Forum AUDI TECH TEAM  RSSForum AUDI TECH TEAM  na Facebooku

forum audiforum audiforum audi
forum audi
Poprzedni temat «» Następny temat
[Audi 100 C4 2.3 91.r] Falujące obroty ?
Autor Wiadomość
Stratoss 

Model: C4
Silnik: AAR 2.3
Zasilanie: benzyna+lpg
Nadwozie: sedan
Wszystkie posty: 30

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: Sob 28 Sty, 2012 14:30   

to zauwazylem ale auto lepiej pali i przyspiesza na odlaczonym 2 pinowym ;/
czyli czujnik zle chodzi ?? ogolnie auto ciezko pali po odlaczeniu lepiej
Postaw piwo autorowi tego posta

Adi202 

Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pochwał: 7
Wszystkie posty: 7644

Piwa: 304/7

Wysłany: Sob 28 Sty, 2012 14:43   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  

Stratoss napisał/a:
to zauwazylem ale auto lepiej pali i przyspiesza na odlaczonym 2 pinowym ;/
czyli czujnik zle chodzi ?? ogolnie auto ciezko pali po odlaczeniu lepiej

Po odłączeniu czujnika wtrysk startowy podaje więcej paliwa dlatego masz uczucie że jest lepiej. Auto będzie wówczas więcej palić.

Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI

Autoelektronika Adi naprawa i kodowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG tel 791541808
Piszę poprawnie po polsku
.

Stratoss 

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: Sob 28 Sty, 2012 15:38   

więc poki co przeplywka potem zajme sie reszta

Adi202 

Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pochwał: 7
Wszystkie posty: 7644

Piwa: 304/7

Wysłany: Sob 28 Sty, 2012 20:17   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  

Stratoss napisał/a:
więc poki co przeplywka potem zajme sie reszta

I tak 3mać.

Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI

Autoelektronika Adi naprawa i kodowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG tel 791541808
Piszę poprawnie po polsku
.

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Stratoss
Stratoss 

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: Pią 11 Maj, 2012 10:27   

Odświeżam temat zapomniałem o nim całkowicie chce podzielić się wnioskami i próbami jakie wykonałem z czystej ciekawości problemem okazał się przepływomierz a dokładnie szalka(tarcza spiętrzająca) oraz luzy na ramieniu na którym ta szalka się znajduje potrafiła się zacinać gdy auto sie pogoni, występowało coraz to więcej strzałów pewnie ze względu na złą mieszankę poza tym jak czytałem wszystkie Jetronic motronic wszystko z rodziny K strzela ;/ i uchronić się przed tym w 100% nie ma możliwości ale nie ważne wszyscy użytkownicy tych układów pewnie to wiedzą :) kolejna rzecz raz podczas jazdy po mimo strzału przełączyłem auto na benzyne i o dziwo obroty trzymał normalnie wszystko było cacy byłem w szoku no ale cóż po zgaszeniu auto mogłem sobie kręcić i krecić po zdjęciu gumy na przepływce okazało się iż tarcza zablokowała się w jakiejś pozycji mogła iść do góry ale do dołu zatrzymywała się nie w tym położeniu(jałowym) więc nie było mowy o odpaleniu nawet po odpieciu czujnika temp silnika, więc stwierdzilem że odkręce płytke i po cuduje troszke wyginałem ją w różne sposoby i w końcu się udało po regulacji na lince i jakimś wygieciu plytki obroty jałowe były 900-950 falowały ale auto nie gaslo odpalało normalnie zapewne żarło jak smok tego nie wiem nie zdąrzyłem się na cieszyć gdyż poprzez wyrobienie się ramienia płytka poprostu sie blokowała a co komu po obrotach jak po zacięciu odpalenie graniczy z cudem wiem podpiłowałem ją deczko aby nie wadziła nie dużo dosłownie 2mm i tu był błąd po pierwsze auto nie ma obrotów po drugie musiałem cudować aby auto wg odpaliło teraz auto pali baaardzo ciężko do tego jak nie trzymam nogi na gazie i nie gazuje tak do 1.500obr min to zgaśnie myślałem wcześniej o dorobieniu talerza i po tej ostatniej probie moze być to bardzo ciężkie okazuje się iż objętość (wymiary) muszą być idealne i waga również gdyż udało mi sie dowiedzieć na innych forach na którym rozkminiali Ke iż waga tej szalki też ma ogromne znaczenie gdyż powietrze ją pcha od dołu a waga ją ciągnie w dół i objętośc która jest również wazna jak wiadomo dawka powietrza będzie zła plus jesszcze odpowiednie wygięcie prawdopodobnie plytki orginalnej nie widzialem znaczy nie wykrecalem i coś czuje że nie jest ona idealnie pod kątem prostym tylko lekko wygięta a potem regulowana w samej przeplywce , oczywiście dorobienie jest na pewno możliwe gdyż ktoś to zrobił więc musi się dać wykonać ponownie ale pewnie dobry tokarz oraz sprzet jakaś plazmowa i CNC co wpisuje wymiary i mu idealnie wytnie z tym czy da rade inny materiał aby dobrać wage cięzko pewnie by było i temu zapewne wykonanie z aluminium
a więc co pozostaje wymiana przepływki i skorzystanie z którejś z rad Adiego któremu bardzo dziekuje za pomoc w szukaniu przyczyn nie tylko tej ale i innych i poradach jak to ogarnąć a ja cóż albo wywale LPG calkiem i będę sie cieszył benzyną lub blos co i tak nie uchorni do końca i tak :)

