Forum AUDI TECH TEAM

Forum AUDI TECH TEAM  strona głównaForum AUDI TECH TEAM  RSSForum AUDI TECH TEAM  na Facebooku

forum audiforum audiforum audi
forum audi
Poprzedni temat «» Nastêpny temat
A6 C5 1.8TQ pompa paliwa i klimatyzacja
Autor Wiadomo¶æ
Granth 

Model: A6
Silnik: 1.8T AWT
Zasilanie: benzyna + LPG
Nadwozie: avant
Do³±czy³: 11 Pa¼ 2012
Wszystkie posty: 88

Piwa: 1/5
Sk±d: Siedlce
Wys³any: Czw 20 Cze, 2024 22:25   A6 C5 1.8TQ pompa paliwa i klimatyzacja

Witam szanowne grono,

Potrzebujê pomocy z dwiema rzeczami:

1. Kiedy¶ ju¿ pisa³em, ¿e mam problem po odpaleniu samochodu rzuca silnikiem, po wci¶niêciu peda³u gazu, zamiast przy¶pieszyæ to zaczyna siê d³awiæ, a dodatkowo po nocy trzeba mocno krêciæ rozrusznikiem bo paliwo opada. I co 100 / 200 km wywa³a b³±d P0420 na gazie, a na benzynie b³ad o ubogiej mieszance. Diagnoza - pompa paliwa. 4 lata temu te¿ mi pad³a i wymieni³em (ale wtedy to pad³a na amen, nic nie pompowa³a) sam dó³, bez górnej obudowy - bo w sklepie mówili, ¿e innych ju¿ nie ma. OK, poradzi³em sobie wtedy. Ale teraz wymieni³em znowu, na tak± sam± jak wcze¶niej (magneti marelli), ale problem pozosta³. Podejrzewam, ¿e uszkodzona jest górna obudowa lub wê¿yki s± nieszczelne. Szukam takiej pompy, aby prze³o¿yæ sam± górê z wê¿ykami (nie znam numeru czê¶ci). W moim samochodzie, s± dwie pompy, bo zbiornik jest podwójny, a w sklepach i na szrotach widzia³em tylko pompy ze zbiornika pojedyñczego.
Od czego mo¿e jeszcze pasowaæ lub jaki nr czê¶ci (najlepiej sama górna obudowa). Jakie wê¿yki do zbiornika z paliwem? Szukaæ u¿ywek czy mo¿na kupiæ nowe? Takie, ¿eby siê nie rozpu¶ci³y w benzynie.

2. Mam nieszczelno¶æ przy ch³odnicy klimatyzacji, ogólnie nabicie starczy na sezon (nabi³em w tamtym roku, a tak profilaktycznie, ¿eby sprê¿arka mia³a olej, no i w tym roku okaza³o siê ¿e znowu trzeba dobiæ gazu). Podobno jest problem z wymian± ch³odnicy klimatyzacji, bo nie da siê odkrêciæ rurek (ze staro¶ci siê integruj± z ch³odnic±). Cz³owiek od klimatyzacji doradzi³, ¿eby zespawaæ rurki z ch³odnic± (mówi³, ¿e ch³odnica jest bardzo ³adna i szkoda by j± by³o uszkodziæ odkrêcaj±c nakrêtki). Czy jest inny sposób? Mo¿e pasuje od innego modelu? Podobno w poliftach by³y inne ³aczenia ch³odnicy. Ja mam polifta, a klima jest z przedlifta :-D . Jakie¶ sugestie ja rozwi±zaæ problem? Czy mo¿e co roku dobijaæ gazu?

Dziêkujê za pomoc.
Postaw piwo autorowi tego posta

Pasiak 
NACZELNIK

Model: A3
Silnik: CBAB
Zasilanie: ON
Nadwozie: CABRIO
Zaproszone osoby: 36
Pomóg³: 92 razy
Do³±czy³: 11 Maj 2009
Pochwa³: 4
Wszystkie posty: 6869

Piwa: 277/161
Sk±d: Crewe/SC
Wys³any: Pi± 28 Cze, 2024 11:01   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C5 (Typ 4B)  Audi  A6 C5 (Typ 4B) Quattro   2000  

Granth napisa³/a:
Witam szanowne grono,

Potrzebujê pomocy z dwiema rzeczami:

1. Kiedy¶ ju¿ pisa³em, ¿e mam problem po odpaleniu samochodu rzuca silnikiem, po wci¶niêciu peda³u gazu, zamiast przy¶pieszyæ to zaczyna siê d³awiæ, a dodatkowo po nocy trzeba mocno krêciæ rozrusznikiem bo paliwo opada. I co 100 / 200 km wywa³a b³±d P0420 na gazie, a na benzynie b³ad o ubogiej mieszance. Diagnoza - pompa paliwa. 4 lata temu te¿ mi pad³a i wymieni³em (ale wtedy to pad³a na amen, nic nie pompowa³a) sam dó³, bez górnej obudowy - bo w sklepie mówili, ¿e innych ju¿ nie ma. OK, poradzi³em sobie wtedy. Ale teraz wymieni³em znowu, na tak± sam± jak wcze¶niej (magneti marelli), ale problem pozosta³. Podejrzewam, ¿e uszkodzona jest górna obudowa lub wê¿yki s± nieszczelne. Szukam takiej pompy, aby prze³o¿yæ sam± górê z wê¿ykami (nie znam numeru czê¶ci). W moim samochodzie, s± dwie pompy, bo zbiornik jest podwójny, a w sklepach i na szrotach widzia³em tylko pompy ze zbiornika pojedyñczego.
Od czego mo¿e jeszcze pasowaæ lub jaki nr czê¶ci (najlepiej sama górna obudowa). Jakie wê¿yki do zbiornika z paliwem? Szukaæ u¿ywek czy mo¿na kupiæ nowe? Takie, ¿eby siê nie rozpu¶ci³y w benzynie.

