Pytajnik, czyli zielono mi ;) » Brak świateł mijania w Audi A2
Odpowiedz do tematu
 Brak świateł mijania w Audi A2
Witam. Mam taki problem: W moim Audi A2 1.4 TDI zgasły światła mijania. Wszystko pozos tałe pracuje normalnie (klima, wycieraczki). Mierzyłem napięcie na kostkach przy żarówkach wynosi 0V.
Przy załączeniu świateł włącznikiem zapala się zielona lampka sygnalizacyjna na tablicy, że światła załączone i na tym koniec. Świateł brak. Świecą się tylko pozycyjne. Drogowe działają normalnie.

Postaw piwo autorowi tego posta

Jeżeli bezpieczniki są sprawne, to masz uszkodzony przełącznik świateł (drogowe - mijania).

Adi202 napisał/a:
Jeżeli bezpieczniki są sprawne, to masz uszkodzony przełącznik świateł (drogowe - mijania).

Bezpieczniki sprawdziłempod deską. są ok. chyba, że są jeszcze w innym miejscu.
Czy aby wymontować ten przełącznik to muszę zdemontować kierownicę

adam329 napisał/a:

Czy aby wymontować ten przełącznik to muszę zdemontować kierownicę

Niestety tak. Trzeba zdemontować kierownicę, osłonę kolumny kierowniczej, taśmę airbag i dopiero można zdemontować przełącznik.

Niestety przełożyłem wtyczkę z przełącznika na kolumnie kierowniczej do nowego i dalej to samo. bezpieczniki sprawdziłem wszystkie w głównej tablicy. czy mogą być gdzieś jeszcze?

adam329 napisał/a:
Niestety przełożyłem wtyczkę z przełącznika na kolumnie kierowniczej do nowego i dalej to samo. bezpieczniki sprawdziłem wszystkie w głównej tablicy. czy mogą być gdzieś jeszcze?

Jedynym sensownym miejscem usterki jest włącznik świateł, ale wówczas nie mógłbyś mieć świateł drogowych - chyba, że chodziło Tobie o mrugnięcie długimi to co innego.

Po przekręceniu pokrętłem i załączeniu świateł pali się kontrolka zielona na tablicy, że światła załączone.Świecą się tylko postojowe, krótkie ciemne i teraz mogę sobie za pomocą dźwigni przy kierownicy przełączyć na długie (drogowe) i drogowe świecą, mogę także migać długimi. Sprawdzałem napięcie na kostkach świateł mijania i 0V, ciemno

Sprawdź czy jest napięcie na bezpiecznikach 23 i 24. Oczywiście przy załączonych światłach.
Zielona kontrolka sygnalizuje światła pozycyjne.

Zdjąłem obudowę wyłącznika oświetlenia. Przypalony był jeden styk. Wyczyściłem przy okazji wszystkie. poskładałem to do kupy spiąłem na nowo i ....... Są światła. Dziękuję bardzo za pomoc.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu