|
Przesunięty przez: jimv8 Pon 12 Mar, 2012 07:10 |
[C4 2.5 tdi] wymiana zegarów |
| Autor |
Wiadomość |
|
|
Wysłany: Sro 22 Lut, 2012 19:35 [C4 2.5 tdi] wymiana zegarów
|
|
|
Witam !
Jestem nowym użytkownikiem tego forum i proszę o wyrozumiałość , jeżeli źle założyłem temat.
Nabyłem zegary od anglika 2.6 benzyna z AC/BC pełnym fisem , postanowiłem zaadoptować je do swojej c4 2.5tdi silnik AAT gdzie wcześniej już fabrycznie były i instalacja jest przygotowana pod takowe. Obrotomierz , prędkościomierz , paliwo i temp płynu przełożyłem ze swoich , płytę przekodowałem VAG-iem na 00050 pod swój silnik i wszystko śmiga poprawnie oprócz obrotomierza , który zaniża mi obroty. Zwracam się z prośbą do fachowców tu obecnych o pomoc. Wolne obroty pokazuje mi około 450-500 gdzie powinien pokazywać około 850 i obrotomierz kręci się na maxa do 3000 obr./min. Proszę o pomoc z góry Dziękuję. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 01:52 Re: Audi c4 2.5 tdi wymiana zegarów
|
|
|
| scalak1 napisał/a: | Witam !
Jestem nowym użytkownikiem tego forum i proszę o wyrozumiałość , jeżeli źle założyłem temat.
Nabyłem zegary od anglika 2.6 benzyna z AC/BC pełnym fisem , postanowiłem zaadoptować je do swojej c4 2.5tdi silnik AAT gdzie wcześniej już fabrycznie były i instalacja jest przygotowana pod takowe. Obrotomierz , prędkościomierz , paliwo i temp płynu przełożyłem ze swoich , płytę przekodowałem VAG-iem na 00050 pod swój silnik i wszystko śmiga poprawnie oprócz obrotomierza , który zaniża mi obroty. Zwracam się z prośbą do fachowców tu obecnych o pomoc. Wolne obroty pokazuje mi około 450-500 gdzie powinien pokazywać około 850 i obrotomierz kręci się na maxa do 3000 obr./min. Proszę o pomoc z góry Dziękuję. | dziwne jest to co pisesz , bo pełny FIS to raczej C5.... a czy tarcza obrotomierza pozostała z Twoich oryginalnych zegarów? zmień kodowanie na 00053, i zobacz jakie bedą efekty |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
obecnie:
Audi A6 2.8 quattro
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 07:33
|
|
|
Tak źle to nazwałem , chodzi mi o to że to zegary te szerokie z 3 dodatkowymi , natomiast obrotomierz jest cały wsadzony od zegarów które były wcześniej czyli ori 2.5 tdi |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 10:03
|
|
|
Przydałoby się jeszcze dokładnie opisać o jakie zegary chodzi Audi 100 czy A6. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
Autoelektronika Adi naprawa i kodowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG tel 791541808
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 14:45
|
|
|
| Adi202 napisał/a: | | Przydałoby się jeszcze dokładnie opisać o jakie zegary chodzi Audi 100 czy A6. |
Płyta jest od Audi 2.6 benzyna 94rok wersja angielska i kilometry były w milach. Przekodowałem vag-iem z benzyny na 5 cylindrowego TDI kodowanie "00050"
Teraz kilometry wskazuje w kilometrach płyta zakodowana jak wyżej , wszystko działa poprawnie , tylko z tym obrotomierzem problem "ZANIŻA OBROTY" obrotomierz jak i prędkościomierz przełożony z płyty TDI 2.5 z roku 96. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 20:44
|
|
|
| scalak1 napisał/a: | | Adi202 napisał/a: | | Przydałoby się jeszcze dokładnie opisać o jakie zegary chodzi Audi 100 czy A6. |
Płyta jest od Audi 2.6 benzyna 94rok wersja angielska i kilometry były w milach. Przekodowałem vag-iem z benzyny na 5 cylindrowego TDI kodowanie "00050"
Teraz kilometry wskazuje w kilometrach płyta zakodowana jak wyżej , wszystko działa poprawnie , tylko z tym obrotomierzem problem "ZANIŻA OBROTY" obrotomierz jak i prędkościomierz przełożony z płyty TDI 2.5 z roku 96. |
Sądzę, że powinieneś również wgrać zawartość eeprom. |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
Autoelektronika Adi naprawa i kodowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG tel 791541808
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 25 Lut, 2012 20:44
|
|
|
| Adi202 napisał/a: | | scalak1 napisał/a: | | Adi202 napisał/a: | | Przydałoby się jeszcze dokładnie opisać o jakie zegary chodzi Audi 100 czy A6. |
Sądzę, że powinieneś również wgrać zawartość eeprom. |
Problem w tym że nie mam programatora , rozumiem ,że chodzi o eeprom który siedzi pod wyświetlaczem kilometrów ? , a czy mogę go przelutować z tamej płyty do tej obecnej ? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 25 Lut, 2012 21:01
|
|
|
| scalak1 napisał/a: |
Problem w tym że nie mam programatora , rozumiem ,że chodzi o eeprom który siedzi pod wyświetlaczem kilometrów ? , a czy mogę go przelutować z tamej płyty do tej obecnej ? |
Wsady zegarów z BC i bez niego różnią się trochę od siebie, ale spróbować możesz niczego nie zepsujesz. |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 26 Lut, 2012 08:23
|
|
|
| Adi202 napisał/a: | | scalak1 napisał/a: |
Wsady zegarów z BC i bez niego różnią się trochę od siebie, ale spróbować możesz niczego nie zepsujesz. |
Rozumiem Jeżeli by była możliwość to proszę o wsad do licznika do 2.5TDI silnik AAT lub AEL z AC/BC |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
[ Twoje IP to: 38.107.179.208, używasz: CCBot/1.0 (+http://www.commoncrawl.org/bot.html) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |