|
|
Audi A4 B5 |
| Autor |
Wiadomość |
|
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 21:49 Audi A4 B5
|
|
|
Cześc trafiła mi się propozycja zakupu tego samochodu w sedanie 1,9 TDI z 95 roku i z przebiegiem 270 000 km. Mam pytanie czy to normalne że pobiera na 15 tyś km pół litra oleju, zaznaczam że uszczelka pod zaworami jest nieszczelna i do okoła spocona? I czy to normalne że jak lekko dotykam pedału sprzęgła to czuje drgania od pedału niewciskając go i jadąc? Oraz czy to normalne że jak przygazuje parę razy to na śniegu zostaje czarna sadza? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 21:56 Re: Audi A4 B5
|
|
|
| wsk1993 napisał/a: | | Cześc trafiła mi się propozycja zakupu tego samochodu w sedanie 1,9 TDI z 95 roku i z przebiegiem 270 000 km. Mam pytanie czy to normalne że pobiera na 15 tyś km pół litra oleju, zaznaczam że uszczelka pod zaworami jest nieszczelna i do okoła spocona? I czy to normalne że jak lekko dotykam pedału sprzęgła to czuje drgania od pedału niewciskając go i jadąc? Oraz czy to normalne że jak przygazuje parę razy to na śniegu zostaje czarna sadza? |
Przy tym "oficjalnym" przebiegu to normalne. Przy tym prawdziwym nieoficjalnym jeszcze bardziej.
pzdr
P.S.
Zapraszam do działu przywitań. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
Autoelektronika Adi naprawa i kodowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG tel 791541808
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 21:58
|
|
|
Ale te pobieranie oleju to normalne że pobiera przez pierścionki czy ucieka przez uszczelkę? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 22:03
|
|
|
| wsk1993 napisał/a: | | Ale te pobieranie oleju to normalne że pobiera przez pierścionki czy ucieka przez uszczelkę? |
Nie wiem w jakim stanie jest ta uszczelka i jak mocno przez nią się sączy. Wypadałoby zmierzyć kompresję. |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
Autoelektronika Adi naprawa i kodowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG tel 791541808
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 22:06
|
|
|
A drżenie pedału sprzęgła, i ta sadza na śniegu co mogą sygnalizowac? A wokół tej uszczelki no to nawet mokro jest. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 22:07
|
|
|
| wsk1993 napisał/a: | | Ale te pobieranie oleju to normalne że pobiera przez pierścionki czy ucieka przez uszczelkę? | przy tym przebiegu, który wg. mnie niewatpliwie jest większy, spawdzenie kopresji to podstawa, skoro piszesz,że uszczelka popuszcza, to wg. mnie nie ma co sie przejmowac |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
obecnie:
Audi A6 2.8 quattro
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 22:16
|
|
|
A można sprawdzic realny przebieg? Te koleś ma go już 6 lat tylko w 2005 roku na jego życzenie te audi sciągnął mu handlaż więc możliwe że kilometry mogą by zdjęte |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 22:19
|
|
|
| wsk1993 napisał/a: | | A można sprawdzic realny przebieg? Te koleś ma go już 6 lat tylko w 2005 roku na jego życzenie te audi sciągnął mu handlaż więc możliwe że kilometry mogą by zdjęte | to,że sa sciagniete, to bardziej,niż pewne, do odczytu realnego przebiegu potrzebujesz prawdziwego fachowca,jak np. Adi202 |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
obecnie:
Audi A6 2.8 quattro
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 22:20
|
|
|
| wsk1993 napisał/a: | | A można sprawdzic realny przebieg? Te koleś ma go już 6 lat tylko w 2005 roku na jego życzenie te audi sciągnął mu handlaż więc możliwe że kilometry mogą by zdjęte |
Można to sprawdzić, ale nigdy nie dowiesz się jaki był dokładnie. Wibracje na pedale sprzęgła mogą świadczyć o uszkodzonym kole dwumasowym tzw dwumas. Dość kosztowna naprawa. |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 22:22
|
|
|
To w tych rocznikach już był dwumas? A wjaki sposób można sprawdzic? Takie sprawdzenie może np wykona serwis? Lub ty adi jeżeli możesz? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 22:30
|
|
|
| wsk1993 napisał/a: | | To w tych rocznikach już był dwumas? A wjaki sposób można sprawdzic? Takie sprawdzenie może np wykona serwis? Lub ty adi jeżeli możesz? |
Ogólnie przebieg zapisywany jest w kilku miejscach. Tyczy się to roczników powyżej 2000r. Dobry handlarz płaci więcej za taką usługę i robi się to kompleksowo. Tanie cwaniaczki przewijają tylko licznik z nadzieją że się uda i często wychodzi szydło na jaw. Starsze Audi ocenia się po stopniu zużycia elementów samochodu. Uszczelki, kierownica, siedzenia, pedały, przełączniki, wykładzina oraz elementy pod maską. Wszystko ma swój kres i w takim samym stopniu się zużywa. Serwis przeważnie wie tyle co nic. Jeżeli robione jest wszystko z głową, to nigdy nie dojdą prawdy. |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 22:32
|
|
|
To już w 95 roku był dwumas w a4? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 22:42
|
|
|
| wsk1993 napisał/a: | | To już w 95 roku był dwumas w a4? |
Oczywiście, że były. |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
 |
|
|
|
|
|
 |
trepek
VP 37 Master

Model: Coupe
Silnik: 1Z
Zasilanie: Only ON
Nadwozie: Coupe

Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Osiek k/Olkusz
|
Wysłany: Nie 18 Mar, 2012 14:48
|
|
|
| Adi202 napisał/a: | | wsk1993 napisał/a: | | To już w 95 roku był dwumas w a4? |
Oczywiście, że były. |
Tylko w wersji 110KM. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
[ Twoje IP to: 38.107.179.206, używasz: CCBot/1.0 (+http://www.commoncrawl.org/bot.html) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |