|
S5 8W - nie odpala |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: Pią 24 Maj, 2024 14:42 S5 8W - nie odpala
|
|
|
Witam forumowiczów.
Przekopałem tematy tutaj na forum oraz innych natomiast nie natknąłem się na rozwiązanie mojego problemu, lub tez nie podziałało to co było u innych. Z góry serdecznie dziękuje za pomoc. Jesli pominąłem jakiś temat lub go nie odnalazłem prosze o link.
A więc do rzeczy:
Przyjechało dziś do mnie Audi S5 z 2019 roku, kupiłem ze stanów. Otóż dojechała i nie odpala ... a odpalała bo posiadam film. Brak prądu aku padł. podmieniłem natomiast nie na takie samo.
Prąd w aucie jest tzn MMI się uruchamia, działa radio w sumie chyba tylko, lampki się świecą połowicznie we wnętrzu, np oświetlenia nóg brak. Ambi świeci wszedzie, centralny działa, szyby chodzą, Sztuka jest cała, do wymiany jedynie zderzak przedni, oraz błotnik bo się lekko poddał a nie mam zamiaru rzeźbić. Pisze o tym aby wykluczyć domysły odnośnie klemy pirotechnicznej - jak na moje jest sprawna i nieprzerwana.
Ma totalny brak reakcji na zapłon ( nie wiem czy tak mogę to nazwac ponieważ jak nacisnę przycisk start to coś się dzieje i zaświeca np oświetlenie ambi) , nie wstają zegary, pompę paliwa załącza. Moje podejrzenie padło na CanGetway? jesli dobrze to napisałem. Oryginalny VCP nie jest w stanie połaczyć się z żadnym modułem. Nie działają również elektryczne siedzenia. Bezpieczniki w bagazniku, pod podstapnicą, oraz lewa komora przy drzwiach sprawdzone. nie wiem niestety jak sprawdzić czy przekaźnik jest sprawy.
Czy Getway posiada ochronę CP? Może ktoś podpowiedzieć gdzie się znajduje w tym modelu ? Pod schowkiem czy pod kolumną?
Z góry dziękuje za wszelkie sugestie |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pią 31 Maj, 2024 14:41 Re: S5 8W - nie odpala
|
|
|
minimum93 napisał/a: | Witam forumowiczów.
Przekopałem tematy tutaj na forum oraz innych natomiast nie natknąłem się na rozwiązanie mojego problemu, lub tez nie podziałało to co było u innych. Z góry serdecznie dziękuje za pomoc. Jesli pominąłem jakiś temat lub go nie odnalazłem prosze o link.
A więc do rzeczy:
Przyjechało dziś do mnie Audi S5 z 2019 roku, kupiłem ze stanów. Otóż dojechała i nie odpala ... a odpalała bo posiadam film. Brak prądu aku padł. podmieniłem natomiast nie na takie samo.
Prąd w aucie jest tzn MMI się uruchamia, działa radio w sumie chyba tylko, lampki się świecą połowicznie we wnętrzu, np oświetlenia nóg brak. Ambi świeci wszedzie, centralny działa, szyby chodzą, Sztuka jest cała, do wymiany jedynie zderzak przedni, oraz błotnik bo się lekko poddał a nie mam zamiaru rzeźbić. Pisze o tym aby wykluczyć domysły odnośnie klemy pirotechnicznej - jak na moje jest sprawna i nieprzerwana.
Ma totalny brak reakcji na zapłon ( nie wiem czy tak mogę to nazwac ponieważ jak nacisnę przycisk start to coś się dzieje i zaświeca np oświetlenie ambi) , nie wstają zegary, pompę paliwa załącza. Moje podejrzenie padło na CanGetway? jesli dobrze to napisałem. Oryginalny VCP nie jest w stanie połaczyć się z żadnym modułem. Nie działają również elektryczne siedzenia. Bezpieczniki w bagazniku, pod podstapnicą, oraz lewa komora przy drzwiach sprawdzone. nie wiem niestety jak sprawdzić czy przekaźnik jest sprawy.
Czy Getway posiada ochronę CP? Może ktoś podpowiedzieć gdzie się znajduje w tym modelu ? Pod schowkiem czy pod kolumną?
Z góry dziękuje za wszelkie sugestie |
Geateway zamontowany jest pod tylną kanapą i oczywiście jest z Comp.Sec. Więc nie polecam wymiany na używany bo narobisz sobie niepotrzebnego bałaganu w pozostałych sterownikach i bez online tego nie ogarniesz. Jeżeli już wymieniać to nowy czysty sterownik.
Uruchom światła awaryjne oraz przytrzymaj mrugnięcie światłami długimi i stopa na hamulcu. Jeżeli nie połączysz się z gateway, to zostaje sprawdzić na nim zasilanie 2x 12V (stały i po zapłonie) oraz masę. Zakładam, że klucz do auta jest sprawny.
pzdr |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 17 Lip, 2024 09:01
|
|
|
minimum93 napisał/a: | No więc sterownik naprawiony, upalony był pin plusowy odpowiedzialny za całe zasilanie. Auto odpala jeździ, nowy sterownik w ASO jest nie do dostania obecnie - oczekiwanie 2 miesiące i dalej brak na stanie. Zamówiony po VIN, kupiłem identyczny z USA ( oczywiście jest ochrona komponentu ). Zostanie na zapas. Borykam się natomiast z problemem foteli elektrycznych. Zero połączenia VCP czy VCDS. Odłączyłem sterownik pod fotelem kierowcy, rozpiąłem kostki od suwaków, wszystko wygląda tak jak powinno bezpieczniki oczywiście też sprawdzone.
Nie działa również żaden przycisk na kierownicy Jakieś pomysły co po kolei można sprawdzić i wykluczyć? Dzięki za podpowiedzi | Zakładam, iż te pozostałe sterowniki będą również upalone |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Czw 18 Lip, 2024 10:00
|
|
|
Zostaje spróbować je podmienić? Nie wiem czy to dobry trop ale te kostki które są pod fotelem czerwona, zielona czarna, żadna z nich nie ma na kablach prądu. może gdzies jakiś bezpiecznik ? Zacząć od tego modułu ''głównego'' pod fotelem? oddam go do sprawdzenia bankowo natomiast czemu je szlag trafił to mnie bardziej interesuje.
Podpowiesz może który i gdzie jest sterownik od kierownicy? aby go sprawdzić?
Nie wiem czy to w czymś pomoże ale przy skanie VCP wyskakują w błedy z magistralą CAN, czy jest szansa że ten naprawiony sterownik jest częściowo uszkodzony nadal i blokuje inne? Z nowego ściągnę CP tak czy inaczej i podmienię ale zastanawia mnie co jeszcze moge sprawdzić nim zacznę wymieniać każdy sterownik a może okazać się sprawny
dzięki za pomoc |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Czw 18 Lip, 2024 12:47
|
|
|
minimum93 napisał/a: | kostki które są pod fotelem czerwona, zielona czarna, żadna z nich nie ma na kablach prądu |
Wydawało mi się, że to na początku sprawdziłeś. Żadne urządzenie elektroniczne nie będzie działać bez zasilania. Zasilanie sterownika pamięci fotela powinno być na wtyku czerwonym pin 15 kolor przewodu czerwony. Jest klema 30 czyli stałe napięcie za termobezpiecznikiem 15A który znajduje się pod podstopnicą kierowcy. Te termobezpieczniki praktycznie się nie uszkadzają więc albo go nie ma, albo faktycznie jest wadliwy.
Sterownik kierownicy multimedialnej zamontowany jest w kierownicy (klawisze lewa strona) Musisz zdemontować poduszkę Airbag i sprawdzić czy w ogóle jest podpięty.
Co do usterek magistrali CAN znikną ze sterowników po całkowitej naprawie auta.
