Forum AUDI TECH TEAM  strona głównaForum AUDI TECH TEAM  RSSForum AUDI TECH TEAM  na Facebooku
 Polish English Belarusian Bulgarian Czech French German Russian Romanian Slovak Ukrainian Hungarian
   

forum audiforum audiforum audi
forum audi
Poprzedni temat «» Następny temat
A4 2002 2,5 TDI AKE problemy z odpalaniem
Autor Wiadomość
ktosiek76 
Piterro


Model: A4
Silnik: 2,5 TDI
Zasilanie: Diesel
Nadwozie: Avant
Dołączył: 27 Paź 2016
Wszystkie posty: 5



Skąd: Brodnica
Wysłany: Czw 27 Paź, 2016 12:28   A4 2002 2,5 TDI AKE problemy z odpalaniem
     



Witam. Zacni forumowicze, chciałbym się nieco podpytać w temacie problemów z odpalaniem auta. Otóż kiedy silnik jest ciepły odpala na dotyk. Problem zaczyna być widoczny kiedy silnik ostygnie - wówczas na odpalenie potrzebuje 5-6 sekund kręcenia. Po odpaleniu mamy zasłonę dymną. Mam świadomość tego że auto nie jest najnowsze, aczkolwiek zaczyna to być coraz bardziej uciążliwe. Mechanik po podpięciu nie stwierdził błędów wpływających na tą usterkę. Zacząłem więc kombinować - odpiąłem czujnik temperatury cieczy. Po nocnym postoju nieco dłużej grzały wówczas świece, ale odpalił praktycznie od 1 obrotu. Wymieniłam czujnik, ale sytuacja wróciła do punktu wyjścia. Jeszcze kilka informacji pomocnych zapewne - akumulator praktycznie nowy, świece osobiście wymieniałem na nowe, w sierpniu regenerowana była pompa wtryskowa (w Gdańsku na stole jak Bozia przykazała) wraz z wymianą filtra paliwa i przepływomierza. Uprzejmie proszę o sugestie.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Łukasz83 zlw 
RS6 MTM



Model: A6 C5
Silnik: 2.5 v6 AFB
Zasilanie: olej napedowy
Nadwozie: AVANT
Pomógł: 21 razy
Wiek: 35
Dołączył: 02 Gru 2013
Wszystkie posty: 1307



Piwa: 61/17
Skąd: ŁÓDZKIE
Wysłany: Czw 27 Paź, 2016 15:27   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C5 (Typ 4B) Avant   



Paliwo sie nie cofa sprawdz jesli nie sprawdzales i zalerzy jak jest ustawiony zaplon czy jest ok kat wtrysku i dawka paliwa :)
_________________
Niech bedzie pochwalony naped QUATTRO :*
Szóstego dnia Bóg stworzył silnik diesla tak się uradował tą doskonałością że siódmego dnia stworzył do niego Audi .
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
grze-mar 
audi-maniak



Model: A4 B6
Silnik: 2.0 ALT
Zasilanie: benzyna
Nadwozie: sedan
Pomógł: 4 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Maj 2011
Wszystkie posty: 158



Piwa: 3/2
Skąd: Holandia, Ter Aar
Wysłany: Czw 27 Paź, 2016 21:05   
     



Jeżeli odpiąłeś czujnik temp i odpalił od strzała to poszukaj takie urządzenie co nazywa się "diesel źle odpala" czy coś podobnego. Ja to kiedyś kupiłem na allegro za chyba 54zeta i założyłem do opla 2.2dti. Montaż bardzo prost. Musisz podpasować to pod model auta. Może to i kombinaca jest ale u mnie pomogło i kilku osobom również. Polega to na tym że wpinasz to w obwód czujnika temp który oszukuje silnik. Zwiększa dawkę paliwa i przedłuża grzanie świec. Tak jak wspomniałeś auto nie jest nowe więc trzeba mu pomóc.

pzdr

ps. jakby mu się paliwo cofało to po odłączeniu czujnika nie odpaliłby od razu tylko musiałby dłużej kręcić.
_________________
"...nie ma takiego gó***a, z którego nie dało by się wyjść..."
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Łukasz83 zlw 
RS6 MTM



Model: A6 C5
Silnik: 2.5 v6 AFB
Zasilanie: olej napedowy
Nadwozie: AVANT
Pomógł: 21 razy
Wiek: 35
Dołączył: 02 Gru 2013
Wszystkie posty: 1307



Piwa: 61/17
Skąd: ŁÓDZKIE
Wysłany: Pią 28 Paź, 2016 07:16   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C5 (Typ 4B) Avant   



Te przekazniki motowali do opli i fordow bo te padla na mrozie ledwo pala temu dluzej swieczki grzeja tylko jest jeden problem z tym jak sie ktoregos pieknego dnia swieczka upali to bedzie glowica di zrzutki 2.5 jeslima dobre swieczki i diobra pompe wtryskowa to pali na strzal przy -30 mialem takie auto 11 lat moim zdaniem masz cos zle skalibrowane z ta pompa pomy vp44 nie sa latwe do zycia i ustawien ;)
_________________
Niech bedzie pochwalony naped QUATTRO :*
Szóstego dnia Bóg stworzył silnik diesla tak się uradował tą doskonałością że siódmego dnia stworzył do niego Audi .
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
grze-mar 
audi-maniak



Model: A4 B6
Silnik: 2.0 ALT
Zasilanie: benzyna
Nadwozie: sedan
Pomógł: 4 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Maj 2011
Wszystkie posty: 158



Piwa: 3/2
Skąd: Holandia, Ter Aar
Wysłany: Pią 28 Paź, 2016 23:40   
     



Kolego Łukaszu. Tutaj założyciel tematu nie wspominał nic o mrozie więc nie mieszajmy pojęć. Niestety muszę cię zmartwić bo wiele urządzeń tego typu nie tylko do opla czy forda są dostępne ale również do audi są dedykowane. I też nie chodzi o to żeby świeczki dłużej grzały tylko żeby zawsze grzały bez względu na temperaturę silnika. Ale nie ma co się spierać. Może rzeczywiście ma coś z pompą ale zakładam że pompa jest zregenerowana i dobrze ustawiona a świeczki grzeją bo wymienione. Opis z czujnikiem jak ulał mi pasuje do mojego przypadku który osobiście przerabiałem i dlatego podpowiadam co by można ulepszyć.

pzdr
_________________
"...nie ma takiego gó***a, z którego nie dało by się wyjść..."
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Łukasz83 zlw 
RS6 MTM



Model: A6 C5
Silnik: 2.5 v6 AFB
Zasilanie: olej napedowy
Nadwozie: AVANT
Pomógł: 21 razy
Wiek: 35
Dołączył: 02 Gru 2013
Wszystkie posty: 1307



Piwa: 61/17
Skąd: ŁÓDZKIE
Wysłany: Sob 29 Paź, 2016 05:27   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C5 (Typ 4B) Avant   



Jatez mialem popme po regeneracj i taki obiaw jak odlaczylem czujnik auto palilo dobrze cosie okazalo trzeba bylo zrobic korekte wtryskui dawki paliwa ;)
_________________
Niech bedzie pochwalony naped QUATTRO :*
Szóstego dnia Bóg stworzył silnik diesla tak się uradował tą doskonałością że siódmego dnia stworzył do niego Audi .
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
ktosiek76 
Piterro


Model: A4
Silnik: 2,5 TDI
Zasilanie: Diesel
Nadwozie: Avant
Dołączył: 27 Paź 2016
Wszystkie posty: 5



Skąd: Brodnica
Wysłany: Pią 04 Lis, 2016 11:56   A4 2002 2,5 TDI AKE problemy z odpalaniem
     



