|
Przesunięty przez: jimv8 Pon 14 Maj, 2012 20:37 |
tempomat - do czego jest ten przełacznik? |
| Autor |
Wiadomość |
|
|
Wysłany: Pią 30 Gru, 2011 18:38 tempomat - do czego jest ten przełacznik?
|
|
|
mam zapytanie, mianowicie obok włacznika tempomatu jest ten oto włacznik i szczerze mówiac nie mam pojęcia do czego on jest |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
obecnie:
Audi A6 2.8 quattro
 |
|
|
|
|
|
 |
Sergio

Model: B4
Silnik: 2,0 ABK
Zasilanie: benzyna+LPG
Nadwozie: Sedan
Zaproszone osoby: 9
Pomógł: 3 razy Wiek: 38 Dołączył: 12 Maj 2009 Wszystkie posty: 1974

Piwa: 62/54 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: Pią 30 Gru, 2011 20:13 Re: do czego jest ten przełacznik?
|
|
|
| Pasiak napisał/a: | mam zapytanie, mianowicie obok włacznika tempomatu jest ten oto włacznik i szczerze mówiac nie mam pojęcia do czego on jest |
Jeśli chodzi Ci o SET, jest to pamięć prędkości. Przynajmniej u mnie tak jest. Gdy tempomat jest włączony i jedziesz sobie ze stałą prędkościa, naciśnięcie hamulca wyłącza tempomat ale nie całkowicie. Naciśnięcie przycisku SET powoduje, że auto ponownie pojedzie z zapamiętaną prędością. |
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 30 Gru, 2011 20:21 Re: do czego jest ten przełacznik?
|
|
|
| Sergio napisał/a: | | Pasiak napisał/a: | mam zapytanie, mianowicie obok włacznika tempomatu jest ten oto włacznik i szczerze mówiac nie mam pojęcia do czego on jest |
Jeśli chodzi Ci o SET, jest to pamięć prędkości. Przynajmniej u mnie tak jest. Gdy tempomat jest włączony i jedziesz sobie ze stałą prędkościa, naciśnięcie hamulca wyłącza tempomat ale nie całkowicie. Naciśnięcie przycisku SET powoduje, że auto ponownie pojedzie z zapamiętaną prędością. |
Nie jest tak do końca. Klawisz SET służy do zapamiętania prędkości oraz do jej odejmowania w trakcie pracy tempomatu. Do przywracania ostatnio zapamiętanej prędkości służy przełącznik tempomatu trzeba go przesunąć za pozycję ON i przytrzymać. Ten sam trick służy do dodawania prędkości w trakcie pracy tempomatu.
pzdr |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
Autoelektronika Adi naprawa i kodowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG tel 791541808
 |
|
|
|
|
|
 |
Sergio

Model: B4
Silnik: 2,0 ABK
Zasilanie: benzyna+LPG
Nadwozie: Sedan
Zaproszone osoby: 9
Pomógł: 3 razy Wiek: 38 Dołączył: 12 Maj 2009 Wszystkie posty: 1974

Piwa: 62/54 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: Pią 30 Gru, 2011 20:36 Re: do czego jest ten przełacznik?
|
|
|
| Adi202 napisał/a: | | Sergio napisał/a: | | Pasiak napisał/a: | mam zapytanie, mianowicie obok włacznika tempomatu jest ten oto włacznik i szczerze mówiac nie mam pojęcia do czego on jest |
Nie jest tak do końca. Klawisz SET służy do zapamiętania prędkości oraz do jej odejmowania w trakcie pracy tempomatu. Do przywracania ostatnio zapamiętanej prędkości służy przełącznik tempomatu trzeba go przesunąć za pozycję ON i przytrzymać. Ten sam trick służy do dodawania prędkości w trakcie pracy tempomatu.
pzdr |
No to albo u mnie w tempomacie coś jest pokręcone albo ja coś pokręciłem
Przyznam, że rzadko używam go bo większość kilometrów robię po mieście. |
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 30 Gru, 2011 20:41 Re: do czego jest ten przełacznik?
|
|
|
| Sergio napisał/a: |
No to albo u mnie w tempomacie coś jest pokręcone albo ja coś pokręciłem |
Nie patrz na to. W mojej setce tempomat działa zupełnie na odwrót. W C5 jest tak jak pisałem.
Tym bardziej że na klawiszu SET widać znak "-" obok na tej przesuwce powinien być "+".
pzdr |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
Autoelektronika Adi naprawa i kodowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG tel 791541808
 |
|
|
|
|
|
 |
maaly4

Model: A6 C4
Silnik: AEL
Zasilanie: diesel
Nadwozie: avant

Postawił 1 piw(a) Skąd: Rzepin woj. lubuskie
|
Wysłany: Pią 30 Gru, 2011 22:03
|
|
|
a w mojej "set" ujmuje prędkości podczas pracy tempomatu np: jadąć 120km/h nacisnę i trzymam SET aż prędkość wyhamuje do 100km/h puszczam i zapamiętuje 100km/h , a suwak jest odpowiedzialny za włączenie samego tempomatu, dodawanie prędkości podczas pracy tempomatu oraz do powrotu do ostatnio zapamiętanej V po naciśnięciu np. hamulca, który rozłącza tempomat - przynajmniej teoretycznie
SET-em można również ustawić żądaną V ale osobiście używam suwaka - dodać "gazu" suwakiem i przy określonej prędkości puszczam go i jadę dalej na tempomacie |
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
[ Twoje IP to: 38.107.179.207, używasz: CCBot/1.0 (+http://www.commoncrawl.org/bot.html) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |