|
100 C4 2.3 stukanie, szarpanie |
Autor |
Wiadomość |
Mateo

Model: A4 B5
Silnik: 1.9TDI
Zasilanie: ropka
Nadwozie: Avant

|
Wysłany: Pon 28 Lip, 2014 00:46 100 C4 2.3 stukanie, szarpanie
|
|
|
Witam, mam kolejny problem. Coś mi postukiwało i szarpało całym autem, wymieniłem wahacze bo myślałem że sworznie tak wywalone. Ale to nie pomogło. Wymieniłem poduchy skrzyni, poduchy silnika też podmieniałem i bez skutku, ciągle to samo. To przyszła kolej na zawieszenie ławy/ trawersu, wizualnie są ponadrywane i widać że to pracuje. To auto na kołki i coś mnie tknęło żeby jeszcze raz to sprawdzić, odpaliłem auto jak oby dwa koła były w górze i zmieniałem sobie biegi, przy puszczaniu sprzęgła był stuk, uderzanie. Zostawiłem na 3-cim biegu no i w kanał, a tam wyraźne stukanie z okolic mechanizmu różnicowego, odpuściłem sobie wymianę tulei ławy. Teraz pytanie czy to szarpie tak przez to, czy jednak przez te tuleje? Tuleje i tak wymienię ale zrezygnowałem, bo bym wymienił a w niedługim czasie znowu bym musiał, chyba że się mylę. Teraz co z tą skrzynią, jest to do uratowania? Można sprawdzić coś bez jej targania z auta? Czy wymiana?
Przez to szarpanie już mi poszła guma od rozdzielacza i łącznik elastyczny od wydechu co słychać na filmiku. Proszę o podpowiedzi
https://www.youtube.com/watch?v=8ign2CtZ3c0
[ Dodano: Pon 28 Lip, 2014 00:47 ]
chyba że to przegub |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 28 Lip, 2014 09:31
|
|
|
A olej w skrzyni jest czy jeździsz na "sucho"? |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 28 Lip, 2014 15:07
|
|
|
Tez mi to wyglada na brak oleju w skrzyni brzeguby sobie odpuac bo zawsze pokaja na skreconych kolach sprawdz czy masz olej w tej skrzyni |
_________________ Niech bedzie pochwalony naped QUATTRO
Szóstego dnia Bóg stworzył silnik diesla tak się uradował tą doskonałością że siódmego dnia stworzył do niego Audi . |
|
|
|
|
 |
eleszet
..................

Model: A8 D3
Silnik: 4.2 BFM
Zasilanie: PB & LPG
Nadwozie: Limousine
Pomógł: 31 razy Dołączył: 31 Paź 2012 Wszystkie posty: 1655

Piwa: 79/18 Skąd: Dolny Śląśk
|
Wysłany: Pon 28 Lip, 2014 20:41
|
|
|
Cytat: | zawsze pokaja na skreconych kolach |
To ja mam jakieś dziwne bo nie pukają |
_________________ Nie musisz dziękować - wystarczy kliknąć: "piwo" oraz "pomógł"
wszystko się da to tylko kwestia uporu...
|
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Wto 29 Lip, 2014 07:25
|
|
|
Jak sa do wymiany to wtedy pukaja |
Szóstego dnia Bóg stworzył silnik diesla tak się uradował tą doskonałością że siódmego dnia stworzył do niego Audi . |
|
|
|
|
 |
eleszet
..................

|
Wysłany: Wto 29 Lip, 2014 07:30
|
|
|
Teraz się zgodzę |
_________________ Nie musisz dziękować - wystarczy kliknąć: "piwo" oraz "pomógł"
|
|
|
|
|
 |
Mateo

|
Wysłany: Wto 29 Lip, 2014 11:52
|
|
|
Z tymi przegubami to żartowałem, muszę sprawdzić olej, oby nie było za późno |
|
|
|
|
 |
eleszet
..................

|
Wysłany: Wto 29 Lip, 2014 11:57
|
|
|
Cytat: | oby nie było za późno |
W zasadzie takie rzeczy sprawdza się przed a nie po |
|
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Wto 29 Lip, 2014 12:29
|
|
|
Podczas jazdy skrzynia ci wyla czy byl spokoj moze byc tak ze olej bedzie a skrzynia sie juz konczy |
|
|
|
|
 |
Mateo

|
Wysłany: Czw 31 Lip, 2014 13:18
|
|
|
Panowie dolałem 350 ml, to chyba bez tragedii co? Ogólnie ile wchodzi? Łapiąc za lewą półoś i próbując obracać przegub zewnętrzny ma luz, troszeczkę puka. Przy skręcaniu nie ma mowy o pukaniu, z kolei łapiąc za przeguby wewnętrzne (flansze skrzyni) jest luz osiowy, powinien jakiś być? Definitywnie puka w skrzyni, wyraźnie to słychać gdy koła mam w górze, 3 bieg i puszczam sprzęgło, czy tam strzelam ze sprzęgła. Są wtedy uderzenia. Najbardziej uciążliwe jest to szarpanie, a nie chce wymieniać tych gum, bo boje się że to przez tą skrzynie i mi znowu pozrywa te tuleje
[ Dodano: Czw 31 Lip, 2014 13:19 ]
Skrzynia nie wyje |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Czw 31 Lip, 2014 16:23
|
|
|
Jesli masz stuki w skrzyni to musza byc tam luzy lub cos wyrobione z czego powstal luz penie cie czeka rwanie skrzyni |
|
|
|
|
 |
Mateo

|
Wysłany: Pią 24 Paź, 2014 21:34
|
|
|
Wszystkie gumy porobiłem + kompletna zawiecha, wydaję mi się że wina była skrzyni. Ale już się nie dowiemy Audi R.I.P |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pią 24 Paź, 2014 22:25
|
|
|
R.I.P Z jakiej przyczyny dzwon |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Skrzynie manualne |
|
[ Twoje IP to: 18.97.9.172, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |