|  |  |
 |
|
Jakie opony zakładać na poszczególne osie? |
| Autor |
Wiadomość |
krzysiekg65
AUDI NEWSMAN

Model: 80 b4
Silnik: 2.0 ABK
Zasilanie: Benzyna + LPG
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 121
Pomógł: 2 razy Wiek: 15 Dołączył: 12 Maj 2009 Pochwał: 3 Wszystkie posty: 2770

Piwa: 69/82 Skąd: Zjednoczone Emiraty Wrocławskie
|
Wysłany: Nie 28 Mar, 2010 01:18 Jakie opony zakładać na poszczególne osie?
|
|
|
Mieliśmy w boxie z kilkoma użytkownikami małą wymianę poglądów o tym: na którą oś zakładać lepsze opony. Dlatego jak obiecałem wrzucam filmik z programu "Szkoła Auto".
http://www.megaupload.com/?d=4GQT8SML |
| Ostatnio zmieniony przez krzysiekg65 Nie 28 Mar, 2010 01:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 28 Mar, 2010 11:59
|
|
|
| rafi a4 napisał/a: | hmmm.
posłuchajcie co ten gość opowiada 9,24-9,40
osobiście uważam, tą wypowiedż za kompletną bzdurę
ale to tylko moje skromne zdanie |
To jest wybór mniejszego zła. Wszystko zależy od budowy samochodu. Niestety mówił prawdę. Przy uderzeniu przodem w przeszkodę mamy większe szanse na przeżycie.
Co do opon również jestem tego zdania, że lepiej mieć podsterowny samochód niż uderzyć w przeszkodę bokiem samochodu.
pzdr |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
Autoelektronika Adi naprawa i kodowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG tel 791541808
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): krzysiekg65 |
 |
jimv8

Model: V8
Silnik: 3,6
Zasilanie: benz+lpg
Nadwozie: sedan
Pomógł: 10 razy Wiek: 28 Dołączył: 26 Mar 2010 Wszystkie posty: 1268

Piwa: 35/47 Skąd: Konin
|
Wysłany: Nie 28 Mar, 2010 13:59
|
|
|
plik chwilowo nie dostepny wiec nie wiem na 100% oczym rzecz lecz co do opon...
jestem zdania ze na tyl lepsze oponki powinno sie zakladac
dlaczego?
przod zawsze jest ciezszy od tylu a waga tutaj gra glowna role
myslac o aquaplaningu
puszczajac noge z gazu lub hamujac, masa pojazdu zawsze idzie w strone kierunku i tym rowniez odciaza tyl zmniejszajac docisk na tylnia os i tym zwiekszajac ryzyko na aquaplaning i jego utrzymanie sie podczas korekty toru jazdy
pozdrowionka |
| Ostatnio zmieniony przez jimv8 Nie 28 Mar, 2010 13:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 28 Mar, 2010 15:29
|
|
|
| jimv8 napisał/a: | | plik chwilowo nie dostepny wiec nie wiem na 100% oczym rzecz lecz co do opon... |
Filmik dotyczy tzw.: stereotypu przekładki opon. Nie ma się co czarować, prawda jest taka, że opony na osi napędowej zużywają się wcześniej i często gęsto przekłada się je wtedy. Ja powiem tak -moim skromnym zdaniem reportaż niewiele wyjaśnia. Owszem pokazano w nim jak zachowują się auta podczas sztucznie wywołanego poślizgu z :
1) zużytymi oponami na przedniej osi i nowymi na tyle
2) nowymi oponami na przedniej osi i zużytymi na tyle
Próbowano ukazać, że zawsze lepiej jest mieć nówki na tyle, niezależnie od napędu, ponieważ łatwiej opanować wtedy auto wpadające w poślizg. Nie sposób nie zgodzić się z tym twierdzeniem, jednak zawsze są dwie strony medalu. Jako, że jak większość z nas, posiadam auto z napędem przednim dorzucę swoje dwa grosze. Moim zdaniem opcja nowe przód+zużyte tył wypadła fatalnie z jednego powodu - auto traci przyczepność, ponieważ bieżnik na przodzie jest nowy, co za tym idzie opony odprowadzają w prawidłowy sposób wodę, autem zaczyna szarpać i zaczyna tańczyć. Tylnie opony są zużyte, więc nie ma opcji wyprowadzenia poślizgu. Przy opcji zużyte przód+nówki tył, po wpadnięciu na mokrą nawierzchnię przód "prześlizguje" się nad wodą z powodu minimalnego bieżnika, a tyłem można z poślizgu wyprowadzić,więc auto zachowuje w miarę normalny tor jazdy. Druga strona medalu wygląda następująco - pomyślcie o drodze hamowania i torze jazdy. W aucie z napędem na przód i założonymi zużytymi oponami na osi napędowej droga hamowania wydłuża się niemiłosiernie. W przypadku osób jeżdżących na oponach niskoprofilowych warto też zastanowić się nad torem jazdy chociażby z tego powodu, że powierzchnia styczności z asflatem jest znacznie większa. Ja jeżdżąc zdecydowaną większość czasu po mieście z prędkościami rzędu 30-50km/h z tych dwóch opcji wybieram nowe przód+zużyte tył, bo droga hamowania jest bardzo ważna.
Na marginesie dodam, że nigdy nie wpadłam w poślizg, więc punkt widzenia mam, jaki mam. Nigdy też nie miałam wrażenia, że auto ucieka mi w jakikolwiek sposób, nawet podczas ulewnych deszczy |
_________________ Gość
pozdrawiam serdecznie
Samo skur*****stwo na tym świecie.
Skur*****stwo i pogarda.
 |
| Ostatnio zmieniony przez szynszylek Nie 28 Mar, 2010 15:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
 |
jimv8

|
Wysłany: Nie 28 Mar, 2010 15:46
|
|
|
szynszylek,
badzmy szczerzy,,podstawa to wiedza, lub umietnosc opanowania pojazdu.
choc nie raz jest to nie mozliwe ale kazdu ruch wyprzedza kolejny.
wazne zeby kierowcy znali swoj pojazd i umieli opanowac swoja furke w danych nieprzjemnych momentach.
moja mloda ma 7 miesiecy prawko, i zima smigala po sniegu zeby nauczyc sie pewnych odruchow ktore pomagaja w trudnych momentach. odruch wlasciwy jest najwiekszym wrogiem kolizji...a to jakie masz opony sa tylko dodatkowym plusem. pisze plusem poniewaz jak ktos wie w jakim slabym stanie sa jego opony i lata po asfalcie jak niesmiertelny...to wiemy czego sie mozna spodziewac
tak jak pisales kazdy ma swoje doswiadczenia i poglady,,,:P
nowe opony to pieniadz moralny,,,bo wiemy przeciesz ze madry czlowiek to po szkodzie |
_________________ Niech będzie pochwalony napęd Quattro !! |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 28 Mar, 2010 15:55
|
|
|
| jimv8 napisał/a: | poniewaz jak ktos wie w jakim slabym stanie sa jego opony i lata po asfalcie jak niesmiertelny...to wiemy czego sie mozna spodziewac
|
Dokładnie o to mi chodziło, trzeba jeździć z wyobraźnią, byleby nie ułańską
Jeżeli chodzi o sytuację nowe zużyte - jeżeli jest duża różnica w bieżniku, wiadomo - nówki na tył. Natomiast w przypadku minimalnej różnicy, ja nie widzę sensu zakładać nowych opon na tył, tym bardziej, że w normalnych warunkach i na suchej drodze dla mnie bardziej liczy się przyczepność i droga hamowania. Od kiedy mam Audi jeżdżę na letnich oponach niskoprofilowych, a to uczy pokory. Mało osób zdaje sobie sprawę, że na mokrej nawierzchni mają one nienajlepszą przyczepność ze względu na relatywnie małą wysokość bieżnika. Więc nogę z gazu trzeba ściągnąć.
| jimv8 napisał/a: | | tak jak pisales |
Pisałam, koleżanka się kłania
Co do wiedzy i umiejętności, to gdzieś w maju mam zamiar zrobić kursik bezpiecznej jazdy. Niedaleko mnie jest centrum ADAC i uczą tam, jak radzić sobie z autem na różnych nawierzchniach i w różnych sytuacjach |
_________________ Gość
pozdrawiam serdecznie
Samo skur*****stwo na tym świecie.
Skur*****stwo i pogarda.
 |
| Ostatnio zmieniony przez szynszylek Nie 28 Mar, 2010 15:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 28 Mar, 2010 16:04
|
|
|
| szynszylek napisał/a: |
Co do wiedzy i umiejętności, to gdzieś w maju mam zamiar zrobić kursik bezpiecznej jazdy. Niedaleko mnie jest centrum ADAC i uczą tam, jak radzić sobie z autem na różnych nawierzchniach i w różnych sytuacjach |
Tylko pozazdrościć miejsca zamieszkania. Chętnie sprawdziłbym się na takim torze. Niestety Polska, to taki kraj............................................. i poza tym nic więcej.
pzdr |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
Autoelektronika Adi naprawa i kodowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG tel 791541808
 |
|
|
|
|
|
 |
jimv8

|
Wysłany: Nie 28 Mar, 2010 16:10
|
|
|
szynszylek,
nio to przepraszam najmocniej,,nie zauwazlem |
_________________ Niech będzie pochwalony napęd Quattro !! |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 28 Mar, 2010 16:57
|
|
|
| Adi202 napisał/a: | | szynszylek napisał/a: |
Tylko pozazdrościć miejsca zamieszkania. Chętnie sprawdziłbym się na takim torze. Niestety Polska, to taki kraj............................................. i poza tym nic więcej.
pzdr | dokładnie, tylko pozazdrościć.... swoją droga ciekaw jestem jak poradził bym sobie na takim torze... liczę na sporą relację z jazdy |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
obecnie:
Audi A6 2.8 quattro
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Podobne Tematy |
| Temat |
Autor |
Forum |
Odpowiedzi |
Ostatni post |
 |
[a4 B8] Opony zimowe na Felgi Alumini...
|
wojtas810 |
Eksploatacja, felgi, opony, oleje, paski |
7 |
Pon 28 Lis, 2011 19:52  karlos2 |
 |
jakie opony - felga 17"szer.7"
|
ak1 |
5 |
Sro 07 Mar, 2012 22:34  adi93 |
 |
Opony Run Flat
wymiana na zwykłe
|
szynszylek |
2 |
Pią 10 Cze, 2011 23:38  papel |
 |
Opony 225/45 R17 - zmiana na wyższy p...
|
szynszylek |
8 |
Czw 25 Mar, 2010 22:26  Adi202 |
 |
Opony zimowe w lecie
Na przód
|
kamila666 |
7 |
Nie 24 Lip, 2011 18:06  GORYL |
[ Twoje IP to: 38.107.179.209, używasz: CCBot/1.0 (+http://www.commoncrawl.org/bot.html) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |
 |  |  |
|
|