2. Mam nieszczelno¶æ przy ch³odnicy klimatyzacji, ogólnie nabicie starczy na sezon (nabi³em w tamtym roku, a tak profilaktycznie, ¿eby sprê¿arka mia³a olej, no i w tym roku okaza³o siê ¿e znowu trzeba dobiæ gazu). Podobno jest problem z wymian± ch³odnicy klimatyzacji, bo nie da siê odkrêciæ rurek (ze staro¶ci siê integruj± z ch³odnic±). Cz³owiek od klimatyzacji doradzi³, ¿eby zespawaæ rurki z ch³odnic± (mówi³, ¿e ch³odnica jest bardzo ³adna i szkoda by j± by³o uszkodziæ odkrêcaj±c nakrêtki). Czy jest inny sposób? Mo¿e pasuje od innego modelu? Podobno w poliftach by³y inne ³aczenia ch³odnicy. Ja mam polifta, a klima jest z przedlifta :-D . Jakie¶ sugestie ja rozwi±zaæ problem? Czy mo¿e co roku dobijaæ gazu?

Dziêkujê za pomoc.
Co do problemu numer 1. to tutaj znajdziesz potrzebne Ci informacje POMPA PALIWA A6 C5 Q
Co do problemu numer 2 zerknij tutaj: A6 C5 KLIMA
Je¶li chodzi o sam± naprawê to ja na Twoim miejscu spróbowa³bym samemu odkrêæiæ te przewody i w przypadku niepowodzenia zamówi³ now± ch³odnicê klimatyzacji, która wbrew pozorom nie jest jaka¶ strasznie droga (zamiennik) Zaopatrz siê tylko w odpowiednie oringi. Ja do tej operacji ¶ciaga³e zderzak i przedni± belkê (jakie¶ 40 minut) ,¿eby wygodniej by³o wyciagn±æ ch³odnice,ale do samego odkrêcenia przewodów powiniene¶ siê bez problemu dostaæ ibez rozbierania. Osobi¶cie nie mia³em jeszcze sytuacji aby przewody od klimy siê "zintegrowa³y" w A6 w innych autach siê zdarza³o np. we fiatach to nagminne. pozdr
Piszê poprawnie po polsku
.
niegdy¶:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
obecnie:
Audi A3 Cabrio Stronic

£ukasz83 zlw 
RS6 MTM

Model: A6 C6
Silnik: 3.0 TFSI
Zasilanie: PB
Nadwozie: AVANT
Pomóg³: 25 razy
Do³±czy³: 02 Gru 2013
Wszystkie posty: 1415

Piwa: 65/18
Sk±d: £ÓDZKIE
Wys³any: Pi± 28 Cze, 2024 17:28   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C6 (Typ 4F) Avant  Audi  A6 C6 (Typ 4F) Quattro  Avant  2011  

Skrót do klimy nie dzia³a u mnie bynajmniej :-/ :-/

Pasiak 
NACZELNIK

Model: A3
Silnik: CBAB
Zasilanie: ON
Nadwozie: CABRIO
Zaproszone osoby: 36
Pomóg³: 92 razy
Do³±czy³: 11 Maj 2009
Pochwa³: 4
Wszystkie posty: 6869

Piwa: 277/161
Sk±d: Crewe/SC
Wys³any: Pi± 28 Cze, 2024 21:38   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C5 (Typ 4B)  Audi  A6 C5 (Typ 4B) Quattro   2000  

£ukasz83 zlw napisa³/a:
Skrót do klimy nie dzia³a u mnie bynajmniej :-/ :-/

nie wiem co sie spsu³o ale en powinien dzia³aæ KLIMA A6 C5 Q
Piszê poprawnie po polsku
.
niegdy¶:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
obecnie:
Audi A3 Cabrio Stronic

£ukasz83 zlw 
RS6 MTM

Model: A6 C6
Silnik: 3.0 TFSI
Zasilanie: PB
Nadwozie: AVANT
Pomóg³: 25 razy
Do³±czy³: 02 Gru 2013
Wszystkie posty: 1415

Piwa: 65/18
Sk±d: £ÓDZKIE
Wys³any: Pi± 28 Cze, 2024 22:17   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C6 (Typ 4F) Avant  Audi  A6 C6 (Typ 4F) Quattro  Avant  2011  

:okok: :okok: :okok:

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu

Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Dodaj temat do:  Temat dla Wykop  Temat dla Facebook  Temat dla Wyczaj.to Temat dla Gwar  Temat dla Delicious  Temat dla Digg  Temat dla Furl  Temat dla Google  Temat dla Magnolia  Temat dla Reddit  Temat dla Simpy  Temat dla Slashdot  Temat dla Technorati  Temat dla YahooMyWeb  Temat dla Nasza Klasa Temat dla Blip  Temat dla MySpace  Temat dla Twitter  Temat dla Flaker  Temat dla Grono.net  Temat dla Gadu-Gadu Live  Temat dla Status GG  Temat dla Poleæ  Temat dla Forumowisko 
Losowe tematy » Pytajnik, czyli zielono mi ;)