|
Audi A3 8L automatycznie składane lusterka. |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: Wto 11 Cze, 2019 09:22 Audi A3 8L automatycznie składane lusterka.
|
|
|
Zastanawiam się czy dało by radę zrobić automatycznie składane lusterka. Żeby przy zamknięciu automatycznie składały się lusterka, po włączeniu zapłonu ,żeby się rozkładały. Czy sterowanie lusterkami jest masą czy napięciem ? Jak by to podpiąć ? |
_________________ "Nigdy nie dyskutuj z debilem , najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem." |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 12 Cze, 2019 07:02
|
|
|
Składanie sterowane jest masą. Pytanie tylko jaka będzie żywotność takich lusterek? Możesz spróbować zamontować przekaźnik który będzie podawał masę na włącznik lusterek. Nie wiem czy to zadziała, ale poszukaj przy przełączniku przewodu zielonego z żółtym indexem i podaj tam na chwilę masę - oczywiście na wyłączonym zapłonie i sprawdź czy lusterka się złożą. Jeżeli się złożą to załącz zapłon powinny się rozłożyć. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 12 Cze, 2019 07:45
|
|
|
Adi202 napisał/a: | Możesz spróbować zamontować przekaźnik który będzie podawał masę na włącznik lusterek. | Ok. Tylko teraz jak podać napięcie na przekaźnik ,żeby stale podawał "-" , centralny odpada , bo podaje impuls kilku sekundowy . Centralny mam fabryczny z dołożoną centralką ( alarm ) , może z niego wychodzi stała masa ?
Ps. Zajrzyj do postu o bose , poproszę |
_________________ "Nigdy nie dyskutuj z debilem , najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem." |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Czw 13 Cze, 2019 06:51
|
|
|
Sterowaniem zajmiesz się później. Najpierw sprawdź czy to zadziała. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 23 Cze, 2019 15:26
|
|
|
Jak pisałeś działa , po podaniu masy składają się po zapłonie rozkładają . Aczkolwiek zabiłeś mi klina co do żywotności . Czy można by wpiąć jakiś przełącznik , który np. w zimie wyłączał by całe "ustrojstwo " . No i teraz co począć ze sterowaniem , jak ugryźć . |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 23 Cze, 2019 18:14
|
|
|
Dość proste rozwiązanie jest przy sterowaniu po wyłączeniu zapłonu za pomocą przekaźnika, ale to raczej odpada ze względu na funkcjonalność i szybsze zużycie silników w lusterkach. Możesz podłączyć się pod pod przewód zamka w drzwiach kierowcy i lusterka składać tylko za pomocą kluczyka a nie pilota. Mógłbyś wybierać metodę zamykania z lusterkami czy bez. Gdybyś wolał sterowac za pomocą pilota, to musiałbyś się podłaczyć do pompki centralnego zamka. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pią 12 Lip, 2019 07:33
|
|
|
Mam taki schemat podłączenia przekaźnika do klapy bagażnika Adi mógłbyś mi go rozpisać na podłączenie lusterek , czyli co do czego ?
Z góry dziękuję . |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pią 12 Lip, 2019 08:22
|
|
|
Nie wiem jaki związek ma siłownik tylnej klapy z lusterkami, ale i tak ten schemat jest wadliwy. Siłownik nie ruszy się w tym układzie. Do przekaźnika zamiast masy powinno być podłączone 12V. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pią 12 Lip, 2019 09:14
|
|
|
Adi202 napisał/a: | Nie wiem jaki związek ma siłownik tylnej klapy z lusterkami, | Żaden . Po prostu znalazłem taką grafikę i prosiłbym o opis pinów 85, 86 , 87 i 30 co do czego .
Adi202 napisał/a: | Do przekaźnika zamiast masy powinno być podłączone 12V |
Tak to wiem , bez prądu raczej nie zadziała . |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Czw 18 Lip, 2019 08:33
|
|
|
Zależy czym sterowane będą lusterka plusem czy masą. W układzie na tym schemacie sterowanie jest masą. Jeżeli sterowanie składaniem będzie plusem, to 85 podpinasz do masy, a 86 do sterowania. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Czw 18 Lip, 2019 19:24
|
|
|
Adi202 napisał/a: | Zależy czym sterowane będą lusterka plusem czy masą. | Chyba lepiej zrobić sterowanie plusem , jak zrobię sterowanie masą , to na przekaźnik cały czas będzie szło napięcie , dobrze myślę . 85-masa , 86-sterowanie , czyli impuls zamknięcia centralnego . 30 +12V i 87 zielono -żółty ? Tak to ma być podpięte ? Dodam ,że chcę podpiąć pod centralny tak aby było sterowanie z pilota . Coś chyba pokopałem . Rozpisz mi poproszę co do czego . |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 28 Lip, 2019 11:48
|
|
|
roger110 napisał/a: | Chyba lepiej zrobić sterowanie plusem , jak zrobię sterowanie masą , to na przekaźnik cały czas będzie szło napięcie , |
To nie jest istotne. Napięcie może sobie iść, ale dopóki nie ma zamkniętego obwodu nie ma również poboru prądu. Istotne jest aby znaleźć sygnał który zawsze pojawia się w momencie zamknięcia auta z pilota obojętnie czy będzie to plus czy masa (minus).
Mi na razie przychodzą tylko dwa pomysły składanie w zależności od potrzeby za pomocą kluczyka w drzwiach (masa) lub zawsze za pomocą pilota (plus lub masa). Musiałbyś podpiąć się pod któryś z zacisków silnika pompki centralnego zamka. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 28 Lip, 2019 13:29
|
|
|
Adi202 napisał/a: | Istotne jest aby znaleźć sygnał który zawsze pojawia się w momencie zamknięcia auta z pilota obojętnie czy będzie to plus czy masa (minus). | Mam taki sygnał z centralnego zamka , po zamknięciu mam stałe 200mA. To teraz w/w sygnał pod 86 , 85 masa , 87 zielono - żółty , 30 masa . Tak to będzie ? |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 28 Lip, 2019 13:34
|
|
|
Stałe napięcie sterujące odpada ze względu na pobór prądu. |
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Elektryka i elektronika |
|
[ Twoje IP to: 18.97.9.175, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |