Witam,
czy mógłby się ktoś mądrzea wypowiedzieć na poniższy temat? Z góry dzięki.
Kolegi A6C6 2.7tdi 2006/07 ( przebieg na zegarze 20kkm w realu około 30kkm) ma od jakiegoś czasu problemy z wpadaniem w tryb awaryjny - tylko na zimnym silniku. Zapalają się kontroli ESP, wyłącza wspomaganie i po restarcie silnika jak ręką odjął. Byłem z kolega u jakiegoś "speca" który zbadał auto VCDS'em i wypowiedział się że występuje problem w komunikacji sterownika silnika z innymi sterownikami. " jak odczytuje ster. silnika to wywala sporadyczny błąd od komunikacji z innymi sterownikami, jak czyta inne sterowniki to one wyrzucają błąd komunikacji ze sterownikiem silnika" Tak to dosłownie ujął i mówił że już kiedyś miał podobny problem w TUAREGU.
Co wy na to? Jakieś dyrdymały wygaduje czy faktycznie może to mieć miejsce? Co w takiej sytuacji radzicie?
Sprawdzić zasilanie sterownika i magistralę CAN napędu. Oczywiście jeżeli nie ma jakiegoś lewego odcięcia zapłonu. Jeżeli tak to od niego zacząć.
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT. Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Can napędu silnik, ABS, skrzynia biegów itd. Na początek wymień przekaźnik zasilający sterownik. Mieści się na lewym podszybiu (przed kierowcą). Raz mi się też zdażył przypadek uszkodzenia sterownika silnika. Na zimno odpalał, a na ciepło już nie. Musiał trochę ostygnąć i dopiero odpalał.
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT. Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
Ok. Sprobuje. U mnie dzieje się tylko na zimnym. I po restarcie silnika się nie powtarza, dopiero powiedzmy kolejnego dnia albo i później. Powiedz mi, wymiana sterownika jest kosztowna ? I czy odbywa się na zasadzie plug and Play czy trzeba coś programować itd.
Gdyby było p&p to złodzieje mieliby łatwe życie. Sterownik trzeba oczywiście zaprogramować.
Witaj Adi, zerknij proszę na zdjęcia - kolega dostał je od mechanika który próbował znaleźć usterkę w aucie. Czy możesz się jakoś wypowiedzieć ? Czy raczej nic one nie wnoszą?
Prócz błedu z ABS dotyczącego braku komunikacji ze sterownikiem silnika pozostałe nic nie wnoszą. No może ten P1601 dotyczący przekaźnika głównego. Warto by porównać ramki zamrożone tych dwóch błędów - porównać czas i przebieg. Wówczas można coś więcej powiedzieć.
Dzięki za odpowiedź.
W sumie nadal nic nie wiemy, mechanik miał auto całe popołudnie i nic nie znalazł ( byc może brakuje mu kompetencji). Nie masz może kogoś kto ma głowe na karku w okolicach Warszawy - Wyszkowa?
Przykro mi, ale w tamtych rejonach nikogo takiego nie znam.
Zrób tak jak pisałem wyżej. Wykasuj błędy we wszystkich sterownikach i poczekaj do kolejnej usterki. Gdy wystąpi znów problem zrób pełny scan listy sterowników. To nic trudnego wystarczy mieć dostęp do VCDS lub VCP.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum