|
Prośba o pomoc w diagnozie, chuczenie z komory silnika |
Autor |
Wiadomość |
kawa1989
Model: A3 8L
Silnik: ASZ
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: Hatchback 3D
|
Wysłany: Sob 12 Mar, 2016 21:23 Prośba o pomoc w diagnozie, chuczenie z komory silnika
|
|
|
Witam serdecznie ;]
Mam problem ze swoim Audi A3 z 2002r. , 1.9 ASZ, 96 kW.
Autko miało wyczyszczoną turbinę z powodu rozłączania turbiny przy 140 km/h ( po zgaszeniu, zapaleniu turbina pracowała normalnie ). Niestety, po pewnym czasie zaczęło coś*chuczeć po stronie kierowcy (mechanik stwierdził, że słychać to w okolicach filtra powietrza ) jak autko schodzi z obrotów.
Łożyska od klimy, alternatora - sprawdzone, pasek wieloklinowy wymieniony i jedno łożysko ( to trzecie - nie pamiętam od czego ;] ). Słychać to jak obroty są < 1800 obrotów. Obojętne czy jadę, stoję, na sprzęgle, czy z włączoną*klimą. Raz turbina się rozłączyła ( tak jak wtedy przy 140, ale teraz jechałem poniżej 50 km/h ) i ten dźwięk nie występował, więc wszystko wskazuje na turbinę.
Oddałem znów auto do mechanika, rozebrał turbinę, stwierdził, że nagar w jednym miejscu się*juz*zebrał i jedna z łopatek haczyła. Wyczyścił, zeszlifował, złożył, ale dźwięk nadal występuje.
Po tej ostatniej naprawie, na trasie ~ 45 km dwa razy zdarzyło mi się ( raz przy ruszaniu, raz przy redukcji biegu ), że auto nie przyspieszało ( gaz do dechy, a ono baaaardzo powoli ), dopiero odpuszczenie gazu i ponowne wciśnięcie sprawiało, ze auto przyspieszało. Poza tymi dwoma przypadkami autko przyspiesza dynamicznie, nie ma spadku mocy.
Dodatkowo jest jeszcze jedna ciekawostka, jadę na równych obrotach i puszczę gaz to momentalnie autko traci ~100-150 obr/min. i wtedy obroty spadają równomiernie. Natomiast jak przyspieszam i odpuszczę gaz to na moment obroty te spadają o 150 obr/min i od razu się podnoszą mniej więcej o tę samą*wartość, i wtedy obroty spadają równomiernie.
Może któryś z forumowiczów miał podobny problem
Z góry dziękuję za odpowiedzi |
|
|
|
|
|
uszek
Model: D2
Silnik: 4.2 AQF
Zasilanie: B+LPG
Nadwozie: Sedan
Piwa: 3/4 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Nie 13 Mar, 2016 14:21
|
|
|
A sprawdzales cisnienie oleju na turbo? Moze powoli turbo sie kończy. Podejrzewam że masz duzy luz na tulejkach olejowych i wpada w wibracje cały wałek i dlatego taki dzwiek. To moje podejrzenia może byc inaczej. Może wałek przytarty. |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pon 14 Mar, 2016 12:58
|
|
|
a czy zanim mechnior zabrał się za rozbieranie turbiny podlączał auto pod komputer,tak aby wykluczyć usterkę np. czujnika ciśnienia doładowania? |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
obecnie:
Audi A3 Cabrio Stronic
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Turbodoładowanie |
|
[ Twoje IP to: 18.97.14.85, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. | |