|
S4 C4 ABH- wywala bezpiecznik przy odpalaniu |
Autor |
Wiadomość |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 21 Sie, 2011 23:08
|
|
|
Co mogę dodać na sam początek to,. że problem nie zakończy się na jednym poście. Bezpiecznik o którym piszesz, to jest faktycznie 5A i służy tylko do zasilnia sterownika silnika.
Nie mam pojęcia zielonego czy masz jakieś podstawy elektroniki czy będzie z tym problem abyś również coś sam zaimprowizował.
Na początek proponuję w to miejsce wstawić 10A, zaś pozostałe bezpieczniki które widać - są to tzw automaty zamienić na zwykłe o tych samych parametrach. Odpalić i sprawdzić który się przepali. To jest moje zdanie na dość szybkie sprawdzenie usterki. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 22 Sie, 2011 08:07
|
|
|
kontestator napisał/a: | i nadal pali ten sam bezpiecznik... |
No to LIPA! Co jeszcze można sprawdzić, to przewód zasilający za tym bezpiecznikiem. Sprawdź czy izolacja nie jest w którymś miejscu nacięta i nie zwiera się czasem do masy lub czy ktoś wcześniej nie podłączył się jakimś ustrojstwem. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 22 Sie, 2011 08:26
|
|
|
no to po pracy będę macał gdzie ten przewód leci |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 22 Sie, 2011 10:42
|
|
|
kontestator napisał/a: | no to po pracy będę macał gdzie ten przewód leci |
Przewód leci bezpośrednio do sterownika. Sprawdź czy nie jest uszkodzona izolacja i czy nie jest coś dodatkowego podpięte - coś co może robić zwarcie. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 22 Sie, 2011 11:15
|
|
|
nie moge teraz luknąć do auta jak leci ten przewód, ale coś mi świta, że idzie tam jakiś lewy przewód - chyba położony przez gazowników, ale to sprawdzę po 16 jak będę w domu |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 22 Sie, 2011 11:18
|
|
|
kontestator napisał/a: | chyba położony przez gazowników, ale to sprawdzę po 16 jak będę w domu |
Jeżeli tak będzie, to sądzę, że właśnie znalazłeś usterkę. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 22 Sie, 2011 20:29
|
|
|
no to akcja jakby się wyjaśniła, po powrocie z prazy zdjąłem obudowę filtr powietrza i zacząłem szukać zwarcia niby nic nie znalazłem, pozamieniałem te automaty na bezpieczniki i nadal palił bezpiecznik wskazany w pierwszym poście. W między czasie znalazłem jedno zwarcie przy akumulatorze, no i stal się cud spalił się inny bezpiecznik >>>http://imageshack.us/photo/my-images/687/bezpiecznik.jpg/ po wymianie go auto odpaliło kulawo tak jak pisałem w pierwszym poście po lekkim rozgrzaniu odpaliło od razu. zrobiłem jazdę próbną. wszystko wyglądało OK ale raz mi zgasł silnik... więc od razu spojrzałem na bezpieczniki ale były OK. spróbowałem odpalić i odpalił... na razie akcja wygląda na opanowana ale co zrobić z tym odpalaniem. w jaki sposób mogę sprawdzić czujniki temperatur? |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 22 Sie, 2011 21:47
|
|
|
Bezpiecznik w brązowej podstawce zasila wtryskiwacze i przepływomierz. Proponuję zrobić diagnozę przez odczyt błędów w sterowniku. To powinno wytłumaczyć problemy z pracą silnika. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 22 Sie, 2011 22:25
|
|
|
w sterowniku elektronika silnika? jeśli tak to robiłem tam odczyt błędów i było czysto. a może mam sprawdzić inne sterowniki ? |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 22 Sie, 2011 22:46
|
|
|
kontestator napisał/a: | w sterowniku elektronika silnika? jeśli tak to robiłem tam odczyt błędów i było czysto. a może mam sprawdzić inne sterowniki ? |
Nie trzeba. Interesuje nas teraz tylko silnik. Najpewniejszym sprawdzeniem jest podstawienie ich w drugim aucie. Skoro nie ma takiej możliwości, to zostaje tylko termometr i miernik. |
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 13 Maj, 2013 16:27 ODGRZEWAM
|
|
|
I teraz moje pytanie czy udało się znaleźć przyczynę dlaczego się ten bezpiecznik palił i od czego był? ja mam ten sam problem. bezpiecznik 5 A się pali (prąd płynie tam 0,1A na jałowym, nawet 10A w trakcie gazowania i czasami 15-18A czy gaszeniu silnika ) |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Wto 14 Maj, 2013 21:28
|
|
|
Który to bezpiecznik? |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Elektryka i elektronika |
|
[ Twoje IP to: 18.97.9.171, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |