Witam, jak w temacie czeka mnie wymiana zegarów. Zaczęło się od tego, że pewnego dnia przestały mi działać prędkościomierz i obrotomierz (wskazówki tylko delikatnie drgały). Jak samochód ostygł często zaczynały działać ponownie, ale gdy tylko auto zgasiłem i ponownie odpaliłem znowu tylko drgały w okolicach zera. Podpinanie pod komputer nie wykazowało żadnych błędów, więc auto oddałem do znajomego elektromechanika. Ten stwierdził że uszkoszony jest z scalak. Próbował go lutować, ale po tej próbie zrobiła się prawdziwa dyskoteka( wszystko mrygało i działało jak chciało). I powiedział, że teraz to już tylko wymiana zegarów na drugie. To Też zrobiłem, niby z wersji 2.6, ale miało wszystko działać. Jednak po podpięciu obrotomierz zawyża o jakieś 2-2,5k obrotów ( przy pełnym gazie wychodzi daleko poza skale) I teraz moje pytanie czy muszę szukać zegarów od wersji 2.8 30V? czy wystarczy że to będą zegary od benzyniaka? Od 2,8 ciężko namierzyć;/
Będę wdzięczny z odpowiedź Tomek:)
Dodam jeszcze że na allegro znalazłem jedne zegary które były blisko minie, wiec osobiście po nie pojechałem. Przy podłączaniu od razu paliło bezpieczniki od podświetlenia i od zegarów. I ja i sprzedający nie wiedzieliśmy czego to przyczyna czy tego, że to zegary z 1,6 czy są poprostu uszkodzone.
Odpowiedz do tematu
Odpowiedz do tematu
[ audi a4 b5 1996] Wymiana zegarów
Wyglądają tak sama, a niby są z 2.6 bo sprzedawca mi tak powiedział. "Test elementów wykonawczych"? nie jestem elektronikiem i nie mam pojęcia o co chodzi i jak to zrobić. Wiem że znajomy kilka razy pod komputer go podłączał i nie wykazywało żadnych błędów. W tych zegar problemy są tylko z obrotami reszta działa poprawnie. Zegary raczej z benzyny bo prędkościomierz też jest wyskalowany na 260.
Zegary w oryginale miałem VDO te co teraz mam i mi zawyżają obroty są UK-NSI. Jeśli chodzi o przewijanie licznika to znajomy chyba coś musiał robić bo przejechane na ty jest tyle samo co na moich "starych". Jak sprawdzić ich kodowanie?
Kiedyś miałem podobny problem z zegarami /Adi zna temat
/
Receptą była wymiana, więc postanowiłem zaryzykować.
Przeczyściłem wszystkie luty wacikiem ze spirytusem, poskładałem i do dnia dzisiejszego wszystko działa.
-nie wiem, czy to przypadek
-nie wiem, może, żle dolegały kostki
-ale wiem, że u mnie podziałało i licznik od ok. 4 lat działa.
Pzdr!
/
Receptą była wymiana, więc postanowiłem zaryzykować.
Przeczyściłem wszystkie luty wacikiem ze spirytusem, poskładałem i do dnia dzisiejszego wszystko działa.
-nie wiem, czy to przypadek
-nie wiem, może, żle dolegały kostki
-ale wiem, że u mnie podziałało i licznik od ok. 4 lat działa.
Pzdr!
zastanawia mnie jakie Ty kupiłeś zegary skoro są niby od 2,6... bo na pewno nie od a4... robiłeś test elementów wykonawczych w zegarach? Masz ich kodowanie? Tylko z obrotkiem są problemy? To na pewno są zegary z benzyny a nie z diesla? Potrzeba więcej info!
Problemem mogło być niefachowe "przewinięcie" zegarów lub same silniczki krokowe. Jakie zegary miałeś w oryginale UN czy VDO?
Jeżeli obecne zegary źle wskazują obroty, to sprawdź ich kodowanie. W silniku V6 ostatnie 2 cyfry powinny wynosić 62.
pzdr
Jeżeli obecne zegary źle wskazują obroty, to sprawdź ich kodowanie. W silniku V6 ostatnie 2 cyfry powinny wynosić 62.
pzdr
| Pasiak napisał/a: |
| zastanawia mnie jakie Ty kupiłeś zegary skoro są niby od 2,6... bo na pewno nie od a4... robiłeś test elementów wykonawczych w zegarach? Masz ich kodowanie? Tylko z obrotkiem są problemy? To na pewno są zegary z benzyny a nie z diesla? Potrzeba więcej info! |
Wyglądają tak sama, a niby są z 2.6 bo sprzedawca mi tak powiedział. "Test elementów wykonawczych"? nie jestem elektronikiem i nie mam pojęcia o co chodzi i jak to zrobić. Wiem że znajomy kilka razy pod komputer go podłączał i nie wykazywało żadnych błędów. W tych zegar problemy są tylko z obrotami reszta działa poprawnie. Zegary raczej z benzyny bo prędkościomierz też jest wyskalowany na 260.
Zegary w oryginale miałem VDO te co teraz mam i mi zawyżają obroty są UK-NSI. Jeśli chodzi o przewijanie licznika to znajomy chyba coś musiał robić bo przejechane na ty jest tyle samo co na moich "starych". Jak sprawdzić ich kodowanie?
Kodowanie możesz sprawdzić tylko VAGiem. Połącz się z zegarami i spisz identyfikację lub zrób print screen planszy VAG'a.
Odpowiedz do tematu