|
|
audi 100 c3 2.3 NF 1990r. silniczek krokowy |
| Autor |
Wiadomość |
|
|
Wysłany: Sob 16 Lip, 2011 22:50 audi 100 c3 2.3 NF 1990r. silniczek krokowy
|
|
|
Witam, mam pytanko odnośnie pracy silnika bez silniczka krokowego, u mnie jest tak jak odepnę silniczek krokowy to silnik wskakuje na 2000 obrotów,słychać w okolicach silniczka zasysanie powietrza, tak jakby się otwierał mocniej, mogę zmniejszyć te obroty wykręcając tą śrubę od regulacji linki gazu do zera i obroty spadną do 1000 i dalej nie. Podłączając w tym momencie silniczek, silnik od razu gaśnie i przy uruchamianiu jest to samo odpali i zaraz zgaśnie jak naciągnę tą śrubą od regulacji linki gazu wtedy silnik pracuję dobrze, przy odpalaniu wskakuje na 1500 obr, i spada do 900 ale zastanawia mnie jedna rzecz jak był zamontowany gaz w niej, to nie potrzebowałem tak mocno mieć wkręconej tej śrubki od regulacji linki praktycznie wystawała od3-do 4mm a teraz musi być wykręcona prawie centymetr, jak u was to wygląda i czy zachowanie silnika po odpięciu silniczka krokowego takie jak u mnie jest normalne, mam dwa silniczki krokowe i na obydwu tak samo pracuje. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 17 Lip, 2011 10:23
|
|
|
900obr/min przy silniku NF nie wcale dobrze. Obroty jałowe tego silnika, to 750obr/nim. Sugeruję sprawdzić szczelność układu i pozycję przepustnicy. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
Autoelektronika Adi naprawa i kodowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG tel 791541808
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 17 Lip, 2011 11:14
|
|
|
Ale własnie tą śrubą od regulacji linki mogę zmniejszyć obroty do 750 też będzie pracował silnik, wcześniej miałem 600 obr. dlatego podkręciłem do 900 nie wiem czy o to Ci właśnie chodziło. A tą pozycję przepustnicy jak mogę sprawdzić? Zaznaczę że nie mam problemów z odpalaniem czy ciepły czy zimny pali od pierwszego uderzenia. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 17 Lip, 2011 21:18
|
|
|
| adagor28 napisał/a: | | Ale własnie tą śrubą od regulacji linki mogę zmniejszyć obroty do 750 też będzie pracował silnik, wcześniej miałem 600 obr. dlatego podkręciłem do 900 nie wiem czy o to Ci właśnie chodziło. A tą pozycję przepustnicy jak mogę sprawdzić? Zaznaczę że nie mam problemów z odpalaniem czy ciepły czy zimny pali od pierwszego uderzenia. |
Przy przepustnicy masz 2 mikrostyki jeden jest od pełnego obciążenia, a drugi od wolnych obrotów. Ten drugi ma być zamknięty przy pozycji jałowej pedału gazu. |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
Autoelektronika Adi naprawa i kodowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG tel 791541808
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 18 Lip, 2011 21:13
|
|
|
no u góry widziałem jeden jak dodaje gazu to on się załancza, bo ta dźwignia go popycha, a ten drugi gdzie on się znajduje? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 18 Lip, 2011 21:43
|
|
|
| adagor28 napisał/a: | | no u góry widziałem jeden jak dodaje gazu to on się załancza, bo ta dźwignia go popycha, a ten drugi gdzie on się znajduje? |
Drugi jest od spodu i załącza się (kliknięcie) przy puszczeniu gazu na pozycję jałową. |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
 |
|
|
|
|
|
 |
kamila666
Kamila666

Model: b4
Silnik: abk
Zasilanie: benzyna+lpg
Nadwozie: avant

Piwa: 5/4 Skąd: Racibórz, Rybnik
|
Wysłany: Sro 20 Lip, 2011 21:29
|
|
|
Skoro jest temat, pozwólcie że zapytam. Czy krokowiec może się zepsuć ? Kupiłam kiedyś na allegro, auto gaśnie. |
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 20 Lip, 2011 21:51
|
|
|
| kamila666 napisał/a: | | Skoro jest temat, pozwólcie że zapytam. Czy krokowiec może się zepsuć ? Kupiłam kiedyś na allegro, auto gaśnie. | pewnie,że może ale można spróbować go zreanimować. Na poczatek proponuję upewnić się czy na 123% jest uszkodzony |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
obecnie:
Audi A6 2.8 quattro
 |
|
|
|
|
|
 |
kamila666
Kamila666

Model: b4
Silnik: abk
Zasilanie: benzyna+lpg
Nadwozie: avant

Piwa: 5/4 Skąd: Racibórz, Rybnik
|
Wysłany: Sro 20 Lip, 2011 22:03
|
|
|
Mam dwa takie silniczki, teraz jeżdże na tym moim który starczyło w benzynie wyczyscic. Natomiast temu z allegro nic nie pomogło, dodam że auto odpali bez problemu, obroty ok, tylko w czasie jazdy gasnie np. przy zatrzymaniu sie na skrzyzowaniu. Jak sprawdzić ze jest uszkodzony? |
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 21 Lip, 2011 21:59
|
|
|
musisz podłączyć do niego zasilanie 12V i sprawdzić czy jest reakcja w postaci charakterystycznego stuknięcia |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
obecnie:
Audi A6 2.8 quattro
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 21 Lip, 2011 22:38
|
|
|
W silniku krokowym po pewnym czasie użytkowania odkłada się gęsta konsystencja która powoduje coraz to większe sklejenie łopatki silnika i w efekcie przepala się cewka. Regeneracja polega na wypłukaniu smoły i nic poza tym. Silnik jest zamknięty hermetycznie - otworzyć się go da, ale już się go nie złoży. Jeżeli cewka ulegnie przepaleniu, to kaplica. |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
[ Twoje IP to: 38.107.179.206, używasz: CCBot/1.0 (+http://www.commoncrawl.org/bot.html) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |