|
Wyciszanie drzwi - czy warto? |
Autor |
Wiadomość |
Dworek
Model: 100C4
Silnik: AAD
Zasilanie: benzyna+LPG; benzyna
Nadwozie: sedan
Pomógł: 2 razy Wiek: 41 Dołączył: 14 Maj 2009 Wszystkie posty: 236
Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wawa bielany
|
Wysłany: Sob 07 Maj, 2011 23:30 Wyciszanie drzwi - czy warto?
|
|
|
Oridzinal drzwi wyglądają tak:
Na razie zrobiłem tak:
Nie zamierzam na razie robić super hiper car audio (może w przyszłości), po prostu chce wyciszyć auto. I nie wiem, czy warto też dokładać maty na blachy wewnętrzne? Czy na zewnętrzną wystarczy? W przypływie dobrego humoru z postępów w pracy obkleiłem nawet klamkę wewnętrzną ;-P
Tak się zastanawiam, bo blachy wewnętrzne będą i tak tłumione przez fabryczne wytłumienie.
Oczywiście nie powstrzyma to blach przed wpadaniem w drgania, ale zawsze coś.
Głównie chodzi mi o to, że te maty super lekkie nie są. Na to, co zrobione poszło półtorej maty (STP Silver 75x53cm). Ich waga to 2.3kg/m^2, półtorej maty to 0.6m^2, więc już 1.4 kg na zawiasach dodatkowo wisi, i się boję, czy mogę dolepić jeszcze bez obaw? I czy warto jeszcze doklejać? W sumie by było pewnie koło 2kg mat na jedne drzwi... Co radzicie? Proszę o zabieranie głosu w dyskusji |
Ostatnio zmieniony przez Dworek Pon 09 Maj, 2016 08:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Nie 08 Maj, 2011 09:06
|
|
|
uważam,że to co juz przykleiłeś zupełnie wystarczy. Co do wagi to każdy zawias ma jakąś swoją krytyczną wytrzymałość, i na pewno w pewnym stopniu odczuje dodatkowe 2 kg, ale nie powinno sie nic strasznego stac. |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
obecnie:
Audi A3 Cabrio Stronic
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Nie 08 Maj, 2011 09:41
|
|
|
Nawet 20kg wygłuszenia nie pomogą Ci zbyt wiele jeżeli nie uszczelnisz szpar między drzwiami. Szum który powstaje w trakcie jazdy powodowany jest głównie przez zawirowanie powietrza między szparami.
Gdyby powstała taka wersja fabryczna z takim wygłuszeniem, to ciekaw jestem jak by dzisiaj wyglądała po kilkunastu latach eksploatacji w porównaniu z normalną wersją - chodzi mi o rdzę czy wyglądała by gorzej z powodu mniejszych przewiewów woda przecież jest zawsze we wnętrzu drzwi gdy pada.
pzdr |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
Dworek
|
Wysłany: Nie 08 Maj, 2011 09:58
|
|
|
No jeszcze mi powiedz, że to, co zrobiłem jest bez sensu Choć myślę, ze nie. U mnie w aucie jest głośno zwykle jak jadę jakieś 130 wzwyż, normalnie w mieście czy po Polsce jest OK. Te szczeliny w drzwiach myślę ze fabrycznie przez uszczelki są zrobione OK, nie wiem, jak to można jeszcze poprawić. |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Nie 08 Maj, 2011 11:11
|
|
|
Dworek napisał/a: | No jeszcze mi powiedz, że to, co zrobiłem jest bez sensu Choć myślę, ze nie. U mnie w aucie jest głośno zwykle jak jadę jakieś 130 wzwyż, normalnie w mieście czy po Polsce jest OK. Te szczeliny w drzwiach myślę ze fabrycznie przez uszczelki są zrobione OK, nie wiem, jak to można jeszcze poprawić. |
Każde dzieło ma swój sens. Jeżeli chcesz wyciszyć auto, to powinieneś zacząć właśnie od uszczelek gumowych, które jak wszystko się starzeje. Sprawdź czy po zamknięciu drzwi uszczelka ramki szyby idealnie przylega do słupków i dachu. Sprawdź również uszczelkę drzwi czy nie jest odkształcona, popękana itp. Możesz ją spryskać preparatem do uszczelek aby odzyskała swój pierwotny kształt.
Dodatkowo możesz przykleić gumowe uszczelki na pionowych krawędziach drzwi. Taki manewr Audi zrobiło w nowszych modelach np C5.
Sam przyznałeś, że w trakcie jazdy po mieście, gdzie jest większy hałas w aucie masz cicho - nie masz wówczas takiego naporu powietrza jak przy 130km/h. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
|
Dworek
|
Wysłany: Nie 08 Maj, 2011 11:51
|
|
|
Oki, obadam temat. Te gumowe uszczelki na pionowych krawędziach drzwi to jakieś mają być specjalne? |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Nie 08 Maj, 2011 14:54
|
|
|
Dworek napisał/a: | Oki, obadam temat. Te gumowe uszczelki na pionowych krawędziach drzwi to jakieś mają być specjalne? |
wystarczą estetyczne gumowe paski. |
|
|
|
|
|
wojtek_gtx
80 CQ V8
Model: B4
Silnik: AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Coupe
Zaproszone osoby: 1
Piwa: 1/1 Skąd: Warszawa-Wawer
|
|
|
|
|
Dworek
|
Wysłany: Pon 09 Maj, 2016 08:48
|
|
|
[ Dodano: 09 Maj, 2015]
No wiadomo, w Coupe przyjemność z jazdy to przyspieszenie i lekkość, w 100 komfort i wygoda no, i 2kg na drzwi to nie 7,5
Dobra, czas leci, a robota stać w miejscu nie może. Myślałem, żeby zostawić tak:
Ale jednak pojechałem po całości i zrobiłem tak:
I tyle, jeszcze pozostałe drzwi i można w końcu odpocząć
[ Dodano: Pon 09 Maj, 2016 09:45 ]
Adi, byłeś ciekawy, jak będą wyglądały po jakimś czasie wnęki drzwi po obklejeniu ich matami. Oto efekt, dokładnie po 5 latach:
Myślę, że nie jest źle. Brudu trochę wiadomo na dole się zebrało, ale pod matą jestem pewny, że nie ma grama rdzy - tak przyklejałem maty, żeby woda nie miała absolutnie żadnego dostępu. Auto stoi na co dzień w garażu, więc jest pewnie bardziej czysto niż w przypadku auta stojącego pod chmurką. |
Ostatnio zmieniony przez Dworek Wto 10 Maj, 2016 16:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pon 09 Maj, 2016 17:50
|
|
|
Dobra robota. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Car Audio |
|
[ Twoje IP to: 18.97.9.171, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. | |