Forum AUDI TECH TEAM  strona głównaForum AUDI TECH TEAM  RSSForum AUDI TECH TEAM  na Facebooku
 Polish English Belarusian Bulgarian Czech French German Russian Romanian Slovak Ukrainian Hungarian
   

forum audiforum audiforum audi
forum audi
Poprzedni temat «» Następny temat
Nie działa centralny zamek z pilota
Autor Wiadomość
tomekch973 
AUDI FAN



Model: A4
Silnik: 1.8T ANB
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Sedan
Wiek: 26
Dołączył: 22 Gru 2015
Wszystkie posty: 12



Postawił 2 piw(a)
Skąd: Warszawa
  Wysłany: Wto 22 Gru, 2015 22:31   Nie działa centralny zamek z pilota
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A4 B5 facelift (Typ 8D)   



Jak w temacie. Od kupna samochodu borykam się z problemem niedziałającego centralnego zamka z pilota(scyzoryk z 3 przyciskami).
Moja pompka: 8D0.862.257 B
Pilot: 4D0 837 231 A - 433,92 MHz
czyli wszystko powinno współgrać.
Początkowo VCDS lite nie wykrywał sygnałów wysyłanych przez pilot, więc zmieniłem kodowanie pompki na 08192 pomogło! pilot wykrywalny więc pora go zaprogramować, czyszczenie błedów centralnego zamka których tak na prawdę nie było, czyszczenie zdalnego sterowania wg opisu

Cytat:
Czyszczenie zdalnego sterowania
Wymazywanie zapamiętanych pilotów, np. w razie zgubienia kluczyka z pilotem.

Wymagania:
- Włączony zapłon.

1) Ręcznie/mechanicznie zamknij drzwi kierowcy od zewnątrz kluczykiem.
2) Naciśnij przycisk "otwórz" na pilocie pięć razy co sekundę, przez sekundę.
3) Odczekaj 6 sekund a następnie naciśnij przycisk "otwórz" jeden raz aby zatwierdzić procedurę czyszczenia.
Wszystkie zapamiętane piloty są teraz wymazane, centralny zamek nie powinien być teraz możliwy do operowania pilotem zdalnego sterowania.


upewnienie się czy piloty zostały wymazane z pamięci poprzez bloki danych w vcds grupa 003 pole 2 widniało 0000 czyli jest ok.
Teraz pora zaprogramować pilot wg opisu:

Cytat:
1. Wkładamy klucz w stacyjkę. Obojętnie jaki, chodzi o włączenie zapłonu (nie silnika).
2. Wychodzimy lub otwieramy szybę w aucie.
3. Zamykamy auto kluczem od zewnątrz i trzymamy kluczyk przekręcony.
4. Klikamy w przycisk otwarcia i TRZYMAMY 5 sek. (Nie sprawdzałem czy zadziała bez trzymania)
5. klikamy jeszcze raz i TRZYMAMY około 15 sek. (Nie sprawdzałem czy zadziała bez trzymania)
6. Centralny zamek powinien się otworzyć. (U mnie nie potwierdził tego kierunkami pomimo, że przy otwieraniu i zamykaniu z pilota to robi)
7. Wyjmujemy klucz ze stacyjki i z zamka.
8. Ten z zamka jest już zakodowany.
9. Aby zakodować ten co był w stacyjce powtarzamy całą procedurę zamieniając kluczyki.


Wszystko przebiega zgodnie z opisem auto się otwiera z pilota, ale dalej brak reakcji, wiec pierwsza myśl uszkodzony pilot: w momencie wciśnięcia przycisku "unlock" pilot się rozprogramowywuje, czas sięgną po telefon i poszukaj jakiegoś na szrocie znalazłem taki sam jak mój ale 60 km od domu no cóż trzeba jechać. Po krótkiej rozmowie mogę zakodować pilot w swoim aucie w celu sprawdzenia czy za działa, cala procedura kodowanie przeprowadzona jeszcze raz i zonk !!! to samo co na moim pilocie.

Pozostaje podmiana pompki niestety na szrocie nie mieli. Powrót do domu, internet telefon i jest 40 km ale może warto, cena kusząca bo 150 zł. Po dojechaniu na miejsce facet daje mi pompkę 8L0.862.257 K - czyli powinna podejść ale pierwsze co to mówi że ta pompka to 250 zł, lekka kłótnia i pytanie czy mogę sprawdzić jej działanie na miejscu - jest zgoda wiec działamy... Podmiana pompki, dodanie pilota i znowu zonk ! auto otwiera sie tylko raz czyli to samo co u mnie :(

Trochę się opisałem.... nie wiem co może być jeszcze przyczyną, kostki wyczyszczone.
Jakieś pomysły co dalej z tym zamkiem ?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 580 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 16
Wszystkie posty: 13337



Piwa: 665/65
Skąd: MWD
Wysłany: Czw 24 Gru, 2015 14:12   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Sprawdź, czy na pompce jest sygnał ze stacyjki klemy 86. Obwód który załacza oryginalne radio po przekręceniu klucza, oraz załącza brzęczyk na załaczonych światłach po wyciągnięciu kluczyka.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
tomekch973 
AUDI FAN



Model: A4
Silnik: 1.8T ANB
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Sedan
Wiek: 26
Dołączył: 22 Gru 2015
Wszystkie posty: 12



Postawił 2 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 24 Gru, 2015 16:05   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A4 B5 facelift (Typ 8D)   



Gdzie mam sprawdzic dokladnie to napiecie? Dodam że nie działa mi brzeczek wlaczonych swiatel i wylaczanie radia po kluczyku. Radio nie orginalne.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 580 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 16
Wszystkie posty: 13337



Piwa: 665/65
Skąd: MWD
Wysłany: Sob 26 Gru, 2015 12:08   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



tomekch973 napisał/a:
Gdzie mam sprawdzic dokladnie to napiecie? Dodam że nie działa mi brzeczek wlaczonych swiatel i wylaczanie radia po kluczyku. Radio nie orginalne.

Np na wtyczce zasilającej radio.
Dla dokładniejszego opisu popraw swój profil.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
tomekch973 
AUDI FAN



Model: A4
Silnik: 1.8T ANB
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Sedan
Wiek: 26
Dołączył: 22 Gru 2015
Wszystkie posty: 12



Postawił 2 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 26 Gru, 2015 23:48   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A4 B5 facelift (Typ 8D)   



z tego co pamietam gdy szukalem +12 po stacyjce przy przewodach w radiu nigdzie nie znalazlem. Był jeden przewód ktory po wyjeciu kluczyka miernik pokazywał ok 3V a po przekreceniu ok 11,5V, ale radio na nim nie działało.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 580 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 16
Wszystkie posty: 13337



Piwa: 665/65
Skąd: MWD
Wysłany: Nie 27 Gru, 2015 11:19   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Więc wymień włącznik stacyjki. Na pinie nr 4 w czarnej wtyczce zasilającej radio (przewód czerwony) powinno być napięcie 12V również na wyłączonym zapłonie. Napiecie ginie dopiero po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Ten sam obwód ze stacyjki podłaczony jest do zegarów oraz do pompki c.z na pinie 2 w 12pinowej wtyczce.
Zanim zaczniesz wymieniać włacznik stacyjki spróbuj raz jeszcze zaprogramować pilota, ale tym razem podłącz na krótko 12V do tego przewodu przy radiu (mostek między stałym plusem a tym czerwonym przewodem).
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
tomekch973
tomekch973 
AUDI FAN



Model: A4
Silnik: 1.8T ANB
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Sedan
Wiek: 26
Dołączył: 22 Gru 2015
Wszystkie posty: 12



Postawił 2 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 27 Gru, 2015 22:33   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A4 B5 facelift (Typ 8D)   



pisząc włacznik stacyjki masz na mysli kostke stacyjki tak?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 580 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 16
Wszystkie posty: 13337



Piwa: 665/65
Skąd: MWD
Wysłany: Pon 28 Gru, 2015 09:58   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



tomekch973 napisał/a:
pisząc włacznik stacyjki masz na mysli kostke stacyjki tak?

Tak. Nazywam to po imieniu.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
tomekch973 
AUDI FAN



Model: A4
Silnik: 1.8T ANB
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Sedan
Wiek: 26
Dołączył: 22 Gru 2015
Wszystkie posty: 12



Postawił 2 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 28 Gru, 2015 10:01   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A4 B5 facelift (Typ 8D)   



no wiec tak, u mnie zarowno na przewodzie czerowym jak i niebiesko czerwonym jest + 12v ,na zadnym z nich napiecie nie ginie po wyjeciu kluczyka. Innych przewodow od zasilania juz tam nie ma oprocz brazowego ale to masa.

