|
B3 SWAP silnika |
Autor |
Wiadomość |
sansai
Model: A3
Silnik: BKC
Zasilanie: ON
Nadwozie: Sportback
Postawił 1 piw(a) Skąd: dolnyśląsk
|
Wysłany: Wto 02 Gru, 2014 12:50 B3 SWAP silnika
|
|
|
Witajcie!
Zacznę przydługawym wstępem, ale chcę wprowadzić w temat, bo może ktoś zasugeruje coś lepszego niż ja wymyśliłem.. więc po kolei
Moje Audi to B3 silnik 1.6 PPna gazie- BLOS (przebieg około 460tys. km- choć silnik w środku wygląda super), skrzynia 5 biegowa. Na wiosnę robiłem uszczelkę pod głowicą, przy okazji wymiana rozrządu, szklanek, uszczelniacze, planowanie głowicy, no i się zaczęło. Gość co głowicę planował, mówił że miała duże wżery, troszkę je pospawał, i że powinno być ok.. niestety nie było. Po złożeniu okazało się że robi się kisiel w układzie chłodzenia, węże puchły dalej... Zalałem więc auto wodą by na płynie przyoszczędzić, a za auto miałem się zabrać przed zimą... no i przyszła zima- okazało się że woda zamarzła (dziwne było tylko -5 st. C). Co prawda udało się spuścić wodę jak postało w garażu, ale teraz są dziwne cykana (chyba z okolic pompy wody) do tego dochodzi ta uszczelka.
No i tu moje rozwiązane problemu- SWAP, tylko na co? Myślałem o ABT z B4- bo to już nowsza konstrukcja więc powinna troszkę jeszcze pośmigać. Tylko czy wszystko będzie pasować- myślę o kolektorach, układ dolotowy zostawię swój ( z uwagi na BLOS), no i mocowanie silnika, poza tym jak ze skrzynią-podejdzie ? Dlaczego ABT? Wiem nie jest to mistrzostwo świata, jak na 2,0 to parametry wyjątkowo nijakie , ale ma monowtrysk, i w sumie patrząc na jeden i drugi kwestia oprzyrządowania wygląda bardzo podobnie by nie powiedzieć identycznie- choć pewności nie mam. Myślałem też nad silnikami 1,8 ale przeważnie te B3 to już zmęczone życiem są, a tu zawsze coś świeższego można znaleźć. |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Wto 02 Gru, 2014 15:39 Re: B3 SWAP silnika
|
|
|
sansai napisał/a: | Witajcie!
Zacznę przydługawym wstępem, ale chcę wprowadzić w temat, bo może ktoś zasugeruje coś lepszego niż ja wymyśliłem.. więc po kolei
Moje Audi to B3 silnik 1.6 PPna gazie- BLOS (przebieg około 460tys. km- choć silnik w środku wygląda super), skrzynia 5 biegowa. Na wiosnę robiłem uszczelkę pod głowicą, przy okazji wymiana rozrządu, szklanek, uszczelniacze, planowanie głowicy, no i się zaczęło. Gość co głowicę planował, mówił że miała duże wżery, troszkę je pospawał, i że powinno być ok.. niestety nie było. Po złożeniu okazało się że robi się kisiel w układzie chłodzenia, węże puchły dalej... Zalałem więc auto wodą by na płynie przyoszczędzić, a za auto miałem się zabrać przed zimą... no i przyszła zima- okazało się że woda zamarzła (dziwne było tylko -5 st. C). Co prawda udało się spuścić wodę jak postało w garażu, ale teraz są dziwne cykana (chyba z okolic pompy wody) do tego dochodzi ta uszczelka.
No i tu moje rozwiązane problemu- SWAP, tylko na co? Myślałem o ABT z B4- bo to już nowsza konstrukcja więc powinna troszkę jeszcze pośmigać. Tylko czy wszystko będzie pasować- myślę o kolektorach, układ dolotowy zostawię swój ( z uwagi na BLOS), no i mocowanie silnika, poza tym jak ze skrzynią-podejdzie ? Dlaczego ABT? Wiem nie jest to mistrzostwo świata, jak na 2,0 to parametry wyjątkowo nijakie , ale ma monowtrysk, i w sumie patrząc na jeden i drugi kwestia oprzyrządowania wygląda bardzo podobnie by nie powiedzieć identycznie- choć pewności nie mam. Myślałem też nad silnikami 1,8 ale przeważnie te B3 to już zmęczone życiem są, a tu zawsze coś świeższego można znaleźć. | swap na inn motor zawsze wiąże sie z róznego rodzaju niespodziankami, które po drodze wynikają... przerabiałem to juz wielokrotnie i bazując na swoich doświadczeniach jeśli mam już robić coś takiego to tylko i wyłącznie jeśli mam całego dawcę. Chyba,że motor jest ten sam. |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
obecnie:
Audi A3 Cabrio Stronic
|
|
|
|
|
|
sansai
|
Wysłany: Wto 02 Gru, 2014 22:30
|
|
|
Dzięki za informacje Poszukam zwykłego 1,8 PM i zamiast monowtrysku zastosuje swój gaźnik- chyba będzie ok??
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Wto 02 Gru, 2014 23:29
|
|
|
sansai napisał/a: | Dzięki za informacje Poszukam zwykłego 1,8 PM i zamiast monowtrysku zastosuje swój gaźnik- chyba będzie ok??
Pozdrawiam | chyba jednak nie... szukaj 1,8 gaźnikowy RU,SF,JV,NE |
POMAGAM TYLKO NA FORUM
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A2 1,4 MPI
Audi A2 1.4 TDI
Audi A4 B5 1.8
obecnie:
Audi A3 Cabrio Stronic
|
|
|
|
|
|
sansai
|
Wysłany: Sro 03 Gru, 2014 19:22
|
|
|
Bardzo dziękuję za porady, będę szukał takiego motorka, póki nie znajdę będę katował tego mojego zdechlaka, choć żywot jego będzie krótki, dziś się okazało że w misce nie mam oleju tylko masełko , ale zalałem i pojeździ póki nie znajdę silniczka w dobrym stanie, a jak juz przełożę to pochwalę się czy się udało i czy Audisia żyje |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 04 Gru, 2014 20:55
|
|
|
sansai napisał/a: | Bardzo dziękuję za porady, będę szukał takiego motorka, póki nie znajdę będę katował tego mojego zdechlaka, choć żywot jego będzie krótki, dziś się okazało że w misce nie mam oleju tylko masełko , ale zalałem i pojeździ póki nie znajdę silniczka w dobrym stanie, a jak juz przełożę to pochwalę się czy się udało i czy Audisia żyje | musi żyć nie ma innej opcji |
POMAGAM TYLKO NA FORUM
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A2 1,4 MPI
Audi A2 1.4 TDI
Audi A4 B5 1.8
obecnie:
Audi A3 Cabrio Stronic
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Sro 10 Gru, 2014 08:00
|
|
|
2.3 NG |
_________________ https://www.facebook.com/groups/616140151788166/
Niech będzie pochwalony napęd Quattro !!
Jest
-A6 C6 4,2 Quattro
-Hyundai elantra combi
Było-
-80 b3 1.8 (+- 135km)
-V8 4,2 AEC 280km
-V8 3,6 PT 250km
-A6 c4 2.8 AAH Avant quattro
-A6 c4 2,6 avant automat
-Coupe GT 1981 - 2,1 |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Elementy silnika |
|
[ Twoje IP to: 18.97.14.85, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. | |