|
Zamknięty przez: jimv8 Wto 15 Maj, 2012 07:43 |
[AUDI 80 B4] Wymiana oleju w skrzyni |
| Autor |
Wiadomość |
|
|
Wysłany: Sob 02 Kwi, 2011 13:09 [AUDI 80 B4] Wymiana oleju w skrzyni
|
|
|
Hej
Mój samochód to Audi80 b4 2.0 benzyna z 1992 roku, automat. Od jakiegoś roku strasznie szarpie przy zmianie biegów, nie mówiać już o tym, że biegi zmienia później niż zmieniała wcześniej:/ Trójka np. wchodzi przy 65 a wchodziła przy 55... Oprócz tego jest dużo głośniejsza, tak jakby wyła:(. Już wiem, że powinnam zmienić olej w skrzyni na ATF DEXTRON, ale tu gdzie mieszkam nie ma płynu o takiej nazwie. Czy można go zamienić na jakiś inny?? I co jeśli olej zostanie zmieniony a "objawy" wciąż będą??
Prosze pomóżcie mi bo uwielbiam ten samochód i chciałabym, żeby jeszcze troche mi posłużył:D
Pozdro dla wszystkich:) |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 02 Kwi, 2011 21:07
|
|
|
Proponuję rozglądnąć się za olejem Mobil LT71141 (LT 71141) to jest to samo, lecz o innym oznaczeniu. Wymień całość i na pewno skrzynia zacznie pracować tak jak powinna.
pzdr |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
Autoelektronika Adi naprawa i kodowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG tel 791541808
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 03 Kwi, 2011 01:23
|
|
|
Dzięki za szybką odpowiedź, od poniedziałku zacznę szukać:) W razie gdyby jednak okazało się, że nic się nie zmieniło- napewno będę prosić o dalsze porady:) |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 03 Kwi, 2011 09:19
|
|
|
| feniks66 napisał/a: | | W razie gdyby jednak okazało się, że nic się nie zmieniło- napewno będę prosić o dalsze porady:) |
Nie widzę przeciwwskazań. |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
Autoelektronika Adi naprawa i kodowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG tel 791541808
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 04 Kwi, 2011 14:28
|
|
|
Jeszcze jedno pytanko: udało mi się znaleźć ten olej ATF DEXTRON, ale sprzedawca powiedział, ze są różne numery, mam na mysli DEXTRON I II III nie mam pojęcia, który wybrać. Wszystkie są podobno do automatycznej skrzyni. Ten MOBIL tez jest, ale duzo droższy. Doradzcie który wybrać. Pleasssse:) |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 04 Kwi, 2011 14:39
|
|
|
| feniks66 napisał/a: | | Doradzcie który wybrać. Pleasssse:) |
Tego nie wiedzą najstarsi Indianie, ale ... co wlejesz, to i tak będzie zajeb...e.
Dexron II jest do starszych skrzyń, natomiast III do nowszych. Twoja skrzynia zaakceptuje starszy typ oleju jak i nowszy, ale jeżeli masz wybór, to zalej II. |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 04 Kwi, 2011 14:44
|
|
|
Super! Dziękować bardzo:) Lecę do sklepu!
To powiedz jeszcze jaki olej powinnam wybrać do silnika?? bo jak bede zmieniac to chcialabym wszystko za jednym razem:) |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 04 Kwi, 2011 14:48
|
|
|
| feniks66 napisał/a: | :D Super! Dziękować bardzo:) Lecę do sklepu!
To powiedz jeszcze jaki olej powinnam wybrać do silnika?? bo jak bede zmieniac to chcialabym wszystko za jednym razem:) | Nie wiem na jakim teraz jeździsz i jaki masz przebieg, ale Castrol 10W40 byłby wskazany. Dodatkowo filtr oleju tylko firmy Mann.
pzdr |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 04 Kwi, 2011 17:11
|
|
|
| Adi202 napisał/a: | | feniks66 napisał/a: | :D Super! Dziękować bardzo:) Lecę do sklepu!
To powiedz jeszcze jaki olej powinnam wybrać do silnika?? bo jak bede zmieniac to chcialabym wszystko za jednym razem:) | Nie wiem na jakim teraz jeździsz i jaki masz przebieg, ale Castrol 10W40 byłby wskazany. Dodatkowo filtr oleju tylko firmy Mann.
pzdr |
Ok, olej w silniku już zmieniony na Mobil 10W40- Castrola nie było. To chyba nie ma różnicy bo gęstość się zgadza? Olej w skrzyni po południu bo muszę dokupić filtr.... tak powiedział pan w zakładzie. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 04 Kwi, 2011 17:27
|
|
|
| feniks66 napisał/a: | | Adi202 napisał/a: | | feniks66 napisał/a: | :D Super! Dziękować bardzo:) Lecę do sklepu!
pzdr |
Ok, olej w silniku już zmieniony na Mobil 10W40- Castrola nie było. To chyba nie ma różnicy bo gęstość się zgadza? Olej w skrzyni po południu bo muszę dokupić filtr.... tak powiedział pan w zakładzie. |
Wszystko się zgadza pod warunkiem, że nie jeździłaś wcześniej na mineralnym oleju 15w40 |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 04 Kwi, 2011 18:08
|
|
|
Nic nie wiem o tym, żebym jeździła, hmm. Dziś przy kupnie tych olejów poszłam z nazwą i numerem samochodu do pana przy ladzie, powiedziałam co potrzebuje a on sprawdził w komputerze czy to aby napewno jest wskazane dla tego samochodu i przyniósł mi wszystko o co prosiłam. Więc chyba nie dał mi czegoś co mogłoby zaszkodzić- tak myśle. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 04 Kwi, 2011 18:54
|
|
|
Jeżeli do wymiany oleju wcześniej również tak podchodzili, to nie widzę problemu. |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 16 Kwi, 2011 18:35
|
|
|
Witam po krótkiej przerwie:)
Problem szarpania przy zmianie biegów istnieje nadal:( Dzis byłam ustawić rozrząd- jest ustawiony na punktach, olej w skrzyni też zmieniony. Więc co jest NIE TAK????
Heelllpp! |
|
|
|
|
|
 |
jimv8

Model: V8
Silnik: 3,6
Zasilanie: benz+lpg
Nadwozie: sedan
Pomógł: 10 razy Wiek: 28 Dołączył: 26 Mar 2010 Wszystkie posty: 1259

Piwa: 34/47 Skąd: Konin
|
Wysłany: Sob 16 Kwi, 2011 18:48
|
|
|
nie wiem czy tutaj już przebieg nie zrobił swoje. kaseta do czyszczenia lub nawet i skrzynia do regulacji (bandy)...to już koszty.
no chyba że koledzy wpadną jeszcze na jakieś pomysły ale pewnych rzeczy nie przeskoczysz. |
_________________ Niech będzie pochwalony napęd Quattro !! |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 16 Kwi, 2011 19:14
|
|
|
wg. mnie na Twoją skrzynię przyszedł juz czas.... z tego co pamietam dosyć długo jeździłaś z tym szarpaniem... |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
obecnie:
Audi A6 2.8 quattro
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
[ Twoje IP to: 38.107.179.209, używasz: CCBot/1.0 (+http://www.commoncrawl.org/bot.html) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |