|
A6 C5 1.8TQ pompa paliwa i klimatyzacja |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Granth
Model: A6
Silnik: 1.8T AWT
Zasilanie: benzyna + LPG
Nadwozie: avant
Do³±czy³: 11 Pa¼ 2012 Wszystkie posty: 88
Piwa: 1/5 Sk±d: Siedlce
|
Wys³any: Czw 20 Cze, 2024 22:25 A6 C5 1.8TQ pompa paliwa i klimatyzacja
|
|
|
Witam szanowne grono,
Potrzebujê pomocy z dwiema rzeczami:
1. Kiedy¶ ju¿ pisa³em, ¿e mam problem po odpaleniu samochodu rzuca silnikiem, po wci¶niêciu peda³u gazu, zamiast przy¶pieszyæ to zaczyna siê d³awiæ, a dodatkowo po nocy trzeba mocno krêciæ rozrusznikiem bo paliwo opada. I co 100 / 200 km wywa³a b³±d P0420 na gazie, a na benzynie b³ad o ubogiej mieszance. Diagnoza - pompa paliwa. 4 lata temu te¿ mi pad³a i wymieni³em (ale wtedy to pad³a na amen, nic nie pompowa³a) sam dó³, bez górnej obudowy - bo w sklepie mówili, ¿e innych ju¿ nie ma. OK, poradzi³em sobie wtedy. Ale teraz wymieni³em znowu, na tak± sam± jak wcze¶niej (magneti marelli), ale problem pozosta³. Podejrzewam, ¿e uszkodzona jest górna obudowa lub wê¿yki s± nieszczelne. Szukam takiej pompy, aby prze³o¿yæ sam± górê z wê¿ykami (nie znam numeru czê¶ci). W moim samochodzie, s± dwie pompy, bo zbiornik jest podwójny, a w sklepach i na szrotach widzia³em tylko pompy ze zbiornika pojedyñczego.
Od czego mo¿e jeszcze pasowaæ lub jaki nr czê¶ci (najlepiej sama górna obudowa). Jakie wê¿yki do zbiornika z paliwem? Szukaæ u¿ywek czy mo¿na kupiæ nowe? Takie, ¿eby siê nie rozpu¶ci³y w benzynie.
2. Mam nieszczelno¶æ przy ch³odnicy klimatyzacji, ogólnie nabicie starczy na sezon (nabi³em w tamtym roku, a tak profilaktycznie, ¿eby sprê¿arka mia³a olej, no i w tym roku okaza³o siê ¿e znowu trzeba dobiæ gazu). Podobno jest problem z wymian± ch³odnicy klimatyzacji, bo nie da siê odkrêciæ rurek (ze staro¶ci siê integruj± z ch³odnic±). Cz³owiek od klimatyzacji doradzi³, ¿eby zespawaæ rurki z ch³odnic± (mówi³, ¿e ch³odnica jest bardzo ³adna i szkoda by j± by³o uszkodziæ odkrêcaj±c nakrêtki). Czy jest inny sposób? Mo¿e pasuje od innego modelu? Podobno w poliftach by³y inne ³aczenia ch³odnicy. Ja mam polifta, a klima jest z przedlifta . Jakie¶ sugestie ja rozwi±zaæ problem? Czy mo¿e co roku dobijaæ gazu?
Dziêkujê za pomoc. |
|
|
|
|
|
|
Wys³any: Pi± 28 Cze, 2024 11:01
|
|
|
Granth napisa³/a: | Witam szanowne grono,
Potrzebujê pomocy z dwiema rzeczami:
1. Kiedy¶ ju¿ pisa³em, ¿e mam problem po odpaleniu samochodu rzuca silnikiem, po wci¶niêciu peda³u gazu, zamiast przy¶pieszyæ to zaczyna siê d³awiæ, a dodatkowo po nocy trzeba mocno krêciæ rozrusznikiem bo paliwo opada. I co 100 / 200 km wywa³a b³±d P0420 na gazie, a na benzynie b³ad o ubogiej mieszance. Diagnoza - pompa paliwa. 4 lata temu te¿ mi pad³a i wymieni³em (ale wtedy to pad³a na amen, nic nie pompowa³a) sam dó³, bez górnej obudowy - bo w sklepie mówili, ¿e innych ju¿ nie ma. OK, poradzi³em sobie wtedy. Ale teraz wymieni³em znowu, na tak± sam± jak wcze¶niej (magneti marelli), ale problem pozosta³. Podejrzewam, ¿e uszkodzona jest górna obudowa lub wê¿yki s± nieszczelne. Szukam takiej pompy, aby prze³o¿yæ sam± górê z wê¿ykami (nie znam numeru czê¶ci). W moim samochodzie, s± dwie pompy, bo zbiornik jest podwójny, a w sklepach i na szrotach widzia³em tylko pompy ze zbiornika pojedyñczego.
Od czego mo¿e jeszcze pasowaæ lub jaki nr czê¶ci (najlepiej sama górna obudowa). Jakie wê¿yki do zbiornika z paliwem? Szukaæ u¿ywek czy mo¿na kupiæ nowe? Takie, ¿eby siê nie rozpu¶ci³y w benzynie.
2. Mam nieszczelno¶æ przy ch³odnicy klimatyzacji, ogólnie nabicie starczy na sezon (nabi³em w tamtym roku, a tak profilaktycznie, ¿eby sprê¿arka mia³a olej, no i w tym roku okaza³o siê ¿e znowu trzeba dobiæ gazu). Podobno jest problem z wymian± ch³odnicy klimatyzacji, bo nie da siê odkrêciæ rurek (ze staro¶ci siê integruj± z ch³odnic±). Cz³owiek od klimatyzacji doradzi³, ¿eby zespawaæ rurki z ch³odnic± (mówi³, ¿e ch³odnica jest bardzo ³adna i szkoda by j± by³o uszkodziæ odkrêcaj±c nakrêtki). Czy jest inny sposób? Mo¿e pasuje od innego modelu? Podobno w poliftach by³y inne ³aczenia ch³odnicy. Ja mam polifta, a klima jest z przedlifta . Jakie¶ sugestie ja rozwi±zaæ problem? Czy mo¿e co roku dobijaæ gazu?
Dziêkujê za pomoc. | Co do problemu numer 1. to tutaj znajdziesz potrzebne Ci informacje POMPA PALIWA A6 C5 Q
Co do problemu numer 2 zerknij tutaj: A6 C5 KLIMA
Je¶li chodzi o sam± naprawê to ja na Twoim miejscu spróbowa³bym samemu odkrêæiæ te przewody i w przypadku niepowodzenia zamówi³ now± ch³odnicê klimatyzacji, która wbrew pozorom nie jest jaka¶ strasznie droga (zamiennik) Zaopatrz siê tylko w odpowiednie oringi. Ja do tej operacji ¶ciaga³e zderzak i przedni± belkê (jakie¶ 40 minut) ,¿eby wygodniej by³o wyciagn±æ ch³odnice,ale do samego odkrêcenia przewodów powiniene¶ siê bez problemu dostaæ ibez rozbierania. Osobi¶cie nie mia³em jeszcze sytuacji aby przewody od klimy siê "zintegrowa³y" w A6 w innych autach siê zdarza³o np. we fiatach to nagminne. pozdr |
_________________ Go¶æ Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszê poprawnie po polsku.
niegdy¶:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
obecnie:
Audi A3 Cabrio Stronic
|
|
|
|
|
|
|
Wys³any: Pi± 28 Cze, 2024 17:28
|
|
|
Skrót do klimy nie dzia³a u mnie bynajmniej |
_________________ Niech bedzie pochwalony naped QUATTRO
Szóstego dnia Bóg stworzy³ silnik diesla tak siê uradowa³ t± doskona³o¶ci± ¿e siódmego dnia stworzy³ do niego Audi . |
|
|
|
|
|
|
Wys³any: Pi± 28 Cze, 2024 21:38
|
|
|
£ukasz83 zlw napisa³/a: | Skrót do klimy nie dzia³a u mnie bynajmniej |
nie wiem co sie spsu³o ale en powinien dzia³aæ KLIMA A6 C5 Q |
_________________ Go¶æ Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszê poprawnie po polsku.
niegdy¶:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
obecnie:
Audi A3 Cabrio Stronic
|
|
|
|
|
|
|
Wys³any: Pi± 28 Cze, 2024 22:17
|
|
|
|
_________________ Niech bedzie pochwalony naped QUATTRO
Szóstego dnia Bóg stworzy³ silnik diesla tak siê uradowa³ t± doskona³o¶ci± ¿e siódmego dnia stworzy³ do niego Audi . |
|
|
|
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Pytajnik, czyli zielono mi ;) |
|
[ Twoje IP to: 18.97.14.89, u¿ywasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiêtaj, ¿e w internecie nikt nie jest anonimowy. | |