Szanowni forumowicze - najmocniej przepraszam za tak długie milczenie - wyjazd zagramaniczny. Serdecznie dziękuję za wszystkie sugestie i podpowiedzi. Za przykładem użytkownika "grze-mar" postanowiłem rozwiązać problem w najprostszy z możliwych sposobów - zamówiłem moduł oszukujący elektronikę. Ma on za zadanie odpalanie świec niezależnie od temperatury oraz dodatkowo modyfikuje wartości kąta i dawki paliwa. Zobaczymy jak takie rozwiązanie zda egzamin. Nie omieszkam podzielić się spostrzeżeniami. Pozdrawiam.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Łukasz83 zlw 
RS6 MTM



Model: A6 C5
Silnik: 2.5 v6 AFB
Zasilanie: olej napedowy
Nadwozie: AVANT
Pomógł: 21 razy
Wiek: 35
Dołączył: 02 Gru 2013
Wszystkie posty: 1307



Piwa: 61/17
Skąd: ŁÓDZKIE
Wysłany: Pią 04 Lis, 2016 12:37   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C5 (Typ 4B) Avant   



Tylko wiesz ze z dniem ktorym zamontujesz to pompa traci gwarancje no chyba ze juz jest po gwarancj :)
_________________
Niech bedzie pochwalony naped QUATTRO :*
Szóstego dnia Bóg stworzył silnik diesla tak się uradował tą doskonałością że siódmego dnia stworzył do niego Audi .
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
ktosiek76 
Piterro


Model: A4
Silnik: 2,5 TDI
Zasilanie: Diesel
Nadwozie: Avant
Dołączył: 27 Paź 2016
Wszystkie posty: 5



Skąd: Brodnica
Wysłany: Pią 04 Lis, 2016 14:24   A4 2002 2,5 TDI AKE problemy z odpalaniem
     



Nie wiedziałem że tego typu modyfikacja wpływa na pompę, która jest jeszcze na gwarancji.
Wydatek żaden, raptem 50zł, natomiast konsekwencje dużo poważniejsze - chciałbym jednak zachować gwarancję na pompę na którą wydałem przeszło 3k za naprawę. Pozostaje jeszcze ingerencja w kąt i dawkę paliwa. Popytam pośród lokalnych warsztatów o praktyki w tym temacie. Pozdrawiam.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
grze-mar 
audi-maniak



Model: A4 B6
Silnik: 2.0 ALT
Zasilanie: benzyna
Nadwozie: sedan
Pomógł: 4 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Maj 2011
Wszystkie posty: 158



Piwa: 3/2
Skąd: Holandia, Ter Aar
Wysłany: Pią 04 Lis, 2016 19:55   
     



Panowie!! co wy opowiadacie? Te puzdereczko to nic innego jak połączenie opornika, przekaźnika i czasówki. Powoduje to po przekręceniu zapłonu przełączenie obwodu i popłynięcie prądu przez opornik. System myśli że nie ma kontaktu i myśli że jest zimno a opornik nie powoduje błędu.

Według waszego rozumowania to równie dobrze gwarancja na koło zapasowe też się skończy :D

A poza tym jak będzie coś nie halo to w 5 minut demontujesz urządzenie i nic nikt nie widział i nic nie słyszał.

Ale tak czy siak najpierw dokładnie sprawdź tę pompę u kogoś kto się na tym zna a nie jakiegoś szamana i wtedy będziesz dalej działał.

pzdr
_________________
"...nie ma takiego gó***a, z którego nie dało by się wyjść..."
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 575 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 15
Wszystkie posty: 13264



Piwa: 657/65
Skąd: MWD
Wysłany: Nie 06 Lis, 2016 11:18   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Dokładnie to przekaźnik z opornikiem którego łączy się szeregowo z czujnikiem temperatury silnika. Przy rozruchu silnika przekaźnik zapina w szereg dodatkowy opornik zwiększając oporność obwodu czujnika przez co system widzi niższą temperaturę i zwiększa dawkę. Po udanym (szybkim) rozruchu przekaźnik wraca do pozycji wyjściowej eliminując z obwodu oprnik. Wówczas sterownik widzi właściwą temperaturę i zmienia warunki pracy.

Urządzenie tego typu nie powinno mieć żadnego wpływu na gwarancję. To tak jakby w warunkach gwaracji zaznaczone było nie uruchamiać pompy w okresie od listopada do marca. :lol:
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
ktosiek76 
Piterro


Model: A4
Silnik: 2,5 TDI
Zasilanie: Diesel
Nadwozie: Avant
Dołączył: 27 Paź 2016
Wszystkie posty: 5



Skąd: Brodnica
Wysłany: Sro 16 Lis, 2016 08:15   
     



Witam. Drodzy forumowicze, urządzonko przyszło, zamontowałem, działa.
Przed zamontowaniem, w sytuacji kiedy było zimno - okolice zera, świeczki grzały dłużej i auto odpalało bez problemu. Problem pojawiał się w chwili gdy było w okolicach 10 C oraz gdy silnik był jeszcze lekko ciepły - wówczas kręcił długo. Teraz po zamontowaniu pali za każdym razem - minus jest taki że świece grzeją zawsze - nawet wówczas gdy silnik jest ciepły. W takim przypadku nie czekam do końca tylko odpalam "w połowie drogi". Dziękuję za rady. temat tymczasowo uważam za zamknięty. Pozdrawiam.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
grze-mar 
audi-maniak



Model: A4 B6
Silnik: 2.0 ALT
Zasilanie: benzyna
Nadwozie: sedan
Pomógł: 4 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Maj 2011
Wszystkie posty: 158



Piwa: 3/2
Skąd: Holandia, Ter Aar
Wysłany: Czw 17 Lis, 2016 21:19   
     



Radzę raczej zawsze doczekać do końca. Ja tak robiłem. 2-3 sek nie zbawi cię :)

pzdr
_________________
"...nie ma takiego gó***a, z którego nie dało by się wyjść..."
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Dodaj temat do:  Temat dla Wykop  Temat dla Facebook  Temat dla Wyczaj.to Temat dla Gwar  Temat dla Delicious  Temat dla Digg  Temat dla Furl  Temat dla Google  Temat dla Magnolia  Temat dla Reddit  Temat dla Simpy  Temat dla Slashdot  Temat dla Technorati  Temat dla YahooMyWeb  Temat dla Nasza Klasa Temat dla Blip  Temat dla MySpace  Temat dla Twitter  Temat dla Flaker  Temat dla Grono.net  Temat dla Gadu-Gadu Live  Temat dla Status GG  Temat dla Poleć  Temat dla Forumowisko 
Losowe tematy » Pozostałe tematy

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów [A4 1.9TDI AHU] problemy z odpalaniem
WOJTAS Pozostałe tematy 44 Czw 18 Mar, 2010 06:55
WOJTAS
Brak nowych postów Problemy z odpalaniem ciepłego silnik...
adamwit1986 Elementy silnika 4 Pon 15 Lip, 2013 03:10
dareczekpl
Brak nowych postów Problemy z odpalaniem na gorącym siln...
pawel20053 Elementy silnika 8 Czw 13 Lut, 2014 15:37
pawel20053
Brak nowych postów 2,5 Tdi AKE ustawienie kąta wtrysku
arek1313 Elementy silnika 6 Czw 27 Mar, 2014 20:20
arek1313
Brak nowych postów Audi a6 2.5 TDI problem z odpalaniem
karoleq Pozostałe tematy 3 Nie 25 Lis, 2012 19:05
Pasiak



[ Twoje IP to: 18.209.104.7, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ]
Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy.
forum audi
forum audiforum audiforum audi
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - Mapa Forum
AUDI TECH TEAM Individual Template | Designed by PCserwis ® | Mapa forum AUDI TECH TEAM | Polityka Prywatności