Dobrze by było abyś uzupełnił w profilu kod silnika. |
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pią 26 Lip, 2024 07:40
|
|
|
minimum93 napisał/a: | Co do kodu silnika jak przyjdzie interfejs i odczytam to uzupełnię. |
Załącz zapłon, naciśnij i przytrzymaj przez około 10s klawisz kasowania dziennego przebiegu. W miejscu przebiegu pojawi się kod silnika. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pią 26 Lip, 2024 12:41
|
|
|
Na to bym nie wpadł
Czy da się sprawdzić jakoś czy termo bezpiecznik jest sprawny? Ten obok nóg pasażera miał jakby zaśniedziałe brązowe styki i jeden z nich jakby lekko utleniony. nie mam na podmiankę chociaż teraz pomyślałem że może zamienię z tym z bagażnika. Wyczyściłem styki włożyłem, ponownie sprawdziłem każdy bezpiecznik który jest w tej sekcji. Prądu dalej brak na kostkach pod fotelem, sterownik oddałem do magika który to sprawdzi. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pią 26 Lip, 2024 12:50
|
|
|
minimum93 napisał/a: | Na to bym nie wpadł
Czy da się sprawdzić jakoś czy termo bezpiecznik jest sprawny? Ten obok nóg pasażera miał jakby zaśniedziałe brązowe styki i jeden z nich jakby lekko utleniony. nie mam na podmiankę chociaż teraz pomyślałem że może zamienię z tym z bagażnika. Wyczyściłem styki włożyłem, ponownie sprawdziłem każdy bezpiecznik który jest w tej sekcji. Prądu dalej brak na kostkach pod fotelem, sterownik oddałem do magika który to sprawdzi. |
Skoro nie ma napięcia to sterownik działać nie będzie. Termobezpiecznik działa na zasadzie chwilowego rozłączenia obwodu w momencie przepływu prądu większego niż znamionowy. W to miejsce możesz też chwilowo włożyć zwykły bezpiecznik. Sprawdź czy przed tym bezpiecznikiem jest napięcie. |
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Wto 30 Lip, 2024 08:25
|
|
|
To jest sterownik elektroniki kierownicy +taśma airbag i czujnik kąta skrętu. Sterownik kierownicy multimedialnej jest w kierownicy pod klawiszami
edit
Faktycznie jest jakiś problem z umieszczaniem obrazów
sterownik fotela kierowcy zasilany jest z bezpiecznika pod stopą kierowcy, sterownik pasażera z bagażnika. Na obu fotelach brakuje zasilania? |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Wto 30 Lip, 2024 08:41
|
|
|
Tak na obu fotelach brak zasilania, nic kompletnie nie działa. Nie wiem czy to dobry trop ale uczepiłem się tego sterownika pod fotelem kierowcy bo gdzieś wyczytałem że to on jest tym głównym zarządzającym fotelami itp.
co to bezpieczników to na obu jest prąd
Okej czyli muszę wydłubać poduszkę. Jeszcze zaraz sprawdzę VCP czy łączy się ze sterownikiem kierownicy może coś się poprawiło |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Wto 30 Lip, 2024 08:44
|
|
|
minimum93 napisał/a: | Tak na obu fotelach brak zasilania, nic kompletnie nie działa. Nie wiem czy to dobry trop ale uczepiłem się tego sterownika pod fotelem kierowcy bo gdzieś wyczytałem że to on jest tym głównym zarządzającym fotelami itp.
co to bezpieczników to na obu jest prąd
Okej czyli muszę wydłubać poduszkę. Jeszcze zaraz sprawdzę VCP czy łączy się ze sterownikiem kierownicy może coś się poprawiło | przy uszkodzeniu sterownika multikiery w sterowniku elektroniki kierownicy adres 16 będzie usterka braku komunikacji z kierą. |
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Pytajnik, czyli zielono mi ;) |
|
[ Twoje IP to: 18.97.9.173, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |