakupiłem sterowniczek do niego Telestart t90. Zaczęły się schody po podpięciu pieca i diagnozie po kablu wsio ok mogę z nim robić co chcę i sterować każdą część pieca (0 błędów). Czyli piec ok, podpinam sterownik pin2 w telestarze do pinu 1 w piecu a piec milczy, Wyjścia analogowe w sterowniku działają podaje 12 kiedy trzeba i jest z nim łączność mogę przestawiać czas działania z pod WTT2002. Macie jakieś pomysły jak ożywić ten zestaw?? A dodam że piec jest z 2003r a sterownik z pilotem są nowe 2010r.

tester86 napisał/a:
Panowie a możne wy macie jakieś konstruktywne rozwiązanie, mianowicie walczę z dogrzewaczem termo top c. Problem polega na tym ze jest sterowany cyfrowo (w-bus) tak więc zakupiłem sterowniczek do niego Telestart t90. Zaczęły się schody po podpięciu pieca i diagnozie po kablu wsio ok mogę z nim robić co chcę i sterować każdą część pieca (0 błędów). Czyli piec ok, podpinam sterownik pin2 w telestarze do pinu 1 w piecu a piec milczy, Wyjścia analogowe w sterowniku działają podaje 12 kiedy trzeba i jest z nim łączność mogę przestawiać czas działania z pod WTT2002. Macie jakieś pomysły jak ożywić ten zestaw?? A dodam że piec jest z 2003r a sterownik z pilotem są nowe 2010r.

Z tym będzie problem. Urządzenia z magistralą CAN działają tylko w odpowiednim "środowisku" którego nie jesteś w stanie zbudować w swojej Niuni. Chodzi dokładnie o magistralę CAN która jest można powiedzieć "autostradą informacji" potrzebnych do poprawnego funkcjonowania każdego z modułów - w tym przypadku pieca.
Piec podpięty jest do sieci CAN Komfort czyli spięty jest ze sterownikami odpowiedzialnymi za Komfort nadwozia takimi jak zegary, klimatyzacja, centralny zamek, elektryczne szyby itd itp.
Aby uruchomić taki piec musiałbyś zaopatrzyć sterownik pieca w sygnały np temperatury silnik, ilości paliwa czy może nawet i godziny. Nie mówię, że nie da rady uruchomić takiego pieca w sieci analogowej, ale taniej i łatwiej będzie Ci wymienić piec na analogowy.
Jakiś czas temu miałem do naprawy model A3 gdzie nie działały szyby elektryczne, a przyczyną był sterownik silnika który nie pozwalał na ruch szybami przez przełączniki na konsoli. Co ma piernik do wiatraka? Ma i to dużo.
pzdr

Adi ale ja pogrzebałem w sieci cz takie ulepki jak u mnie działają to ludziskom takie zestawy działają. W manualu rozbudowy bodajże od mazdy czy z t5, jest dołożony tylko sygnał sterujący w-bus z Telestara na pin1. Nie masz u siebie takiego sterownika czy tzw. jajka żeby sprawdzić poprawność działania? webasto po podpięciu zasilania i sterowania powinno odpalić na stole. Może po prostu sterownik wysyła niezrozumiałe komunikaty.

tester86 napisał/a:
Może po prostu sterownik wysyła niezrozumiałe komunikaty.

Nie analizowałem tego jeszcze, ale jest to możliwe. Nie mniej jednak każdy cyfrowy sterownik wymaga cyfrowych sygnałów. Musiałbym rzucić okiem na ten manual rozbudowy aby zapoznać się z tymi spostrzeżeniami.
P.S.
Ja jak na razie dysponuje tylko analogowymi piecami

Służę uprzejmie materiałami ;) A co on wysyła do sterownika niestety nie mam czym sprawdzić.

>KLIK<

Bardzo dokładny opis metody zrób to sam który odnosi się do "rozbudowy istniejącej" już instalacji dogrzewacza do pełnego układu tylko w samochodach 2003 w górę.
Schematy w tych opisach przedstawia tylko instalację która trzeba dobudować i pomijają istniejącą już instalację dogrzewacza.
Masz jakieś materiały dotyczące pracy w/w układu w starszych rocznikowo modelach?

tak mój piecyk też pochodzi z 2003r i jest na cyfrówce, niema znaczenia czy piec jest podpięty resztą to instalacji samochodu bo i tak ona jest nie aktywna do puki kluczyk w stacyjce się nie pojawi. W LINKU jest schemat rozbudowy dogrzewacza starszego typu. A może masz samą elektronikę analogową do top c / z ??

tester86 napisał/a:
tak mój piecyk też pochodzi z 2003r i jest na cyfrówce, niema znaczenia czy piec jest podpięty resztą to instalacji samochodu bo i tak ona jest nie aktywna do puki kluczyk w stacyjce się nie pojawi. W LINKU jest schemat rozbudowy dogrzewacza starszego typu. A może masz samą elektronikę analogową do top c / z ??

Posiadam tylko jedną wolną elektronikę która pochodzi z benzynowego pieca.

o widzisz ;-) Niema to większego znaczenia czy to od benzyny czy nie piece różnią się tylko dyszą palnika ;) możemy zrobić machniom ;) Napisz mi na PW ile mnie to będzie kosztować ;)

tester86 napisał/a:
o widzisz ;-) Niema to większego znaczenia czy to od benzyny czy nie piece różnią się tylko dyszą palnika ;) możemy zrobić machniom ;) Napisz mi na PW ile mnie to będzie kosztować ;)

Najpierw muszę go odszukać. :mrgreen: Problemu jednak z tym nie będzie. Tak czy siak jest mi zbędny. Elektronika pochodzi z demontażu pieca który zamontowany był w Audi wersja samolot (dachowanie) - gniazda wtyczek są stopione, ale elektronika musi działać.

a ja się tak zastanawiam, czy świeca żarowa powinna ciągle pracować????
Bo u mnie jak już zacznie grzać, to dopiero pzrestaje jak piec przechodzi w stan wyłączania...

Odpowiedz do tematu