A teraz inne pytanie jak sprawdzić przewody od świec gdyż na odpalonym silniku jak wyciągnąłem jeden łapiąc za przewód przecież jest gumowy a to izolator prąd mnie tak przytulil, że aż uklęknąłem z wrażenia w nocy dyskoteki nie ma a nie chce niepotrzebnie wyrzucić coś co było/jest sprawne :)

[ Dodano: Sob 12 Maj, 2012 14:51 ]
Kolejny wniosek dzisiaj tarcze spietrzającą okleiłem taśmą do okoła tak aby chociaż w jakiś sposób wrócić do poprzedniego obwodu i o dziwo udało sie auto o wiele lepiej odpala lepiej reaguje na gaz ale wolnych nadal nie ma ale silnikowi na obrotach po wyżej 1000obr ma o wiele lżej wychodzi na to iż najważniejszy jest obwód po dostaniu nowej przepływki złape wymiary jej(chyba że ktoś z forumowiczów takowe posiada) i spróbuje dorobić z jakiegoś innego materiału niż aluminium może teflon za radą adiego i ponawiam pytanie jak sprawdzić kable świec i druga sprawa co może być przyczyną cofającego sie paliwa rano jak idę do auta silnik jest zimny to pompa głośno wyje zanim nabije ciśnienie czyli paliwo się cofnęło na lpg pompa nie chodzi a gasze auto na benzynie

Dworek 

Model: 100C4
Silnik: AAD
Zasilanie: benzyna+LPG
Wszystkie posty: 56

Wysłany: Wczoraj 10:04   

Drogi Stratossie!

Przebrnąłem przez Twojego posta, jako, że i ja mam taki przepływomierz i byłem ciekaw co wyniknie z Twoich działań. Przyznać muszę, ze czytanie było drogą przez mękę. Jeśli nie chcesz skazywać na nią każdego, kto będzie chciał przeczytać Twój post - popraw składnię i uzupełnij interpunkcję! I proszę w przyszłości też tak postępuj, bo czytanie jednego zdania wielkości powyższego posta to masiakra.

Odnośnie oklejenia tarczki taśmą - poczekaj tylko, aż się ta taśma odklei i poleci sobie dalej... Chyba, że masz siateczkę na gumie założoną -to jeszcze ale i tak będzie ta taśma furkotać więc nie jest to raczej żadne rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony przez Dworek Wczoraj 12:28, w całości zmieniany 1 raz  

kopkoi 

Model: V8
Silnik: 3,6 PT
Zasilanie: Pb
Nadwozie: sedan/limuzyna/quattro
Wszystkie posty: 71

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: Wczoraj 11:07   

Stratoss napisał/a:
A teraz inne pytanie jak sprawdzić przewody od świec gdyż na odpalonym silniku jak wyciągnąłem jeden łapiąc za przewód przecież jest gumowy a to izolator prąd mnie tak przytulil, że aż uklęknąłem z wrażenia w nocy dyskoteki nie ma a nie chce niepotrzebnie wyrzucić coś co było/jest sprawne

Wieczorem jak będzie ciemno wręcz czarno bierzesz spryskiwacz z wodą i na odpalonym pryskasz po przewodach i w ten sposób zlokalizujesz ewentualne przebicie :) I założę się że będzie dyskoteka :)

Odpowiedz do tematu