[ Dodano: Pon 28 Gru, 2015 16:01 ]
wymienilem kostke stacyjki, i jest +12 po kluczyku i działa brzeczek wlaczonych swiatel, ale z pompka nadal jest ten sam problem dziala tylko pierwsze otwarcie
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 580 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 16
Wszystkie posty: 13337



Piwa: 665/65
Skąd: MWD
Wysłany: Pon 28 Gru, 2015 16:58   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



tomekch973 napisał/a:
no wiec tak, u mnie zarowno na przewodzie czerowym jak i niebiesko czerwonym jest + 12v ,na zadnym z nich napiecie nie ginie po wyjeciu kluczyka. Innych przewodow od zasilania juz tam nie ma oprocz brazowego ale to masa.

[ Dodano: Pon 28 Gru, 2015 16:01 ]
wymienilem kostke stacyjki, i jest +12 po kluczyku i działa brzeczek wlaczonych swiatel, ale z pompka nadal jest ten sam problem dziala tylko pierwsze otwarcie

Sprawdź zasilanie przy pompce centralnego zamka. Wtyczka 12to pinowa pin 2 to jest klema 86 powiązana ze stacyjką. W trakcie programowania powinien na nim być 12V po wyjęciu kluczyka powinno być 0V. Najlepiej jak sprawdzisz to odłączając całkowicie radio. Bez radia również spróbuj zaprogramować pilota.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
tomekch973
tomekch973 
AUDI FAN



Model: A4
Silnik: 1.8T ANB
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Sedan
Wiek: 26
Dołączył: 22 Gru 2015
Wszystkie posty: 12



Postawił 2 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 29 Gru, 2015 15:58   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A4 B5 facelift (Typ 8D)   



Probowałem zakodowac raz jeszcze i wszytsko poszlo tak jak powinno. Zamek działa problemem była kostka stacyjki oraz zacisk przecinajacy izolacje na przewodach od radia zacisniety na +12v i +12v po stacyjce. Teamt do zamkniecie.
Adi202, wielkie dzieki za pomoc, piwko leci
Pozdrawiam.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
--Cahir-- 
aep Ceallach



Model: A4 B5
Silnik: 2393
Zasilanie: benzyna+gaz
Nadwozie: sedan
Wiek: 24
Dołączył: 25 Lis 2017
Wszystkie posty: 8



Skąd: Wyszatyce
Wysłany: Wto 02 Kwi, 2019 17:29   
     



Witam wykopuje stary temat bo się przy okazji bije z tym problemem.

Napisze w 3 słowach: Cholerne programowanie kluczyka. !!!

Mam 2 scyzoryki z dwoma przyciskami (nie wiem jaki nr i nie wiem jaki nr pompki).
tego całego Vaga czy inny program nie posiadam.

Cytat:
Podmiana pompki, dodanie pilota i znowu zonk ! auto otwiera sie tylko raz czyli to samo co u mnie


tak... po dopisaniu pilota i wyjęciu go moge pilotem tylko raz otworzyć auto. potem nie działa.
pompki już 2 wymieniłem.

Cytat:
Probowałem zakodowac raz jeszcze i wszytsko poszlo tak jak powinno. Zamek działa problemem była kostka stacyjki oraz zacisk przecinajacy izolacje na przewodach od radia zacisniety na +12v i +12v po stacyjce. Teamt do zamkniecie.
Adi202, wielkie dzieki za pomoc, piwko leci
Pozdrawiam.



ja bym prosił o przetłumaczenie na język laika.
przeczytałem cos o radiu i.. tyle zrozumiałem :oops:
_________________
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 580 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 16
Wszystkie posty: 13337



Piwa: 665/65
Skąd: MWD
Wysłany: Sro 03 Kwi, 2019 09:39   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Pompka c.z. nie dział gdy klucz znajduje się w stacyjce. Jeżeli zamontowane jest niefabryczne radio, to one może powodować taki efekt, że centralka widzi kluczyk w stacyjce i wówczas nie działa. Istotne jest też jaki jest pilot i pompka ponieważ nie wszystkie pompki są kompatybilne z pozostałymi pilotami.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
--Cahir-- 
aep Ceallach



Model: A4 B5
Silnik: 2393
Zasilanie: benzyna+gaz
Nadwozie: sedan
Wiek: 24
Dołączył: 25 Lis 2017
Wszystkie posty: 8



Skąd: Wyszatyce
Wysłany: Sro 03 Kwi, 2019 20:50   
     



Wszystko współpracowało i radio mimo ze nie oryginalne i centralka(zamykanie drzwi) z pilota i odpalanie auta.
Problem zaczął się z chwilą jak połamał się wirnik w pompce. pojechałem kupić nową. zamontowałem. Z pilota(przycisk) nie działa zamykanie otwieranie drzwi ale działa przekręcenie w drzwiach pasażera i kierowcy (zamyka całe auto). auto odpala normalnie. i w tej nowej pompce było dodatkowo zakodowane automatyczne zamykanie drzwi po przekroczeniu chyba 20-30 km/h oraz domykanie szyb po przekreceniu przetrzymaniu kluczyka w prawi i otwieranie po ptrzetrzymaniu w lewo. ok próby zakodoawania nowej pompki nie udały się (mówię tu o tych schematach kluczyk w stacyjce kluczyk w drzwiach rózne kombinacje ... brak efektu).

Znudziło się otwieranie kluczykiem ktoś poradził "przelutuj płytkę ze starej pompki do nowej", długo nie myśląc... przelutowałem... jak, pozostawia wiele do życzenia no dobra podłączamy i pompka i centralne wariuje.

Po-odłączałem to wszystko w cholere kupiłem nową tyle z tym razem sprawdzam czy się w ogóle zamyka auto z kluczyka w drzwiach. zamyka sie. sprawdzam czy da sie zakodować i podczas próby mignął światłami dobra nasza. (ta metoda z kluczyk przekręcony w prawo i kliknąć 2 razy otwieranie drzwi). wyjmuje kluczyk z drzwi potem ze stacyjki i sprawdzam czy otworzy auto przyciskiem ten pilot z drzwi. otwiera i po tym znów pilot nie reaguje...
_________________
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 580 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 16
Wszystkie posty: 13337



Piwa: 665/65
Skąd: MWD
Wysłany: Czw 04 Kwi, 2019 09:25   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



możliwe, że klucz nie pasuje do pompki.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Dodaj temat do:  Temat dla Wykop  Temat dla Facebook  Temat dla Wyczaj.to Temat dla Gwar  Temat dla Delicious  Temat dla Digg  Temat dla Furl  Temat dla Google  Temat dla Magnolia  Temat dla Reddit  Temat dla Simpy  Temat dla Slashdot  Temat dla Technorati  Temat dla YahooMyWeb  Temat dla Nasza Klasa Temat dla Blip  Temat dla MySpace  Temat dla Twitter  Temat dla Flaker  Temat dla Grono.net  Temat dla Gadu-Gadu Live  Temat dla Status GG  Temat dla Poleć  Temat dla Forumowisko 
Losowe tematy » Pytajnik, czyli zielono mi ;)

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Zamek centralny nie reaguje na pilota
MAREK90 Elektryka i elektronika 13 Czw 17 Lip, 2014 13:59
Adi202
Brak nowych postów [A4 B5 1998] Nie działa centralny z p...
driv2 Elektryka i elektronika 2 Pon 29 Kwi, 2013 15:54
driv2
Brak nowych postów [A4 98'] centralny zamek nie dziala
tomek_16 Pozostałe tematy 48 Czw 07 Mar, 2013 22:19
Adi202
Brak nowych postów [v8 d11] centralny zamek - nie dziala
jimv8 Pozostałe tematy 12 Pią 16 Wrz, 2011 14:46
Pasiak
Brak nowych postów Centralny zamek często nie dziala
weider Elektryka i elektronika 6 Sob 01 Gru, 2018 10:34
Pasiak



[ Twoje IP to: 3.209.80.87, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ]
Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy.
forum audi
forum audiforum audiforum audi
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - manga - Mapa Forum
AUDI TECH TEAM Individual Template | Designed by PCserwis ® | Mapa forum AUDI TECH TEAM | Polityka Prywatności